• bi çeyrek kaldı, onu da bi düğüne saklıyorum....kusura bakma reis....
  • ben gerçekten kimseyi anlayamıyorum hani heryeri işgal eden şu gramer nazileri zaten geçtim kardeş adam oy atmış memnun değil, günün sonunda alternatif çıkmazsa yine gidip oyunu rte'ye atacak. sanki adamlar zombi de şimdi uyanmaya başlıyor. siz 15 sene boyunca karşısına bir babayiğit çıkartmayın sonra adamlar kendi içinde eleştiriyor diye sevinmeye başlayın.

    ben çok mutluyum sanki her secimde kılıçdara verirken bir sik olmayacağını bile bile veriyorsun. senin akp den kurtulma planın akp nin kendi kendini imha etmesini beklemek ise o gider bkp gelir z ye kadar yolu var.
  • son zamlardan sonra ciddi ciddi gerçekleşen uyanış
  • gandhi: "uyuyan birini uyandırabilirsiniz, ama uyuyor numarası yapan birini uyandırmak imkansızdır".
  • mesela bir akp secmeni uyandi ve 2019'da kilicdaroglu'na vermeyi dusunmeye basladi. opsss! kilicdaroglu anamuhalefet lideri ama baskanliga talip degil (cok cesurca gercekten). parti baskanliginda kalip ulkeyi mega yetkilerle yonetecek birini halka sunacak. ama kendisi ulkenin en buyuk 2. partisinin basinda oturmaya devam edecek. akpli olmayan halimle kardes sen partini emanet etmedigin adama biz ulke mi emanet edecegiz diyorum.

    2019 adaylarindan rte disinda bildigimiz biri var mi? yumurta dayaninca kk onumuze kimi atarsa o. su baskanliga evet diyen ekmeleddin gibi.

    kendiniz uyurken milleti uyandiramazsiniz. ikiniz de uykuda kalir treni kacirirsiniz.
  • ötv zammı fakire fukaraya hatta orta direğe pek koymamıştı, çünkü zaten bizim neyimize 2000 motor üstü arabaya binmek; fakat bu mtv, doblo sahiplerine de aynı şekilde girdiği için hafif bir uyanış oldu gibi. yani gibi oldu, gibi gibi.
  • cellâdına aşık olmuşsa bir millet,
    ister ezan ister çan dinlet.
    itiraz etmiyorsa sürü gibi illet,
    müstehaktır ona her türlü zillet.

    (ömer hayyam)
  • yıllardır akp ile zenginleştiğini sanan halk zenginleşmediğini, aslında fakirleştiğini yeni yeni anlamaya başladı.

    biz yıllar öncesinden anlatınca vatan haini oluyoruz belki ama yavaş yavaş hepsi fark edecek. etmek zorunda. doğanın kanunu bu.

    siyasi bilimlerde siyaset sık sık ekonomiye indirgenerek yorumlanır. insanların temelde ekonomik sebeplerle oy verdiği savı kendine hep daha fazla taraftar bulur.

    sartori gibi siyasetin ekonomiye indirgenemeyeceğini savunan ve bu konuda özellikle marxist siyasal bilimcileri yerin dibine sokanlar da var elbette ama genel pencereden bakıldığında bu sav haksız değil.

    bugün chomsky de amerika'da aslında tek bir politik parti olduğunu, onun da 2 farklı fraksiyonunun olduğununu söylüyor. ve o partinin de çıkar odakları, şirketler, lobiler tarafından desteklendiğini. dar gelirli amerikalıların çoğu oy vermiyor. çünkü bir şeyin değişeceğine inanmıyorlar.

    abd'de bu bir sorun değil. çünkü ülke yeterince zengin. ortalama bir abd vatandaşı kırmızı ete ulaşmakta problem yaşamıyor. peki türk vatandaşı?

    milliyetçilik, muhafazakarlık gibi kırılma eksenleri kısa vadede insanların ekonomik olmayan sebeplerden oy vermesini sağlıyor belki, ama uzun vadede insanlar ekonomik beklentiler içerisinde hep.

    ekonomik bir altyapısı olmayan hiçbir siyasi düşünce faşizme geçmediği sürece hayatta kalamaz.

    akp'nin ekonomiden anlamadığını söylemiyorum tam olarak. ama ekonominin tanımlarından birisi şunu söyler: ekonomi kaynakları nasıl paylaşacağımız sorunudur.

    bir ülkeyi ekonomik olarak yüceltebilirsiniz, ama yönetim şekliniz demokrasi ise aynı zamanda kaynakların dağılımını da yönetmek zorundasınız. akp'nin sıçtığı yer burası. yıllarca serbest piyasa'ya ayak uydurup ekonomiyi bu şekilde kalkındıracağına inanan, büyük ölçüde de başaran akp kaynakların paylaştırılması konusunda hiçbir zaman hiçbir şey yapmadı. zaten içlerinde bunu sistemli ve düzgün bir şekilde yapacak kalifiye insanlar da yok.

    modern dünya'da tvler, sahip olduğunuz maddi güç, manipülasyonlar, tüik gibi kurumlar kullanılılarak halka " bakın biz çok zenginiz " masalını yedirebilirsiniz.

    ama bu durumun bir yan etkisi var, çok zengin olduğuna inanan halk o zenginliğin kendisine gelmediğini ve hiçbir zaman da gelmeyeceğini elbet belli bir noktada fark ediyor.

    akp gibi ekonomiden anlamayıp sadece siyaset üreterek hayatta kalmayı amaçlayan bir parti onyıllarca iktidar olabilir. buna da bir şey demiyorum.

    ama toplum aslında kazanda kaynayıp kaynadığını fark edemeyen bir kurbağa değil.

    belli bir noktada yandığını fark ediyor insanlar. ve üstelik günümüz dünyasının bir avantajı daha var:

    stalinin köylüleri stalinin ve çevresinin yaşadığı hayatı yakından takip edemiyorlardı. günümüz doblolu kefenli akp'lileri hükümet ve etrafındaki çıkar odaklarının hayatlarını çok net görebiliyorlar.

    o nedenle bu kaçınılmaz bir son.

    kaynak yönetimi ciddi bir iştir. lise mezunu insanların yapamayacağı bir iştir. istedikleri kadar vaaz versinler.

    daha umut etmek için erken. bunlar ilk kıvılcımlar.

    ama inanın, bir gün sike sike " birilerinin zenginleştiğini, kendilerinin ise fakirleştiğini " fark edecekler.

    başta söylemeyecekler, toz konduramayacaklar, ama belli bir zaman sonra akp'ye en çok dar gelirli seçmen nefret kusacak.

    gelir dağılımının anasını sikip, devlete hunharca kaynak yaratıp onları da israfla harcayan, saraylarda yaşayan bir hükümet kemik seçmen kitlesini sonsuza dek dar gelirli insanlardan oluşturamaz. ilk başta söylediğim gibi, doğanın kanunu bu. en aptalı bile belli bir noktada bunu fark ediyor.

    ne din, ne muhafazakarlık, ne eyyyyyy gibi söylemler, ne milliyetçilik. hiçbirisi karın doyurmaz.

    anne babalar çocuklarına istediği yemeği yediremediğinde bunların hiçbirisi para etmez.

    akp gidecek. gitmesinin sebebi de bu olacak.

    aptal insanlara ne özgürlükten, ne modernlikten bahsedebilirsiniz. onların anladığı tek dil para.
    ama onu yönetmek bile çok zor.

    o yüzden erdoğan gibi adamlar ancak bir monarşide ölene kadar iktidarda kalabilirler.

    demokrasi belli bir entelektüel seviye gerektiren bir alan. sike sike elenecekler. ekonomik olarak yüksek sınıfta olan insanların desteğini alamayan, kaynaklarını halka makul şekilde dağıtamayan, tarım ve hayvancılıkta bile sıçıp insanların beslenmesini bile sorun hale getiren bir hükümet varlığını sürdüremez.
  • (bkz: vatan hayini)
    (bkz: they terk ar jerbs)
    (bkz: they took our jobs)
    fark nedir?
hesabın var mı? giriş yap