• yemek tariflerinde sevilmeyen tanımdır. insanı "ne yani bu malzeme bi bardak unu da alır iki bardak unu da, kaç bardak vermek lazım? hem almak istiyo mu bakalım?" şeklinde monologlara sürükler. (bkz: igrenc espriler)
  • pasta, börek tarifleriden tanıdıgımız muallak bir ölçüdür kendisi. şöyle de anlaşılabilir (ki, zamanın da anlaşıldıgı olmuştur).
    *
    diyelim ki; bu ay ki maaşımızı aldık mı? aldık. alışveriş için markete gittik mi? gittik. un ihtiyacımızı gidermek için, marketten 5kg un aldık mı? aldık. eve geldik mi? geldik. ne yesek ne yesek dedik mi? dedik. kek yapıcaz o zaman.
    kekin içine koyulması gereken ölcüde malzemeleri ekledik mi ? ekledik. ee ne kaldı geriye; alabildigince un. kaç kilo alabilmiştin? 5kg. heh işte, tarifte yazan ''alabiligince un'' ölcüsü budur. bu ölçüyle o kek iğrenç olur hatta kek olmaz, başka bişey olur. yesek yesek ne yesek? sorunuzun yanıtı kek degildir ancak annenizin elinin altında size özel hazırlanmış bişeyleri hep vardır. afiyet olsundur.
    (bkz: gudumlu anne terligi)
  • (bkz: goz karari)
  • kulak memesi kıvamından daha belirsiz bir tanımlama biçimi.
  • aslında biraz mutfakta zaman geçirmeyi arttırısanız, yeni ve farklı tarifler denemeye uğraşırsınız bu tabirin tam olarak neye karşılık geldiğini anlayabilirsiniz.

    diyelim ki kek yapacağız: kek hamuru akışkandır. bu akışkanlığı ayarlamak için ihtiyaç duyduğumuz un miktarı unun markasına, kalitesine, türüne göre vb. değiştiği için bu tabir kullanılır. her un aynı değil maalesef. burada sadece un değil, mesela havuçlu tarçınlı kek çırpılacaksa havucun ne kadar sulu olduğu faktörü de devreye giriyor. vb. vb. vb.
    çok sık takip ettiğim bir yemek tarifi sitesi bu tabirden kaçınıyor tarifleri deneyen insanların ölçüyü tuttarabilmesi için.

    bir diğer örnek: mesela eritilmiş margarin kullanacağımız bir tarif deneyeceğiz. burda da margarinin içindeki su miktarı markaya göre değiştiği için tekrar "alabildiğince un" tabirine ihtiyaç duyuluyor.

    ben kendimce bir yöntem geliştirdim bu durum için: mümkün olduğunca aynı marka un almaya çalışıyorum. unun huyunu suyunu öğrenince daha kolay oluyor mutfakta işler. ve bir süre sonra alabildiğince un tabiri kafanızda ölçü oluşturuyor.
  • "kulak memesi kıvamında" yarışır anlatım.
  • olabildiğince an/ kalabildiğince hayat . (bkz: alakasızçağrışımlar)
hesabın var mı? giriş yap