• buradaki travmadan kasıt "toplumsal travmadır". rövanşist bir bakış açısından uzaklaşıp daha soğukkanlı ve yapıcı gözle incelenmesi gereken geleceğe ait bir sorundur.

    toplumun ekonomik, kültür sanat ve diğer mecralarda lokomotifi olmayan akp'li kitlelerin "hükümet olma" dışında kendilerini güçlü hissettiği sosyo-kültürel/politik bir motivasyonu bulunmamakta. bu motivasyonu kaybedip üzerine geçmişte destekledikleri partinin, politikaların, kişilerin medya aracılığıyla hem yurtiçi hem yurtdışında sürekli (bugün olduğu gibi) değersizleştirilmesi ve hatta belki yargılanması büyük bir idealist çöküşe yol açacaktır. bu çöküş devamında pozitif bir dönüşüme evrilebilir ama bu dönüşümün bir algı önderliğine ihtiyacı olacaktır. bugün büyük baskı yaşayan ve iyice dışlanan muhalif kitlenin iktidarı ele geçirdiğinde kindar ve rövanşist duygularla hiçbir ekonomik, sosyo-kültürel ve sanatsal gücü elinde bulundurmayan akp kitlesine karşı atma ihtimali olan rövanşist adımlar karşısında akp'li kitlenin "rızkı" dışında sığınacağı bir liman yok. çünkü bir lidere inanmak dışında bir haklılıkları olmayacak ve bu gerekçe ise o dönem hiçbir anlam ifade etmeyecektir. bu büyük bir travma demek. böyle bir ortamın oluşmasının önü bugünden muhalif liderler tarafından alınmalıdır. bu ön alma zaten toplumsal barışın da anahtarıdır ve muhalefeti iktidara taşıyacak en önemli politika olacaktır.

    akp sonrası akp'li kitlenin yaşayacağı toplumsal travma ciddiye alınmalıdır.
  • evde tutulmaya devam edecek %50 lik kesim diye espri yapmak istediğim ama benim de bu konuda sıkıntılar yaratacağına inandığım travma. çünkü nesil olarak neredeyse devlet kadrolarında odacısından en yüksek mevkiye kadar 2. nesil akp liler görev almakta bunun sonucunda olası bir iktidar değişikliği çok büyük bir değişime yol açacağı için herkesin bu büyük değişimden bir şekilde etkileneceği durum.
  • gerçekleşmesi muhtemel olan ama etki düzeyi bilinemeyen travma. tahmin edilen ölçüde çok olacağını zannetmiyorum. diyelim akp gitti ve iyi parti geldi. şu an devlete akp'li olarak çöreklenmiş güruhun çok büyük kısmı, seçimin ertesi ne kadar iyi partili olduklarını ispatlamaya çalışacaklardır. benzer bir durum sanayici, işadamı, tüccar, oda başkanları vb için de geçerli. imam hatip mezunlarının ve tarikatların bir süre bu travmayı yaşayacaklarını düşünebiliriz. ama 12 eylül'den bile en karlı bu grubun çıktığını düşünecek olursak, bu travma da geçici olacaktır. bence en derin travmayı burhan kuzu yaşayacaktır.
hesabın var mı? giriş yap