• gece vakti kaza haberini aldığımda, daha eşten dosttan bunu teyit etmeye çalışırken düştü kalbimden birkaç damla yaş. kendi kullandığı otomobile kırmızı ışıkta durmayan, duramayan bir kamyon çarpmış kimliği belirsiz. ah o kamyon çocuklarına, dinleyicilerine, dostlarına da çarptı. kimdi giden, kimdi kalan?

    senelerdir aynı kaset-cd kartonetlerin içinde yan yana yazıldı isimlerimiz besteci olarak ve biz öyle tanıştık. son zamanlarda ise mesam kongreleri sebebiyle istanbul'a geldiğinde görüşürdük. rakı içerdik, doksanlı yılların, yeni projelerin sohbetini yapardık, gülüşürdük.

    o'na dair sözlüğe en son 2013 senesinde efkar adlı albümü yayınlandığında yazmışım;
    (bkz: #36393241)

    ondan önce ise türküler yanmaz başlığına, bizi buluşturan şarkılardan birine yazmışım altı yıl önce; (bkz: #19576187)

    özelleşene kadar bir tersane işçisiydi alaaddin dostum. gücü, kuvveti burdan gelirdi şarkılarının. ardından kendini tamamen müziğe vermişti. sahnesi iyiydi, kalpten söylerdi türkülerini.

    " köklü bir ağacın tınısını andırır sesi" kaldı bize...
    saygıyla eğiliyorum anısı ve türkülerinin önünde.
    çok üzgünüm...
  • tanımadım alaaddin us'u, hatta görmedim bile dünya gözüyle. fakat yıllar yılı mırıldandığım ezgileri, kulağımda davudi tok sesi vardır bu adamın. duygu dünyamın yapıcılarındandır. "tuzdan yanayım, denizden yanayım, senden yanayım" der "şekere, toprağa, ben'e" karşın, bedri rahmi'nin dizeleriyle... öyle kararlı, kendinden emin bir tonlaması vardır ki sesinin, kalbinize değil sadece, estetik bir manifesto gibi aklınıza da kazır sözlerini. dersiniz ki, doğru söylüyor bu adam! ahmed arif'in "suskun" şiirindeki o muhteşem dizeleri onun sesiyle çınlar/çınlayacak kulağımda:

    "seni kaburgamın altın parçası / senin dişlerinde elma kokusu/ bir daha hangi ana doğurur bizi"

    sessiz sedasız göçüp gitmiş dünyamızdan. "sus kimseler duymasın" der gibi...
  • kimden duydum ya da nerde okudum şimdi bilemiyorum, sesiyle ilgili şöyle bir benzetme hatırlıyorum; " köklü bir ağacın tınısını andırır sesi". çok sevmiştim bunu ki unutmamışım. hakikaten de değişik bir ses tonu vardır. temiz türkçe ve düzgün vurgulamaları da üstüne ekleyince ortaya iyi bir yorumcu çıkması kaçınılmaz oluyor elbette.

    bir bestecidir aslında, kendi bestelerini yorumlar, birçok yorumcuya da vermiştir şarkılarını. iyi de yapmıştır ama bazı söylediği türküleri ondan dinlemeyi hala çok severim. çalın davulları mesela. nerdeyse söylemeyen kalmamıştır bu güzelim rumeli türküsünü, lakin sesine o kadar yakışmış ve iyi söylemiş ki diğerlerinin arasından sıyrılabilmiş işte benim nazarımda. kendi bestelerine zaten diyecek bir şey yok. ah sensiz'in ise yeri başkadır ama bende, unutmadan eklemiş olayım.

    geçtiğimiz günlerde yeni albümü çıktı efkar isminde. ki zamanede albüm çıkartmak, çıkartabilmek az iş değildir. hatta deli işidir adeta. sırf bu yüzden bile kutlamaya, takdir edilmeye değer. albüme gelince; yine farklı bir tarzda olmuş düzenlemeler; ne fazla ne eksik enstrumanlarla şarkılara ve yorumcuya iyi eşlik etmiş, sevdim ben. böyle bir sadeliği oldum olası sevmişimdir zaten. hiçbir unsurun öne çıkmaması ama eser miktarda bütünlüğe katkı sağlaması benim de tercih ettiğim bir tarzdır. yer alan şarkıların künyesi şöyle;

    1 - değişir dünya
    söz ve müzik: alâaddin us
    2 - efkar
    söz ve müzik: alâaddin us
    3 - gidersin
    söz ve müzik: alâaddin us
    4 - habersizce
    söz ve müzik: alâaddin us
    5 - halikarnas caddesi
    söz: ikbal özen müzik: alâaddin us
    6 - alkollüyüm (leyla)
    söz ve müzik: alâaddin us
    7 - içi geçmiş solcu
    söz ve müzik: alâaddin us
    8 - gölgeler
    söz ve müzik: alâaddin us
    9 - eski liman
    söz ve müzik: alâaddin us

    şu aralar daha çok dinlediğim şarkı eski liman'dır. besteyi de yorumu da düzenlemeyi de bir bütün olarak sevdim bu şarkıda.
    yolu açık olsun üstadın ve albümünün. keşke şu işler deli işi olmaktan çıksa da nice güzel albümleri binbir zahmetlere girmeden yayınlayabilse memleketimde insanlar.
    kimbilir, o günler de gelir belki.
    belli mi olur.
  • ah sensiz, türküler yanmaz başta olmak üzere bildiğiniz pek çok muazzam şarkının besteci ve söz yazarı..
    eski bir liman işçisi..
    pek çok orta yaşlı gibi egeye yerleşme hayalleri kurup ve bunu gerçekleştirip maalesef bir kaç saat önce bornova'da kırmızı ışıkta durmayan bir kamyonun çarpması sonucu yitip giden sanatçı kişi..
  • sabah ilk okuduğum haberlerden biriydi alaaddin us'un ölüm haberi. çok üzüldüm. hem erken yaşta ölmesi, hem böyle feci bir kazada ölmesi. ne bileyim, ölümün şekli yok tabi de bu şekilde ölmeyi hakketmeyen biriydi sanki. ya da kimbilir böyle hasta olmadan, elden ayaktan düşmeden aniden ölüp gitmek en iyisidir ölümlerin. bunu henüz bilemiyorum.

    onun sesinden türkü dinlemek bir başkaydı. kimse onu tanımazken ben onun türküleri ile doldurmuştum arşivimi. hala aynı türküler arşivde. ama sahibi artık aramızda değil.
    nur içinde yat güzel insan...
  • bir zamanlar tersanelerde calismis bir tersane iscisidir,
    özellestirmeler sonucu issiz kalmistir,

    edip akbayram'in türküler yanmaz adli sarkisinin söz ve müzigi bu kisiye aittir.
  • orospu çocuğu 2016 son günlerinde bile sevdiklerimizi almaya devam ediyor.
  • ismini sol framede görünce aklıma, dersane günlerimde tayfun talipoğlu ile birlikte öğrencilere moral için organize edilen konserde, tayfun talipoğlu'nun alaaddin us zeus'un kardeşidir cümlesi ve bu cümleyle birlikte lise ve dersane günlerim aklıma gelmişti. tanımadığım hatta sadece bir kere dinlediğim bir sanatçı üzerinden hayatımın bir dönemi aklıma geliyor ve sonrasında ise bir önceki entry'yi okuyor ve vefat haberini alıyorum, hayat çok enteresan...
  • 90'lı yıllarda istiklal caddesinde dersaadet de çıkardı her hafta sonu.. her hafta gider dinlerdik.... yine değeri bilinmeden göçüp giden bir sanatçı.

    ah sensiz şimdi ah sensiz kaldı be abi.

    deniz yusuf hüseyin
  • artık sen de yoksun be alaaddin abi...
    keder sözlüğümüzün ilk sayfalarındaydın oysa, gidişin de öyle son sayfalara yerleşip kaldı.
    geride hüzün kalır, demiştin, hüzün kaldı şimdi.
hesabın var mı? giriş yap