• büyük bir akvaryuma sahipseniz ve eğer akvaryum zemininde taş yerine kum kullanıyorsanız genellikle çin işkencesine dönüşen hadisedir. zira yaklaşık 40 kilogram beyaz kumu bembeyaz hale getirmek ömrününüzden 5 yılı alır götürür, sonunda bembeyaz olan kum değil sizin saçlarınızdır.* ama bu şerefsizlerin camın arkasından size el sallar gibi bakmaları yok mu, o bile bu eziyete değer be !
  • (bkz: #14333682)
  • (bkz: ben bugün bunu yaptim)

    adamin azina azina zican hadisedir. yaklasik 100 litrelik bir akvaryum icin konusuyorum, suyunu bosalt, kumunu temizle, aman, baliklara zarar gelmesin, sonrasinda bombok olan banyoyu arindir, ov, temizle o, bu... derken aklimda ve ruhumda derin yaralar acildi... onarmak icin akvaryumu seyrediyor ve sakinlesmek soyle dursun, ustune daha da cok sinirleniyorum... boyle iste...
  • haftasonu yapılan,insanın belinde tarifsiz bir ağrının oluşmasına vesile olan, bir ay sonra yine aynı hale gelecegini bilerek yapmak zorunda kalınan eziyet. temız bır akvaryumu izlemek zevklidir ama bir de temizleyene sor
  • büyük bir akvaryum sahibi olarak geçtiğimiz günlerde bu konuya ciddi bir mesai harcayınca tecrübelerimi paylaşmak istedim.

    öncelikle doğru yöntem akvaryumu temizlemenize gerek kalmayacak, dolayısıyla akvaryum içerisinde oluşmuş ekolojik dengeyi bozmayacak bir sistem oluşturmanız. bunu nasıl yapabilirsiniz? ilk kural gereğinden fazla yemleme yapmamalısınız. gereğinden fazla attığınız yemler hem balıklarınızın sindiriminde sorunlar oluşturur hem de suyun değerlerini bozar. beslediğiniz balığa göre değişir elbette ancak akvaryum balıkları kolayına açlıktan ölmez. genelde fazla yemlenmekten ölürler. fazla yem verip vermediğinizi balıklarınızın kaka boylarından anlayabilirsiniz. kakalar uzunsa gereğinden fazla yem atıyorsunuz demektir. dip balıkları beslemiyorsanız mümkünse dibe çökmeyen yemler tercih edin. böylece attığınız yemler taşların arasına kaçıp zamanla suyu bozmaz. ayrıca kesinlikle boyalı yemler kullanmayın. boyalı yemler zamanla suyun rengini değiştirir. yem hangi renk ise suyun rengi o renge dönmeye başlar.

    akvaryumunuzun içerisindeki su buharlaşarak azalacaktır. bu nedenle genelde 2 haftada 1 akvaryuma su eklemek durumunda kalırsınız. akvaryuma mutlaka ağzı açık bir kovada, en az 4-5 gün dinlendirilmiş ve dolayısıyla içerisindeki kloru uçup, ağır metalleri çökmüş su koyun. aksi bir durumda balıklarınızı zamanla kaybedersiniz. kovada dinlenen suyu akvaryuma ilave ederken sallamadan çok yavaş şekilde akvaryuma ilave edin ve kovanın dibine birkaç parmak kala durun. gözle göremeseniz de o su, ağır metallerin çöktüğü bölümdür. o suyu akvaryuma ilave etmeyin. ben o kalan suyla çiçekleri suluyorum. henüz bir zararını görmedim.

    başka bir önemli konu akvaryumun içerisinde doğal dengeyi ve suyun değerlerini bozacak özellikle plastik malzemeler, dekorlar koymayın. illa koymak istiyorsanız haşlak bir suyla o malzemeyi birkaç kez yıkayıp üzerindeki kimyasallardan arındırmaya çalışın.

    akvaryumu ekstra bulanık gösteren şey suyun kirliliği ile birlikte camlarda biriken yosunlardır. yosun kalınlığı ne kadar fazla olursa akvaryum suyu o kadar pis gözükür ve yeşillenir. bu nedenle akvaryumunuzda ebatına göre mutlaka 1 veya 2 tane vatoz balığı bulundurun. dibe çöken yem kalıntıları için ise çöpçü balıkları kullanabilirsiniz. hem görsellik katarlar hem de akvaryumun doğal dengesinin korunmasına yardımcı olurlar.

    hayat kurtaran son bir önerim daha var. mutlaka ve mutlaka kaliteli bir dış filtre edinin. bu dediklerimi yaptığınız takdirde akvaryumun içerisindeki balık sayısına göre değişiklik gösterse de 1-2 sene su değiştirmek zorunda kalmazsınız.

    ancak bir gün akvaryumunuzda toplu balık ölümleri başladı ve suyunuzu değiştirmeniz gereken o gün gelip çattıysa yapmanız gerekenler şunlar:

    1) akvaryumdaki suyun maksimum yarısını bir hortum vasıtasıyla dip çekimi yaparak alın. suyu dip çekimi ile dışarı aldığınız takdirde dibe çöken ağır metalleri, kakaları ve yem kalıntılarını da almış olursunuz. suyun tamamını değiştirirseniz suyun ani değişikliği balıklara zarar verecektir. bu nedenle ilk etapta yarısını almanız ve yerine dinlendirilmiş su eklemeniz yeterlidir. 1-2 hafta sonra aynı işlemi tekrar yapabilirsiniz. böylece ekolojik dengeyi bozmadan suyu neredeyse tamamen yenilemiş olursunuz.

    su değişikliklerinde önemli konulardan biri de suyun sıcaklığıdır. bazı arkadaşlar sularını balkonda dinlendirir. dolayısıyla su, özellikle kışın balkonda bir hayli soğur. japon balıkları bu konuda çok sorun yaşamaz ama lepistes besliyorsanız suyun sıcaklığı önemlidir. böyle bir durumda ekleyeceğiniz suyu akvaryumdaki su ile aynı ısıya getirmek için ılıştırmanız gerekir.

    şimdilik aklıma gelenler bunlar. unuttuğum detayları siz eklerseniz sevinirim.
  • eldiven kullanın,
    10 yıl önceydi, akvaryumu temizledim bir iki gün sonra sırça parmağımda ağrı ile doktora başvurdum. dışında hafif kırmızılık vardı ama hissettiğim acı sanki öldürecek gibiydi.
    krem verdi, faydası olmadı.
    bir hafta geçmeden yine gittim, nette 2-3 gün önce yaptıklarımı araştırırken akvaryum temizleyen kişinin öldüğünü okudum hatta geçen aylarda tlc'de içimdeki canavarlar programında sonu ölüm ile biten akvaryum olayını izledim.
    neyse doktora biraz bundan bahsedince bunun üzerine kan çalışmamız yok gibi şeyler söyledi ama beni bir gece hastanede sonrasında 10 gün antibiyotik tedavisine aldı.
    bu tedavinin sonlarına doğru ağrım geçti, eklemdeki ız ise hafif şekilde kaldı.

    dikkatli olunması gereken temizlik.
    doğanın akışına uygun olmayan her davranış insana dönüyor, sanırım balıkların yeri ev değilmiş.
  • balık akvaryumunu bilemem daha deneyimlemedim ama yıllar yıllar önce su kaplumbağası akvaryumunu temizlemek zorunda kalmıştım ki yok böyle bir koku yok böyle bir eziyet. kafayı saatlerce akvaryum içinde tutulduğu takdirde kesinlikle kafa yapacağına inanıyorum. tavsiye edilmez
  • mümkün olduğu kadar az temizlenmesi gereken bir akvaryum tasarımıyla başlanması gereken temizlik.

    nitekim bu temizlik bilinen tüm temizliklerden daha zordur; cam, dip, obje, ekipman temizliği ayrı ayrı yapılır. tekrar akvaryumu doldururken de iş aynı özende yapılmalı ki, hiçbir cana zeval gelmesin; ph, sıcaklık, türler; herşey göz önünde bulundurulmalıdır.

    balıkların ayrılması el ile ya da maşrapa ile değil, kepçe ile yapılmalıdır. son pişmanlık fayda etmeyebilir. cam temizliği için sünger yetersiz kalabilir, yosun kazıyıcı kullanılabilir.

    objelerin ise el yordamı ile temizlenmesinin pek bir anlam ifade etmediği, fırça kullanıldığında anlaşılacaktır.
  • bahsedildiği kadar zor olmadığını düşündüğüm eylem.
    görsel deki 120 litrelik akvaryumun temizliği bitki bakımı/budaması 30 dakika sürüyor. haftada 30 dakika çok göze batan ve abartılacak bir süre değil
hesabın var mı? giriş yap