• 1945 yılında les landes'ta doğmuş fransız politikacı. jacques chirac'ın en güvendiği kimselerden biridir. zira chirac paris belediye başkanıyken belediyenin muhasebeciliğini, başbakan olunca da maliye bakanlığını üstlendi. 1993'de dışişleri bakanlığı 1995'de de başbakanlık görevlerine yükseldi. şimdilerde bordeaux belediye başkanı, aynı zamanda da ump'nin liderliğini yapıyor...
  • paris belediyesindeki günlerinde partisine yasadışı gelir sağlamaktan dolayı 18 ay hapse mahkum oldu. oysa gelecek seçimlerde cumhurbaşkanlığı için güçlü bir aday olarak görülmekteydi.
  • siyaset hayati paris belediyesindeki yolsuzluk davasi yüzünden sonra ermistir. fransa dahil avrupa ülkelerindeki nüfusun yaslanmasiyla dogacak isgücü problemine göçmen nüfus yoluyla çözüm bulunabilecegini öngörecek basirete sahip insandir.
  • ahmet çakar'ın tanımadığı, çaycı kılıklı* ve kibar ama sıkıntılı eski fransa başbakanı.

    http://youtube.com/watch?v=kku5dbmihty
  • 3'ü çocuk 7 kişiyi öldüren muhammed merah'ın yakalanması sırasında öldürülmesiyle ilgili ailesinin bayıltıcı gazla operasyon düzenlenip canlı ele geçirilebilirdi demesi ve bu konuyla ilgili dava açmaları karşısında "eğer böyle bir canavarın babası olsaydım, utanıp çenemi kapardım" demiştir.

    (bkz: öldürmek)
    (bkz: kısasa kısas)
    (bkz: idam cezası infaz yöntemleri)
    (bkz: bir idama dünyayı ortak etmek)
  • eski fransız başbakanı. münir nurettin selçuk hayranı olduğunu söylemiştir vakti zamanında.

    http://en.wikipedia.org/wiki/alain_juppé
  • münir nurettin'e hayran olması sebebiyle gözüme giren eski fransız başbakanı. evet çok umrundaydı ama münir nurettin arkadaşlar, leyla ile mecnun'da "adam bana çay verdi mecnun! çay verdi çay!" tarzı bir diyalog vardı, işte sizin için o neyse benim için bu adamın münir nurettin selçuk'u sevmesi odur. münir nurettin seven adam bi başkadır be, isterse dallama bir fransız olsun. seviyorum artık bu herifi. çok kral adam.
  • fransız sağının en sevilen ve saygı duyulan isimlerinden birisi olan alain juppé, 1945 doğumlu ve eski fransız başbakanlarındandır. başarılı bir lise eğitiminden sonra école normale supérieure, paris siyasal bilgiler enstitüsü ve école nationale d’administration’dan mezun olan juppé, 1976 yılında rpr’ye (rassemblement pour la république) kaydolmuş, 1978 fransa genel seçimlerinde landes’dan milletvekili adayı olmuş ancak seçimi kaybetmiştir. paris belediye başkan yardımcılığı, 1984 ve 1989 seçimlerinde avrupa parlamentosu milletvekilliği görevlerini üstlenen juppé, 1986 yılında kurulan hükümette bütçe bakanı ve hükümet sözcüsü olmuştur. 1988 fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde jacques chirac’ın sözcüsü olarak görev yapan juppé, 1988-1995 yılları arasında rpr genel sekreteri olmuştur. juppé, 1993-1995 yılları arasında dışişleri bakanlığı yapmış ve 1995 yılından 1997 yılına kadar fransa cumhuriyeti başbakanı olmuştur. 1995 yılından beri (2004-2006 yılları hariç) bordeaux belediye başkanlığı görevini yürütmektedir. daha önce 2002-2004 yılları arasında ump genel başkanlığı da yapmıştır. 2007 yılındaki birinci françois fillon hükümetinde ekolojiden sorumlu devlet bakanı olarak yer alan juppé, hükümetin iki numaralı ismi olmuş ancak 2007 milletvekili seçimlerinde milletvekili seçilememiş ve ikinci fillon hükümetinde görev alamamıştır. 14 kasım 2010 tarihinde kurulan üçüncü fillon hükümetinde savunma bakanı olan juppé, 27 şubat 2011 tarihinde michèle alliot-marie’nin istifası üzerine yeniden dışişleri bakanı olmuş, ancak 10 mayıs 2012 tarihinde hükümetin istifası üzerine bakanlık görevi son bulmuştur. 2012 fransa genel seçimlerinde milletvekilliği için aday olmayan juppé, ayrıca galatasaray üniversitesi yüksek destekleme komitesi başkanıdır ve türkiye’ye yakınlığıyla bilinmektedir.

    http://ydemokrat.blogspot.com/…gresi-yaklasyor.html
  • eski cumhurbaşkanı sarkozy ile merkez sağın liderliği konusunda düşman değil, ancak rakip olduklarını belirten muhtemel yeni ump lideri.

    http://www.lemonde.fr/…-sarkzoy_4484775_823448.html
  • les republicains partisinin 2017 fransa cumhurbaşkanlığı seçimleri için en önemli adaylarından birisi. seçimler öncesinde yeni programını kitapçıklar yayınlayarak ve basın açıklamalarıyla duyurmaya çalışıyor. iyi bir aday ama sarkozy karşısında şansı yok.

    http://www.lemonde.fr/…tre-aime_4737107_823448.html
hesabın var mı? giriş yap