• yüksek olmak anlamındaki a-l-v kökünden türeyen a’lâ, en yüce, en yüksek; alî ve müteâl ise yüce ve yüksek demektir.

    allah’ın sıfatı olarak a’lâ ; yüce, en yüce, en şerefli; alî, şânı, kadri yüce ve kudreti büyük olan; müte’âl, pek yüce ve noksan sıfatlardan münezzeh olan, gücü ile her şeyden üstün olan demektir.

    a’lâ” sıfatı kur’ân’da 4 âyette geçmektedir:

    “ancak yüce rabb’inin rızasına ermek için (malını) verir” (leyl, 92/20),

    “en yüce sıfatlar allah’ındır” (kehf, 18/80),

    “...göklerde ve yerde en yüce sıfatlar o’nundur.” (rûm, 30/27).

    allah’ın yüceliği mekân itibariyle değil, güçlü olması itibariyledir.

    a’lâ kelimesi, kur’ân’da diğer varlıkların sıfatı olarak da kullanılmıştır (tâ-hâ, 20/68; sâffât, 37/8).

    alî ismi kur’ân’da 9 âyette azîm, kebîr ve hakîm isimleriyle birlikte geçmektedir:

    “...o, yücedir, uludur” (bakara, 2/255; şûrâ, 42/4)

    “...gerçekten ancak allah, yücedir, büyüktür” (enbiyâ, 21/30; sebe’, 34/23)

    “...o yücedir, hikmet sahibidir” (şûrâ, 42/51; zuhruf, 43/4)

    müte’âl ismi yücelikte mübalağa ifade etmekte olup, “(allah) görüleni ve görülmeyeni bilendir. pek yücedir” (râd, 13/9) âyetinde ve alî ismi ile birlikte geçmektedir. allah’ın bu sıfatı, tirmizî ve ibn mâce’nin el-esmâü’l-hüsnâ ile ilgili rivâyetinde de geçmiştir (tirmizî, deavat, 83; ibn mâce, dua, 10).

    alî ve müte’âl isimleri, allah’ın noksan sıfatlardan münezzeh, her şeyden yüce ve üstün olduğunu ifade eder. o’ndan daha yüce, daha üstün hiçbir varlık yoktur. en yüce o’dur. zâtı, gücü, ilmi, mülkü, rahmeti, mağfireti, azabı gibi bütün sıfat ve fiilleriyle en yüce o’dur.

    “a’lâ”, kur’ân’ın 87. sûresinin adıdır. ilk âyeti “sebbihisme rabbike’l-a’lâ” (rabb’inin yüce adını tesbih et) diye başlar. peygamberimiz (a.s.), namazların secdelerinde üç defa ve bu sûre okunduğu zaman, “sübhâne rabbiye’l-a’lâ” diye tesbihatta bulunmuştur (ebû dâvûd, salat, 153, i, 549)..

    nahl sûresinin 60 ve rûm sûresinin 27. âyetlerinde geçen “el-meselü’l-a’lâ” ise, en yüce sıfatlar demektir. allah’ın bütün isim ve sıfatları yücedir.

    allah’ın bu sıfatı, kur’ân’da “teâlâ” (yüce oldu) fiiliyle de ifade edilmiştir. “gerçek melik allah pek yücedir, (teâlâ) o’ndan başka ilâh yoktur.” (mü’minûn, 23/116; isrâ, 17/43; en’âm, 6/100) (i.k.)
    kaynak: dini kavramlar sözlüğü.
  • antakya'da kurtulus caddesi uzerindeki bir ara sokakta, 2015 yilinda, restore edilmis eski bir konakta acilmis, guzel bir restoran & meyhane.
    harika mezeleri var. kebaplari da cok lezzetli ancak bir daha gitsem, karar verdim sadece mezelerle karnimi doyurucam. aklimda kalan birkac meze: babagannus, zeytin salatasi, zahter salatasi, humus, yogurtlu aci biberli meze ve sefin spesiyal mezesi - ki omrumde yedigim en guzel seylerden biridir, sirf bunu yemek icin gidilir antakya'ya.
  • a'la suresi 8. ayet
    ve nuyessiruke lil yusra
    "seni en kolay yola muvaffak kılacağız."
hesabın var mı? giriş yap