• pre-akromegalik devlik hastalığı.
    kulaklar, el ve bacak uzuvları, özellikle alt çenenin orantısız bir şekilde büyümesine yol açar genelde.
    (bkz: robert wadlow)
  • akromegalide büyüme hormonu artışı ergenlikten sonra olur. eğer büyüme hormonu ergenlik çağında yada öncesinde bu şekilde artarsa gigantism görülür.
  • beyin tabanında bulunan hipofiz bezinin ön bölümünün aşırı çalışmasına bağlı bir durumdur. büyüme tamamlanmadan, kemiklerin uzaması sona ermeden erken çağlarda baş gösterirse jigantism adı verilen dev görünüm oluşur. bozukluk büyüme çağının bitiminden sonra baş gösterirse, el ve ayakların genişlemesi, çene ve burnun büyümesi ve sesin kalınlaştığı görülür.
  • akromegali terimi, yunanca "akro" ( uç ) ve "mega" ( büyük ) sözcüklerinden türetilmiştir. akromegali, hipofiz bezi ön lobundan salınan büyüme hormonunun aşırı artışına bağlı olarak erişkinlerde görülen,özellikle yüzde, el ve ayaklarda kemiklerin kalınlaşması ve irileşmesiyle karakterize olan bir hastalıktır.

    nedenleri, görülme sıklığı, risk faktörleri :

    akromegalinin nedeni, genellikle hipofiz bezinde büyüme hormonu üreten hücrelerde meydana gelen iyi huylu bir urdur.

    belirtileri :

    el ve ayak kemiklerinde irileşme
    yüzde özellikle alın ve çene kemiklerinde büyüme
    iç organlarda büyüme
    sırtta kamburlaşma
    ciltte kalınlaşma ve yağlı görünüm
    baş ağrıları
    görme bozuklukları
    kadınlarda âdet düzensizlikleri ya da âdet kanamalarının kesilmesi
    erkeklerde iktidarsızlık ya da kısırlık
    şeker hastalığına eğilim

    tanı/teşhis

    akromegalinin tanısı, bir çok klinik belirtinin yanı sıra, yapılan tamamlayıcı muayenelere dayanır. aşırı büyüme hormonu etkisiyle, derinin, yumuşak bölümlerin, kemiklerin, hatta iç organların giderek büyüdüğünün gözlenmesi hastalığı düşündürmesi açısından önemlidir. eller ve özellikle parmakların hacmi artar; öyle ki, yüzükler sıkmaya başlar ve hatta çıkartılır. ayaklar uzamaktan çok genişlediği için hasta ayakkabı uydurmakta zorluk çeker. bu ve benzeri dış görünüşü de değiştiren bozuklukların görülmesinden başka, röntgen incelemeleri, görme alanının incelenmesi ve hormon miktarları ile ilgili testler de tanının konulmasında yardımcıdır.

    tedavisi :

    öncelikle hastalığın gelişme derecesi saptanır. eğer hastalık durağan seyrediyorsa tedaviye gerek yoktur ancak hasta sürekli kontrol altında tutulur. eğer hastalık ilerleyici tipte ise etkin bir tedavi ( ameliyat, ilaç tedavisi) uygulanmalıdır.
  • böle bi de grup vardir.davulcusu ediz adini verdigimiz bir hayvan olup rockistanbul2004 te trampetin alt ve üst derilerini patlatmayi basararak adini rock muzik tarihine altin harflerle kazimistir.
  • erişkin dönemde özellikle de orta yaşlarda büyüme hormonun fazla salgılanmasıyla olan hastalık. bu hastalıkla beraber bazı kanserler görülebilir.

    (bkz: kolon kanseri)
  • hipofiz bezi tümörü nedeniyle ortaya çıkabilecek olası büyüme hormonu rahatsızlığı. hastalık teşhisi konulduktan sonra anlam kazanan ellerde ve ayakta büyüme bariz belirtisidir. neyse ki fazla büyümeden tespit edilebilir. migren-boyun fıtığına bağlanan devamlı başağrılara neden olanın aslında bu hastalık olduğu ortaya çıkar. boyun kemiği ense de dışa doğru büyüyebilir.
    her ay gün sektirmeden vurulan sandostatin adınla pek de muadili olmayan muazzam pahalı ( 30 mg yaklaşık 3500 tl ve her ay 1 defa ) bir iğneyle kontrol altına alınabilir. belki ömür boyu belki daha az devam eden bir tedavi sürecine sahiptir.
  • erken teşhisin ve iyi cerrahi müdahalenin şart olduğu bir hastalık. teşhis kısmının zorluğu aslında kişinin kendi başına teşhis etmesinin neredeyse imkansız olduğu belirtiler taşıyor olması. ayağınızın elinizin büyümesini rahatlıkla kilo almak olarak değerlendirebilirsiniz, burun dudak şişkinliğini tamamen yüz karakteristiği olarak görebilirsiniz, ileri yıllarda şeker hastalığı çıktığında insülin iğnelerinizle yaşayarak devam edebileceğinizi düşünebilirsiniz. halbuki sinsi ilerleyen ve 8-10 yıl sonra aniden körleşme, kalp vb iç organ büyümeleri yaşama riskinizin çok yüksek olduğu bir hastalıktır. maalesef bir tesadüf veya ciddi bir check-up ile teşhis edebilirsiniz ancak. emin olabilmek için yaptırdığınız ogtt'ler normalde 1-2 günde çıkarken bunu gh eşliğinde kontrolleri bir hafta sürer ve o bir hafta geçmek bilmez. mr çektirmeden zaten fiziksel olarak varlığından da emin olamazsınız. diyeceğim o ki, teşhisi zor, tedavisi ve tedavi sonrası 3-4 aylık süreci oldukça streslidir. tamamen atlatmış biri olarak diyebilirim ki, 2009 yılı hayatımın en zor yılıydı. hala da %100 emin değilim, nüksetme riski taşıdığı için, ama bunu sürekli düşünerek yaşanamayacağını öğrendim en azından.
  • shrek karakterinin ilham kaynağı olan maurice tillet de bu hastalıktan muzdariptir.
  • buyume hormonunun yetiskinlerde asiri salgilanmasi durumu ortaya cikan tablodur. buyume hormonu ergenlik bitiminde durmaz salgilanma devam eder. hastada asiri buyume gorulur. olusan buyumeler tedavi edilemez ancak ilerlemesi onlenebilir
hesabın var mı? giriş yap