akira kurosawa
-
(bkz: akira kurosava)
-
-
geleneksel hafta sonu kedigen tematik gece sinema kuşağımda bu hafta akira kurosawa'nın izlemediğim filmlerini ağırladım. eşsiz bir deneyim yaşamama neden olan, düşüncelerimin kalıplarının dışına bir nebze de çıkmasını sağlayan, ruh halimi biraz da olsun değiştiren, günümü görsel, işitsel ve duygusal bir ziyafete dönüştüren yönetmen. filmleriyle ilgili, izleme sırasına göre naçizane görüş ve alıntılarım;
(bkz: rashomon/@kedigen)
(bkz: dersu uzala/@kedigen)
(bkz: tsubaki sanjuro/@kedigen)
(bkz: akahige/@kedigen)
(bkz: nora inu/@kedigen) -
en sevdiğim yönetmendir
-
hareketi hikayeye dönüştüren en iyi yönetmen. tekniği ile ilgili şöyle bir video mevcut. dil tercihini cc kısmından yapabiliyorsunuz.
-
"örneğin, bir robert bresson hangi türü kullanırdı? hiçbirini. bresson, bresson'dur. o, başlı başına bir tür zaten. antonioni, fellini, bergman, kurosawa*, bunuel, son tahlilde, yalnızca kendileriyle özdeştirler. ya chaplin? chaplin yoksa sinemada komediyi mi temsil etmektedir? hayır, o, chaplin'dir, eşi bir daha bulunmaz bir fenomen, işte o kadar. 'tür' kavramından dondurucu bir soğuk yayılmaktadır." andrey tarkovski - die versiegelte zeit
(bkz: ikiru/@ibisile) -
yönettiği 30 filmin hepsini izledim. filmlerini sanatsal gayretle izlediğim kırk civarı ülkeden yüzü aşkın yönetmen arasında en büyüğüdür imparator.
-
en sevdiğim yönetmendir, iyi ki varsın be
-
“hakino haga naga tokino toga naga”
(soğuktur şehrin taşakları, elleyenin eli yanar)
dizesine bayıldığım japon şair. üstad’daki şu mecaza, şu metafor kullanımına bakar mısınız? hayran olmamak elde değil. -
ünlü japon marangoz. topluma ustaca bir bakış atar ve üstüne bu bakıştan çok evrensel bir analiz yapar ve yine ürünlerini nakış gibi işleyerek ortaya çıkarır. benim gözümde bu mesleğin en iyisidir.
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap