• "kıskançlık"ı, bizde ara'dan çıkmış olan yeni roman'cı.. akabinde ara, aynı sene ('89 oluyor) "yeni roman" isimli deneme kitabını da bastıydı; aferin..
  • yeni roman akımının, michel butor'la beraber, en önemli temsilcisidir. "les gommes" (silgiler) isimli ilginç romanı hala türkçeye çevrilmeyi beklemektedir. yirmi dört saatlik bir zaman diliminde her şeyin olup bittiği romanda, tam bir yineleme ve döngüsellik hakimdir. bir cinayeti araştırmak üzere bir kasabaya gelen roman kahramanı, sonunda katilin tam da kendisi olduğunu keşfedecektir. ve bu arada, anlaşılmaz bir şekilde, sürekli silgi satın almaktadır.
    alain robbe grillet, alain resnais'nin geçen yıl marienbad'da isimli harikulade filminin de senaryosunu yazmıştır aynı zamanda. bu film, yeni roman akımının anlatım tekniklerinin sinemaya görsel bir aktarımıdır adeta.
  • kabalcı yayınları'ndan çıkmış olan avrupa seks ve korku sineması kitabında filmleri hakkında bilgi edinilebilen yazar-yönetmen.
  • 8 nisan 2005'te yirmi dördüncü uluslararası istanbul film festivali kapsamında la belle captive filminin gösteriminden önce yaşam boyu başarı ödülü sunulacak olan yazar, yönetmen.
  • kup griye karameli alain bey kendine ozgu sogukluklarla izleyiciye bir anlayis deneyimi sunmaktadir. oflayan ve puflayanlar niye sinemaya giderler ben de buncaazi anlamiyorum be kizanim. sikildiysaniz on dakika uyuyun. hem uyutan film iyidir. uyandiginda karsinda metrelerce cizmeli bacaklariyla bacada dikilen bir leylek gibi urkekce soyunan bir kadin bulmak gordugun dusun devamidir. alain robbe grillet'nin sahane sakallari vardir.
  • silgiler/erasers/les gommes adlı romanında, klasik ve modern roman anlayışını çökertmeye çalışmış, ilginç bir cinayet romanı tarzı denemiş kişidir.

    açıkça bilinmiş türler, ve geleneksel cinayet romanı ile dalga geçer. bunu yaparken de bol bol aristotle'ın oedipus the kingine göndermeler yapar, plot, time, space gibi novella kavramlarla alay eder adeta.

    kişilerin karakterizasyonuna, ya da psikolojik olarak irdelenmesine inanmadığından, thing üzerinden anlatır romanını, nesnelerin tarifiyle donatır.

    evet, postmodernist bir romancıdır. ama kişisel fikrim sıkıcı olduğu yolundadır.

    illa postmodern romansa alternatifi için

    (bkz: italo calvino)
  • 85 yasinda hayata veda eden fransiz yazar.
  • zamanında bir halk konferansında "(...) insanlar insanlar, voila des fragments mouvants (gezinen parçacıklar) (...)" derken naçizane dinlemiş olduğum, öncelikle, yeni roman akımının önemli temsilcilerinden biri.
  • "roman türünün en belirgin özelliği, her an bir çıkmaza girme gereksinimi duymasıdır." *
hesabın var mı? giriş yap