• ben hep 50 liralık içiyorum
  • biz bunları entrylerimizde yazdık.

    (bkz: karayolları trafik kanunu/#34557566)

    hatta eğer düzeltilmediyse -ki şimdi baktım, hala düzeltilmemiş- kanunda 'hususi otomobil dışındaki araçları alkollü olarak kullanan sürücüler bakımından promil alt sınırı 0.21 olarak uygulanır.' yazıyor. yani hususi (özel) aracınızla 0.50 promilin üzerinde, diğer araçları ise 0.21 promilin altında alkollü kullanmamanız gerekiyor. ticari araç sürücüleri 1-2 saatte bir bir bira çakmak* zorundalar, kanun kanundur. (kelime hatası kanunun ruhunu bozmayacak nitelikte olduğundan bu yazdıklarımda ciddi değilim. yatırım tavsiyesi değildir.)

    kanunlar yönetmeliğin üzerinde olduğundan, 2013'te kanunla getirilen hususi olmayan araçlara 0.20 promil üst limit uygulamasının yönetmeliğe yansımasında hukuken bir gariplik yok. eski kanun metninde ise alkollü araç kullanımına dair hiçbir sınır, promil belirlenmemiş, doğrudan yönetmeliğe atıf yapılmış ve gerçekten de eski yönetmelikte hususi araçlar dışındakiler için alkollü kullanım tamamen yasak.

    hadi başlamışken oradan hareketle biraz daha hukuk yazayım madem; hak kısıtlayıcı yaptırımlar yönetmelikle düzenlenemez. yaptırımın kendisi kanunla belirlenmiş olsa dahi yaptırıma esas kriterlerin (olayımızda promil sınırı) yönetmelikle belirlenmesi yaptırımın uygulanacağı durumların da aslında dolaylı olarak yönetmelikle belirlenmesi anlamına geliyor. bu da hukuken yanlış.

    yaptırımların yönetmelik yerine kanunla belirlenmesi tercihi doğru, muhtemelen buna sebep olan mahkeme kararları vardır, o yüzden böyle bir adım atılmıştır. yani hukuken doğru bir adım atılmış, o arada da iki bira çakıp kendine gelen tuğralı doblolu esnafımız -ki bunlar aynı zamanda cam filmi isyanlarıyla hükümete geri adım attırmış bir topluluktur- mağdur olmasın diye ekleme yapmışlar.
  • hiçbir farkı yoktur zannımca çünkü geçende iş arkadaşım ticari araçla kaza yaptı alkol kullanmadığı halde hastaneden aldığı rapor kazadan 2 saat sonra göründüğü için kasko şirketi kendi hesaplarına göre arkadaşı alkollü sayıp para ödemesi yapmadı.
  • muhalefet neydi? muhalefet emekti.

    önce şunu yazalım. maksimum 0,20 promil demek, 1 litre kanda maksimum 0,2 gram alkol olması demektir.

    tanım: bazı gıda maddelerinde kendiliğinden alkol oluşabileceği için mantıklı şekilde düzenlenen yasadır.
    hatta ender şekilde düzenlenen mantıklı yasalar arasına girer.
  • bir sürü salak atlamadan yazayım, kolonya koklayıp 5 dakika sonra çevirmeye denk gelseniz 0,20 promil alkol zaten çıkar. çok meyve yerseniz çıkma ihtimali var. 0 olması mantıksız idi zaten.
hesabın var mı? giriş yap