• siz de akp gibi toplumun eğitim düzeyi düşük kesimine hitap eden hırsız, tutucu ve diktatör bir parti kuracaksanız önce onlar gibi mağdur olmayı bilmeniz gerekir.

    özellikle iktidarınız döneminde pek çok şey sorunlu gideceğinden ve bu sorunların çok büyük bir kısmının doğrudan veya dolaylı kaynağı olacağınız için mağduriyetiniz sizin sigortanız olacaktır. her okazyonda mağdur olmanız, halkın dikkatini sorunun kaynağından uzaklaştıracak, öfkesini sizin yerinize sizi mağdur eden gaddar, haydut ve zalım iç/dış mihraklara yöneltecek, anketlerin düşüş gösterdiği vakitler sizi rahatlatacaktır.

    mağduriyet yaratmanın genel bir kuralını belirlemek zor. bunun yerine mağduriyet yaratmanın çeşitli yöntemlerini örnekler üzerinden açıklayıp, zihinde kelimelerle ifade edilemeyen bir tümevarıma ulaşmak daha kolay bir yol. teker teker üzerinden geçeceğimiz örnekleri yeterince özümsediğiniz zaman, siz de kendi mağduriyetinizi kendiniz yaratabilirsiniz.

    örnek 1: kpss 2010 kopya skandalı - cemaat, kendi adamlarına soruları ulaştırıyor. yüz küsür kişi sınavda tam çekiyor. bunlardan bazıları karı koca. akp, gündem değiştirerek ve önlerine koyulan raporlara kafalarını çevirerek olayı örtbas etmeye çalışıyor. uyduruktan açılan soruşturmada tam yapanların savunması "beraber çalıştık". fakat günü gelip de akp'nin soruları dağıtanlarla araları bozulunca meydanlara çıkıp "bunlar soruları dağıtmıştı" diyorlar.

    en tipik mağduriyet yöntemlerinden biri. gördüğünüz gibi, belirli bir zümreyle ortaklaşa bok yedikten sonra, o boku tamamen diğer zümrenin üstüne atmak şeklinde bir yol izlenmiş. riskli olabilir, ama düzgün yapılırsa temiz iş. inandırması kolay.

    örnek 2: ergenekon operasyonu: emekli generallere, albaylara, genelkurmay başkanına, çeşni olsun diye birkaç muhalefet milletvekiline terör örgütü kurma suçundan ceza verilir. dönemin başbakanı çıkıp ben bu davanın savcısıyım der. yıllar sonra aynı şahıs bu kez "sahte belgelerle kandırılmışız" diye yarım ağızla özür diler.

    ilk örneğe benzer şekilde, cemaatle ortaklaşa yapılan bir işin tamamen cemaate kitlenmesi durumu. bu sefer yutturmak pek kolay değil, ama üzerinden çokça zaman geçtiği için halkın unutkanlığı kurtarıyor.

    örnek 3: kabataş saldırısı - bu kesinlikle benim favorim. gezi parkı olayları devam ederken, polisin eylemcilere uyguladığı şiddet iyice ayyuka çıkmasın büyük bir çaba sarf ediliyor. basına sansür uygulanıyor, dost canlısı kanallar toplulumumuzu kültürlendirmek amacıyla penguen belgeselleri yayınlıyor. ***yoğun çatışmaların olduğu yerlerde güvenlik kameraları karartılıyor***. polisler tükan sahibini kameralarını kapatmaya zorluyorlar. sonra dönemin başbakanının bilmemkiminin gelini çıkıp "üstü çıplak, deri eldivenli 80 kişi bana saldırdı, üstüme işediler" diyor. başbakan bunu kullanarak meydanlarda provokasyon yapıyor. yardakçıları "görüntüleri izledik, doğru" diye yazılar yazıyorlar. olay anına ait tek görüntüde üç beş kişi var ve sözlü çatışmadan fazlasının olabileceğine dair hiçbir belirti yok. saldırıya ait başka görüntü olup olmadığını sorduğunuzda ise "sizce o sırada neden bütün kameralar kapatılmıştı?" diyorlar.

    işte usta işi bir mağduriyet. muhaliflerin sana karşı kullanabileceği bir silahı namlusundan tutup gerisingeri muhaliflerin üstüne doğrultmak en güzel biçimde böyle yapılabilir. ve nur topu gibi bir mağduriyet sahibi olursunuz. nitekim daha sonra dürüstlük abidesi, yalaka ve yavşak bir gazete faiz lobisinin saklamaya çalıştığı görüntüyü ortaya çıkarır ve paralel yapının oyununu bozar. gördüğünüz gibi, 80 kişinin belden yukarısı çırılçıplak.

    örnek 4: mit tırları - suriye'ye ne idüğü belirsiz tırların gittiği ortaya çıkar. cumhurbaşkanı o tırlarla türkmenlere "insani yardım" gönderildiğini söyleyip herkesin yüreğine su serper. daha sonra jandarmanın durdurduğu tırlarda suriye'ye ne tür insani yardımların gönderildiği ortaya çıkar. fakat bu görüntüler ortaya çıktıktan sonra yeterince çok kez ve yüksek sesle "devlet sırrını ifşa ettiler. vatan hainleri!" diye bağırırsanız, insanlık suçu işlemekten mağdur olmak haline geri dönebilirsiniz.

    corollary: savaş çıkarma bahanesi üretmek için "suriye'ye 4 adam gönderip tr'ye 8 füze attırırım" diye dışişleri bakanını ikna etmeye çalıştığınız ses kayıtları ortaya çıkarsa yine vatana ihanet kozunu kullanabilirsiniz.

    örnek 5: soma maden ocağı patlaması - resmi olarak 301, gayrıresmi olarak çok daha fazla kişinin öldüğü, ülke tarihinin en büyük iş kazası gerçekleşir. işletmenin güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu bile bile işletmeyi kapatmayan iktidar sorumluluk almaktan kaçınır, "çizmelerimi çıkarayım mı sedye kirlenmesin" diyebilecek kadar naif insanlar için "güzel öldüler", "ölmek bu işin fıtratında var" gibi saygısızca laflar eder. başbakan benzer büyüklükte facia bulabilmek için 150 yıl geçmişe gider. somada protestoculara yumruk atarlar, yere yatırıp tekmelerler daha sonra birileri cehape zihniyetli bir milletvekilinin, iki hafta önce soma'daki maden ocağının güvenlik eksiklikleriyle ilgili bir soruşturma önerisi verdiğini hatırlar. ve neden önergeyi dikkate almadınız diye sorduklarında iktidar der ki "chp patlama olacağını nereden biliyordu?"

    burada da seçmene patlamanın asıl sorumlusunun sizin partiniz değil, muhalefet partisi olduğu yönünde bir ipucu veriyor ve patlama kullanılarak iktidarınız yıkılmak istendiği için mağdur siz oluyorsunuz. daha sonra hıyarın teki "gezi olaylarının yıldönümüne iki hafta kala bu kazanın olması tesadüf mü?" anafikirli bir yazı yazıyor ve böylece mağduriyetinizin üstüne cilayı çekmiş oluyorsunuz.

    örnek 6: ankara barış mitingi saldırısı - ülkenin başkentinin göbeğinde, türkiye'nin en büyük terör saldırısı gerçekleşir. saldırıdan sonra içişleri bakanı üstüne basa basa hiçbir güvenlik zaafının olmadığını söyler. gazetecilerin istifa edecek misiniz sorusuna adalet bakanı kendini tutamayıp güler. ayrıca hiçbir güvenlik zaafiyetinden kaynaklanmayan bu saldırıdan bir iki gün sonra, paralel mason faiz lobisi yahudi illuminati pensilvanya pkk üst akıl cehape zihniyetine mensup, eren erdem denen bir milletvekili, saldırının faillerinin türkiye'de barındırıldığını, bütün faaliyetlerinin takip edildiğini açıklar, intihar bombacısının ağabeyiyle helalleştiği telefon konuşmasına kadar hepsinin belgesini gösterir. böylece türkiye'de elini kolunu sallaya sallaya gezen neredeyse iki düzine potansiyel intihar bombacısı olduğu ve iktidarın bu herifçioğullarının her hareketini takip ettiği halde yakalamak için herhangi bir girişimde bulunmadığı ortaya çıkar. ve bu belgeler ortaya çıktıktan sonra derler ki "bu belgeleri ona kim vermiş?"

    burada da paralel yapının muhalefete içerden bilgi sızdırdığını, zaten paralellerin mit'te bir sürü adamları olduğunu söyleyerek mağduriyetimizi tamamlıyoruz. mit tırları örneği gibi, halkın bilmemesi gereken belgelerin muhalefet aracılığıyla halka açıklanması, yani apaçık bir vatan hainliği var. bundan ala mağduriyet mi olur.

    sonra başbakan televizyona çıkıp o müşfik gülümsemesiyle suruç saldırganının adalete teslim edildiğini, ayrıca saldırı olacağına dair kesin bir bilgi olmadan kimseyi tutuklayamayacaklarını söyler. zaten iç güvenlik yasası diye bir şey yok ki. makul şüphe diye bir şey de yok. var da sıradan vatandaşa var, teröriste yok. hani mecliste itiş kakış arasında böyle bir yasa tasarısının 60-70 maddesi zorla kabul ettirilmiş olsa neyse de, üç muhalefet partisi birleşmiş geçirtmemişler. bundan ala mağduriyet mi olur?

    _______________________________________

    o halde mağduriyet yaratmak için kullanılan başlıca yöntemlerin:

    - suç ortağınla bozuştuktan sonra birlikte yediğin boku ortağının üstüne yıkma
    - belli bir amaç için bir hukuksuzluk yapıp, bu hukuksuzluğu başka bir amaç için karşı taraf yapmış gibi gösterme
    - çaktırmadan saman altından su yürütmeye çalışırken foyan ortaya çıkınca, seni ifşa edenleri vatan hainliğiyle suçlama

    olduğunu görüyoruz. örnekler ve yöntemler çoğaltılabilir. ama burada bahsedilenler temel fikirlerin çoğunu kavramamıza yardımcı olacaktır.

    bir kez kendi mağduriyetlerinizi yaratmaya başladığınız zaman siz de kendi muhafazakar partinizi kurabilir, iyi bir çocuk olursanız iktidar bile olabilirsiniz.
  • şu an fatma betül sayan kaya canlı yayında bunun dersini vermektedir.
    8 mart'ın ertesinde bir kadın bakana bunları yapmak trajikomiktir.
    üzerimize atlarla köpeklerle saldırdırlar.
    basın mensuplarımıza şiddetle müdahalede bulundular.
    bir günde ohal ilan ettiler, özgürlükleri askıya aldılar.
    bize gayri insani muamele ettiler, kişisel ihtiyaçlarımızı bile gidermemize izin vermediler.
    atlarla köpeklerle saldırdılar demiş miydim?
  • bazen yaratmanıza da gerek kalmaz. kendiliğinden gelir;

    (bkz: öğrencilik yıllarında solculardan çok çektik)
hesabın var mı? giriş yap