• alakır nehri, antalya/kumluca'nın etrafındaki beydağlarının eteklerinden doğup, geçtiği vadide şelaleler oluşturarak akdeniz'e dökülen güney anadolu'nun yaşam damarlarından biridir.
    son zamanlarda üzerinde inşa edilmek istenen hes(hidroelektrik santral)'lerle gündeme gelmiştir.bu inşa projeleri nedeniyle yaşam koşulları kökten etkilenen ve tehdit edilen bölge insanının hes'lere karşı verdiği mücadele anadolu'nun diğer bölgelerinde olduğu gibi bu bölgede de kendine özgü bir karşı duruş dili yaratmıştır. bestecisi ve yazarı belli olmayan "alakır nehri" adlı anonim şarkı naif ve bir o kadar etkileyici görseller eşliğinde konuya sadece parmak basmakla kalmamış aynı zamanda kesilen ağaçların dallarını gözümüze gözümüze sokmuştur.etkileyicidir.

    http://www.dailymotion.com/video/xac8r9_alakir
  • suyu bulanık* ve tedirgin akıyor şu sıralar...

    alakır'ın hayat verdiği ekosistemleri darmadağın edecek 7 adet hes projesiyle 3 yıldır boğuşuyor, bölgenin insanları... şimdiyse, antalya 1. idare mahkemesi'nin 10 ekim 2011 tarihli yürütmeyi durdurma kararına rağmen yüzsüzce inşaata devam eden şirket ve buna göz yuman yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunmaktan başka çareleri kalmamış görünüyor... ve desteğimize çok ihtiyaçları var bu insanların; diyorlar ki:

    --- <> ---

    "hukuk’a güvendik. onlarca etkinlikte binlerce insanın emeği ve cebinden arttırdıklarıyla kuruş kuruş topladık bizden dava için talep edilen 30.000 tl’den de fazlasını. 2 sene sürdü dava. haklıydık ve kazandık. ancak kazandığımız bir davanın yürütmesi 4 aydır durdurulmuyor. tüm canlıların yaşam kaynağı suyuna ve onun varettiği kültürlere sahip çıkan bizlerin şimdi de hiçe sayılan hukuk’a ve onun adaletine sahip çıkmamız gerekiyor. onbinlerin emeği ve desteği olan bu kazanılmış hakkımızı savunmak için ilk adım olarak tüm alakır nehri kardeşlerini ekteki dilekçeyle antalya cumhuriyet başsavcılığına ’suç duyurusunda’ bulunmaya davet ediyoruz. gelin masum ve mazlumun hakkını hiçe sayarak onları duyarsızca katleden, bilimsel gerçeklikleri yok sayan, insanlığı, ahlakı gözardı eden ve son olarak da hukuk’u çiğneyerek adaletsiz var oluşlarındaki sınırsızlıklarını ifşa eden bu kendini bilmezlere birliğimiz, dirliğimiz, insanlığımız, onur ve şerefimizle, masum ve mazlum milyonlarca canlının da adına güçlü bir varoluş gösterelim. her birimizin duyarlılıkla yollayacağı bu suç duyurusu dilekçelerimizin binlercesiyle, yok edilmek istenilen doğamız ve içindeki milyonlarca canlının da hakları adına tepkimizi dile getirerek haklı ve kazanılmış davamıza ve hukuk’a sahip çıkalım. dilekçelerimizi yollayalım ve bu e-postayı tüm dostlarla paylaşalım."

    antalya il çevre ve şehircilik müdürlüğü’ne dilekçe
    antalya 1. idare mahkemesi’ne dilekçe

    --- <> ---

    büyük anadolu yürüyüşü'nün de esin kaynaklarından biri olan bu mücadelenin kısa ama renkli tarihçesine bir göz atmak isterseniz:

    alakır nehri kardeşliği

    bana öyle geliyor ki, en hasından bir imam osurursa cemaat sıçar vaziyetiyle karşı karşıyayız burada... yumurtladığı yeni yargı paketiyle, çevreyle ilgili konularda verilen yürütmeyi durdurma kararlarını engellemeye soyunan akp hükümeti; yeni yasayı "çantada keklik" gören şirket yöneticilerine de mahkeme kararlarını ezip geçecek özgüveni vermiş olmasın sakın?..
  • üzerine kurulmak istenen hes'lerle mücadele eden ve orada yaşayan insanları konu eden bir program yapılmıştır.

    http://tv.cnnturk.com/…a/2012-07-28t1415/index.html
  • (bkz: al'akir)
  • yapilmak istenen ilave iki hes icin persembe halkin katilim toplantisiyla ced raporu surecinin tamamlanmasina karsi cikarak savunacagimiz nehirdir.
  • yine tehdit altında:

    daha önce onca itiraza rağmen üzerine yapılan 4 hesin yarattığı tahribat yetmemiş olacak; şimdi de temiz ve bakir kalmış en üst kotlarına yapılmak istenen 2 hes için 22 ağustos'ta çed toplantısı yapılacakmış.

    bu hesler de yapılırsa nehrin büyük ölçüde kuruması ve alakır vadisi'ndeki yaşamın sona ermesi kaçınılmaz olacak.

    içinden geçtiği dağlara, ormanlara ve köylere hayat veren bir nehrin her yerini heslerle kaplayıp kurutacak kadar parayı seven insanları ben anlayamıyorum. gaddarlığın ve açgözlülüğün bu kadar normalleştirilmesini de anlamlandırmayı beceremiyorum.

    anladığım bir şey varsa, hemen şimdi bir şeyler yapmak gerektiği...

    mesela, bu yıkıcı projelere "çed olumsuz" kararı verilmesi için baskı oluşturmayı hedefleyen bir imza kampanyası var şu an change.org'da:
    https://www.change.org/…çed-olumsuz-kararı-verilsin

    ayrıca buralar için mücadele eden "alakır nehri kardeşliği"ne başta dava masrafları olmak üzere destek vermek de mümkün:
    (bkz: alakır'ın sesi)

    bırakın, alakır özgür aksın!..
  • üzerinde yapilmak istenen alakır 1 ve alakır 2 hes projeleri konusunda çevre ve şehircilik il müdürlüğü personelinin, çed raporu için düzenlediği ’halkin katilim toplantisini' ozgur akmasi ugruna engelledigimiz nehirdir. ancak tutanagin bize verilmemesi ve jandarmanin sert mudahalede bulunmasina ragmen vazgecmeyecegimiz, kar kokulu suya sahip buz gibi akan akarsuyumuzdur.
hesabın var mı? giriş yap