• bizde trakyalı bir aileyiz ama içine tavuk et gibi katkılar konulduğunu burda şahit olduğum leziz yiyecek. sanırım anne tarafım fakirmiş, bi şekilde etli yapılmazmış ki bize de öyle yansımış. valide sultana bir sormak lazım... zaten lise yıllarında börekçilere dadanana kadar börekde sadece ekşimik kullanılır sanıyordum, meğer bildiğin leziz peynirlerle de yapılabilirmiş.

    (bkz: kadın anam)
  • üç cesittir*

    gözlü akitma vardir. hamuru koyu kivamlidir. yagsiz tavada pisirilir. piserken olusan hava kabarciklarindan dolayi goz goz olur. genelde toz sekerle yenir.

    ince akitma vardir. hamuru biraz daha suludur. sacda pisirilir. hamur saca dokuldukten sonra mumkun oldugunca ince olmasi icin bir kanatla yaydirilir. bu akitmalardan bir tepsi dolduracak kadar pisirilir. tavuk suyuyla haşlanip tavuk etiyle servis edilir. akitmalarin arasina badem koyup şerbetle haşlanarak tatlisi yapilabilir.

    diger cesidi de bildigimiz kreptir.
  • kreple felan alakası olmayan, trakyay özgü aşmış bir lezzetir. trakyanın unndan, suyundan, etinden dolayı sadece trakya'da mükemmel olur. akıtmayı trakya'da layıkıyla yapabilen akıtma ustaları başka bir coğrafyada aynı başarıyı yakalayamaz. akıtma trakya'da yapılmalı ve trakya'da yenmelidir. içine soğan ve kıymanın birlikte pembeleşinceye kadar kızarmasıyla hazırlanmış sos eklenmelidir. mide fesatı geçirenler için daha sonra tos şekerli tatlı niyetine versiyonları da mevcuttur. dilimin altı ıslandı bea!
  • benim bildiğim ise şöyle yapılır ki çok baba bir bekar yemeğidir. ev arkadaşınızla, eve çöreklenen serseri arkadaşlarınızla ucuza ve pek güzel doyabilirsiniz. efenim tarifimiz 4 kişilik, derin ve büyük bir kaba 5 yumurta kırılıp çırpılır, üzerine iki su bardağı süt ve 1 su bardağı su konur. 2şer çay kaşığı şeker, tuz ve karbonat konup iyice karıştırılır. bundan sonra, aldığı kadar un elenerek yavaş yavaş eklenerek bozadan biraz daha hafif kıvama gelinceye kadar karıştırılır. margarin hafifçe koklatılmış sağlam bir teflon tavaya kepçe yardımıyla konulur, kıvam iyi tutmuşsa kendi tavaya zaten yayılır. oluşan akıtmanın bir tarafı pişince tavadan ayrılmaya başlar, bu sırada maharetli eller akıtmayı havaya savurarak öbür tarafını pişirmeye başlar ve karizma yapar. kazma eller ise bu hareket sırasında akıtmayı yere düşürür ve mundar eder. akıtmalar piştikçe üstüne az margarin sürülerek üstüste konur. hepsi pişince de sofraya artık evde ne var ne yok salça reçel şokella peynir herşey getirilip akıtmanın arasına koymak suretiyle afiyetle yenir.
  • süt olmadan suyla da yapılır. benim gibi bir oturuşta dünyaları yiyen kişiler için bir bardak ondan bir bardak bundan tarifleri yetmemesine karşın bir kişi için

    2 bardak un
    2 yumurta
    2 bardak süt, olmazsa, üşenirsenirseniz falan 2 bardak su

    güzel çırpın, içine koyduğunuz baharatın bir önemi yoktur. tadını alamayacaksınızdır. yalnız tuz atmanız yeterlidir. içine şekerli şeyler koymayı sevmiyorum ben. biraz kıyma, biraz yeşil biber ve domatesi kavurup azcık salçayla karıştırın. bol da karabiber. sosu budur.

    tercihen teflon tavaya kepçeyle koyun. pişince havaya atıp tersi dönerken tavayla yakalayın. en keyifli kısmı budur. ama halıya da yapışabilir. tecrübe şart. tavayı sallayınca hareket ediyorsa pişmiştir, tersini çevirebilirsiniz.
  • içine tavuk eti konulan versiyonu esasen trakya özellikle de batı trakyaya ait olan muazzam lezzetli bir nevi fırın yemeği.
  • adabına uygun olması açısından bir tepsi için bir tavuk veya ördek kesilmesi şart olan trakya nefaseti.
  • bir bardak süt , bir yumurta ,bir bardak un, yarım paket kabartma tozuyla gününüzü şenlendirebilecek , oldukça besleyici hede. malzemeler derin bi kapta iyice karıştırılır,çok akıcı olduysa biraz daha un, çok katı olduysa biraz daha süt eklenmeli. teflon tavaya başlangıca mahsus çok az sıvı yağ damlatılmalı ve bir peçete yardımıyla homojen şekilde yayılmalı ki akıtmalarımız yapışmasın ve rahat dönebilsin. yağ çok kızmadan, istediğimiz ebata uygun, başedebileceğimiz miktarda karışımdan döküp, ortadan kenarlara doğru dairesel şekilde hızlıca yayıyoruz ve olabildiğince ince bir hale getirmeye çalışıyoruz. tahta spatulamızla kenarlardan hafifçe kaldırmaya çalışıyoruz ( sert yapılmamalı, yoksa erkek arkadaşım gibi parçalarsınız bu hassas mamamızı) spatulayı hafifçe altına sokarak akıtmamızı ters çeviriyoruz ve spatulayı bırakıp tavayı dairesel şekilde kısık ateşte döndürüyoruz. ilk seferelerde yapımında zorlanılabilir ama bir süre sonra ustalık kazanılacaktır. içine peynir, bal vs. konularak dürüm yapıp afiyetle yenilir. tarifi veren bana dua edilir.
  • annanem yapsın diye rüşvet verdiğim, pek sevgili abim ile tekme tokat kavga etmemize dahi vesile olmuş (kalan son dilim için ehehe) dünyanın en güzel kahvaltılığı :)
hesabın var mı? giriş yap