• 1947 yapımı ak47'nin 59 senesinde modernize edilmiş hâlidir. ağırlığı ve geri tepmesi azaltılmıştır. sovyet mühendis mikhail kalashnikov tarafından tasarlanmıştır. kolay kullanımı ve bakım gerektirmemesi ile ünlenen silah hâlen pek çok ülkenin ordusu tarafından kullanılmaktadır. 600 metreye kadar ateş edebilir ve 7.62mm kurşun kullanır. üretim bedeli ucuz olduğu için dönemin sovyet doktrini ile birebir uyuşan akm, sovyetler tarafından en çok üretilen saldırı tüfeği olmuştur. türkiye'de ise jandarma tarafından kullanılmaktadır.
  • kalasnikof ya da ak-47 olarak bildigimiz silahin, cogunlukla kullanilan modeli.
  • kıs. avtomat kalashnikova modernizirovannyj
    (automat kalashnikova modernized)
  • (bkz: ankara koordinasyon merkezi)
    toplum gönüllüleri vakfı'nın üniversite örgütlenmeleri tarafından kullanılan 3 koordinasyon merkezinin ankara'da olanı. diğerleri için ;
    (bkz: izmir koordinasyon merkezi)
    (bkz: diyarbakır koordinasyon merkezi)

    ayrıca ; (bkz: akm mutfak)
  • kimilerinin akmerkez'in kısaltması sandığı kısaltma.. "eeoh..atatürk kültür merkezi.." diye açıklama yapınca da "orası neresi?" karşılığı bulabiliyor. fıtık gibi yan etkileri var yok değil.
  • onarım yapılacağı iddia edilerek boşaltılmış ve adeta içinde hiçbir oyunun oynanmaması için koltukları sökülüp samsun devlet tiyatrosunun deposuna gönderilmiştir. bilgi yetkili bir ağızdan duyulmuştur. şuan koltukların akıbeti nedir belirsiz tabi.
  • her yerde kalaşnikof dendiğinde gördüğünüz model olarak ak-47 zannedilen tüfek. akm, ya da avtomat kalaşnikova modernizirovanni, modernleştirilmiş kalaşnikof otomatik tüfeği bu silah janrını bugüne getiren model olmuştur. ak-47'den farkı kullanılan materyalin ve üretim metodunun ucuzlaması, günlük üretilebilir silah sayısının bu sayede katlanması ve basitleştirilmesidir. mekanizma torna yerine preslenmiş çeliğe dayandığı için silah ak-47'den 1 kg kadar hafiftir. otomatik atış isabetliliği daha yüksektir. namlu ucuna sivri bir "namlu freni" ya da kompensatör eklenmiştir. bunda da amaç mermi namluyu terkettiğinde gaz basıncının bir kısmı sivri olan kısmı aşağı ittirerek namlunun otomatik atışlarda yükselip gitmesini engellemektir. mekanizma içinde de bir tür rpm düşürücü sistem vardır. nitekim amaç daha kontrollü otomatik atış değil, ak-47'de olmayan bir tür güvenlik sistemidir. akm'de horoz yuvasından sadece mermi mekanizmeye oturup kilitlendikten sonra çıkabilmektedir.
hesabın var mı? giriş yap