• somut bir çöküşten çok siyasi söylem ve manevra alanları itibariyle bir çöküşten bahsetmekteyim.

    kuruluşlarından beri partilerini temellendirdikleri söylemleri havada kaldı.

    bunlara örnek olarak: muhafazakar demokratlık, ab/abd/nato müttefikliği üzerinden yükselen neo-liberal/neo-conservative ekonomik ve sosyal politikalar, ılımlı islam adı altında yayılan karşı devrimcilik (şimdi atatürkçü falan olmaya çalışıyorlar çok enteresan gerçekten).

    içerideki ve dışarıdaki neredeyse bütün koalisyon ortaklarına çok ağır şekilde ya ihanet ettiler ya da onlar tarafından ihanete uğradılar.

    örnek: yetmez ama evetçi liberaller/kürtler/fethullahçılar/furkancılar/daha öncesinde saadetçiler/merkez sağın tamamı vs.

    bunlar bildiğimiz şeyler. peki sonuç olarak ne oldu?

    kendi içlerindeki çatışmayı, 16 nisan hileli anayasa değişikliği halk oylamasından sonra daha da derinleştirmeyi uygun gördüler. adeta chp'nin ekmeleddin döneminde yapmaya çalışıp doğal olarak başarılı olamadığı şeyi yapmaya çalışıyorlar.

    neydi bu?

    aslı varken "benzeriyle" (sahtesiyle) oy isteme taktiği.

    şu anda gözükmeye çalıştıkları şey:
    -atatürkçü (ana kanadı chp/mhp'dedir bunun)

    -antiemperyalist (kendi tarihlerine 180 derece zıt bir şey. islamcılarda erbakancılar, kemalistlerde ulusalcılar, sosyalistlerde taa devyol'dan itibaren ödp, kendi çizgisinde takılan tkpgiller, esp vs. bu konunun asli unsurudur)

    -sekülerizme çok sorunlu gibi olmayan ( yani seküler yazamadım bile oraya o derece absürt ve kendileriyle alaksız)

    -neo-liberal (sermayedarlarla konuşurken "ohal'i sizin için ilan ettik, var mı artık grev mrev yapan?" demeyi biliyor hala. fakat bunu hakkıyla söyleyebilmesi için de yabancı sermayeyle arasının iyi olması lazım. bunu da ab/abd ile kavga ederken sağlayamacağı kesin. bu konuda gerçek varis atlantikçi bir anlayışı olduğunu gizlemeyen ve ensesikalın sağcıların epey seveceğinden emin olduğum akşener)

    -milliyetçi ( ha bi mhp'liler kısmen bunu yedi referandum zamanı ama yine de kazandığı oy çok çok düşük kaldı beklediğinden. yine aslında "aslı varken benzerine yönelinmez"e bir örnek bu durum da)

    -ümmetçi (artık gerçi bu şekilde gözükmeye çalışmıyorlar. eskide kaldı o r4bialar, vesaireler. )

    yani şu şekilde bakıldığında akp'ye oy vermek için "baraj" dışında bir sebep kalmamış gibi görünüyor.

    islamcılar için:
    tip1*eğer akp şimdi batı karşıtı olduysa neden en başında erbakan'a sırt çevirip, milli görüşü gömleğini çıkartmıştı? eğer en başından beri saadet haklıysa neden akp'ye oy versinler?
    tip2*eğer atatürk ve "eski türkiye" bu kadar kötüyse neden şimdi onlar övülüyor? demokrasi ile islam bir arada yaşayamadığını mı gösteriyor akp? seçimleri boykot etmek şu andaki akp'ye oy vermekten daha iyi olsa gerek
    tip3*parama bakarım islamcısı için de durum hayra alamet değil. abd/ab ile arayı açmanın sonucu doğacak ekonomik zararı göze almak için ya ciddi bir ideolojik bağlılığı olması gerekiyor ya da ciddi bir garanti alması gerekiyor. parasına düşkün bu grubun herhangi bir ciddi bağlılığı olacağını düşünmüyorum. akp'nin de bu kadar "aldatıldık/kandırıldık/bilemedik" söyleminden sonra garantörlüğünden şüpheliyim.
    tip4*daha düne kadar idlib'te katliam var, halepta katliam varlanet olası ruslar, aşağılık nusayriler, yere batası iranlılar diyen islamcılar için akp'nin yeni aradığı ittifak yenilir yutulur gibi değil. işte bu tip islamcılar sadece ideolojik bağlılığı düşünebilecek taraf ama bunlarla da tamamen zıt cephe alınmış gözüküyor.

    sekülerler için:
    tip1*sosyal demokratlar: öleceğini bilse oy akp'ye oy vermeyi düşünmeyecek seküler taban için değişen bir şey olacağını düşünmüyorum. 15 yıl sonra göz boyamak için yapılan birkaç küçük hamleyle bir bok değişmez.
    tip2*seküler türk/kürt milliyetçileri: akşener/mhp/hdp arasında gidip gelir yine bunlara uğramaz. (kendi gruplarına göre)
    tip3*liberaller: akp'den en ağır kazıklardan birisini bunlar yedi. akşener ve dolaylarında aradıklarını bulurlar.

    diğer grupları pek yazma gereği bile duymadım aşırı alakasız olacakları için. şunun bir daha altını çizmek istiyorum. burada akp'nin siyasetinin çöktüğünü söylüyorum "oy alamayacaklar" demiyorum. ülkedeki seçmen profili o kadar ideolojik analiz falan yaparak oy vermediğini biliyorum. fakat bu durum orta vadede akp'nin daha fazla kan kaybedeceğini gösteriyor. akp iktidarını kaybettiği anda "güç, liderlik, psikolojik üstünlüğü" kaybedeceği için bir daha yukarı çıkması bu siyasi çökmeden ötürü çok daha zor.
hesabın var mı? giriş yap