• halk arasında dağ tutması yada dağ sarhoşluğu olarak da bilinir,hastalığın belirtileri akşamdan kalma haline benzer. 2400 metrenin üzerine ani çıkışlar yapan kişilerin çoğunda baş ağrısı, baş dönmesi, boşluk hissi, halsizlik, mide bulantısı ve beraberinde kusma gibi hafif rahatsızlıkların meydana geldiği duruma akut dağ hastalığı denir.
  • (bkz: altitude sickness)
    (bkz: irtifa hastalığı)
    (bkz: hipoksi)
    (bkz: hypoxia)
    (bkz: hape)
    (bkz: hace)
  • adı ilk duyulduğunda akut'un kurucu başkanı nasuh mahruki'nin dağcılık tutkusunu çağrıştıran hastalık.
  • ayrıca ölümcüldür. arkadaş yukarıda belirtileri saymış, eğer birisi bu belirtileri gösterirse "git uyu" demeyin, apar topar kamptan aşağı indirin,

    biz öyle yaptık.
  • aniden yüksek rakıma çıkıldığında 2500 metre ve daha yükseklerde (uçakla seyahat veya hızlı tırmanış gibi ) vücudun adapte olması için yeterli zaman olmadığından ve yükseklere çıkıldığında oksijen miktarı azaldığından daha hızlı soluk alıp vermeye başlarız. buna bağlı vücut respiratör alkolaza girer. kişide baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı kusma,nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkar. hatta kişi akciğer ve beyin ödemine bile girebilir. böyle bir durumla karşılaştığınızda vakit kaybetmeden aşağı inmek lazım. şansınız varsa eğer şikayetleriniz düzelmeye başlar. düzelmezse oksijen asetazolamid ve deksametazon kullanılır.
    önlem için 2500 metre yükseklikten sonra yavaş yavaş tırmanmaya devam edilmeli ve gerektiğinde kullanmak için asetazolamid yanınızda taşıyabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap