• dogrusu akrapol degil, akropol olmasi lazim.
    hatta en dogrusu acropolis. iki amaci vardir. birincisi, savaslarda kadin, yasli ve cocuklari guvenle barindirmaktir. ikinci amac ise, baris zamaninda oldurucu ve bulasici hastalik tasiyanlari (tifo, kolera, cuzzam, vs.) tecrit etmek icin de kullanilirdi.
    ayrica, bir hatayi duzelteyim: eski yunen degil, roma, likya ve karya uygarliklarinda da orneklerine cok sik rastlanir.
  • sadece atinada degil, her antik kentte bulunan yukarı kent. kentin en korunaklı, en sarp noktasındaki bir nevî kale kılıklı kent unsuru.
  • tüm dünyada en çok bilinenlerinden biri olarak; bergama antik kentinde, dağ üzerinde kurulu olan kral şehridir.

    şu an 60 bin kişinin yaşadığı bergama'da, antik çağda 150 bin kişinin yaşadığı bergama antik kentinin kalbidir.

    antik kalıntıları dünya'nın en önemli ve günümüze zengin ulaşmış kalıntılarından olarak kabul edilir.

    (bkz: pergamon)

    güzel bir 3d canlandırması için:

    (bkz: https://www.youtube.com/watch?v=xtmow185tlk)
  • bugün itibariyle her türlü askerlik ile ilgili başlık altına vicdani ret yazarak sol frame'in canına okuyan yazar.
    bir görüşü varsa vicdani ret başlığında yazsa kimsenin canını sıkmayacaktır. en azından kendi adıma görüşünü orada görmek ve okumak isterim.
  • athena ve poseidon arasında atina'nin tanrısının kim olacagi seklinde bir yarisma yapilir. amac atinalilara en yararli seyi vermektir. yarisma olimpos daginda diger on iki olimposlu tanrilarin hakemliginde yapilir. poseidon, trident'ini yere vurarak su cikarir. ama bu su tuzludur. bu yuzden insanlarin isine yaramaz. athena ise insanliga zeytin agacini hediye eder. bu yuzden atina'nin "asil tanrisi"* athena olur.

    mimari harikasi acropolis de ona atfedilmistir.
  • atina akropol'ü, m.ö. 480'de pers işgali sonunda yakılıp yıkılmış, eski tapınak yerle bir edilmişti. bunun üzerine atina'lılar zafer yemini ettiler ve pers işgalinin bir anısı olarak tapınak yıkıntılarını olduğu gibi bırakmaya karar verdiler. perikles önderliğinde persleri yendikten sonra, yıkılmış şehri yeniden inşaa etmeye başladılar ve akropol'e, eski tapınak kalıntılarının yakınına mermerden, görkemli bir anıt yapmaya karar verdiler.

    m.ö. 447-432 yılları arasında ictinus, callicrates ve karpion tarafından parthenon inşaa edildi. dorik üsluptaki bu tapınağın heykelleri phidias'a ısmarlandı.

    m.ö. 427-424 yılları arasında callicrates tarafından, propylaea*'nın yanında bulunan iyonik üsluptaki athena nike tapınağı tamamlandı.

    akropol'ün son binası olan erechtheum ise m.ö. 421-405 arasında yapıldı. mimarının mnesicles olduğu sanılmaktadır. athena'nın, atina'nın koruyucusu olmak icin poseidon'la girdiği yarışta yarattığı zeytin ağacı, erechtheum'un hemen yanındadır.
  • müzesinde heykellerle fotoğraf çektirmenin yasak olduğu yer.. vaktiyle bir amerikalı sanırım heykellerden biriyle foto çektirmeye çalışırken heykele zarar vermiş.. o günden beri heykellerin yanına geçip insanlı fotoğraf çektirmek yasak.. görevliler böyle bir şeyi gördüklerinde gelip o pozu sildiriyorlar makinadan..
  • yunancada yukarı şehir anlamına gelen atina şehri içinde yüksekliği 270 m.olan tepenin ismi.
  • eylül 2004 ayi itibariyle,giris ucreti olarak,isic karti shibi olanlardan 6 euro,bu karta sahip olmayanlardan ise 12 euro alan,interrail sirasinda ziyaret ettigimiz,ancak resterasyon sebebi ile cogu bolumu kapali olan tapinak.
  • atina nin en yuksek tepelerinden biri. yunan kulturunun simgesi akropol ve cevresinde akropol propylaea, atena nike tapınagi, partenon, erektheion gibi onemli tarihi kalintilar bulunmaktadir.
hesabın var mı? giriş yap