• alamama talebini belirtir yoresel kelime.
    "- ivir gidi boyu devrilesice seni, get get de irispilarla yi parayi e mi, yi yi de donu$lerin olaman, bir bardak su alaman i$alla..."
  • aslında almanları'n tamamı değil almanlar'ın sadece bir kolunu belirten kelime. anlam kargaşasını yenmek için şöyle açıklayayım, aslında alman veya alaman diye bir millet yoktur, germen diye bir millet vardır.

    germen milletinin, sakson, friz, bavyeralı gibi alt boyları vardır. ren kıyısında yer alan germen boyu ise alamanlar'dır. bu etkiyle ren'in öbür kıyısında yer alan fransızlar, germen kavimleri içinde ilk alamanları tanıdıklarından ötürü, daha sonra gördükleri her germen grubuna alaman, germanya'ya ise allemagne (almanya) demişlerdir.

    bu gelenek bize de sirayet etmiş ve germen terimi çok kullanılmamış, türk milleti, germen kelimesi yerine alman demeyi tercih etmiş dolayısıyla, alaman ile alman ifadeleri birbirine karışmıştır.

    almanca'daki deutschland italyanca'daki tedesco, ifadeleri ise proto-germen, nordik kavimlerde halk, millet demektir ve daha sonra alman milletini işaret etmek, için kullanmıştır.
  • bir roma germen kavminin adı
  • alaman diye eski bir germen kavmi yok, allemani diye var. alamansa tarihte türklerin günümüz ingilizcesinde germany tabir edilen memleket ve o memleket halkına verdiği isimdir.

    germany dedik ama resmi dilde nemçe diye geçen avusturya'nın da günlük kullanımda sözkonusu alaman elleri'ne dahil olduğunu düşünmek yanlış olmayacaktır. örneğin ''pek sarptır alaman dağları'' redifli bir akıncı türküsünde geçen dağlar belki bavyera alpleri olabilir ama bavyera'ya ulaşmak için avusturya alplerini geçmesi gereken türk akıncısının avusturya alplerini düz bulduğu için değil alman-avusturya farklılığını umursamadığı için böyle söylediği sonucuna varmak daha makuldür. kaldı ki resmi adı kutsal roma imparatorluğu olan devletin osmanlı türkçesindeki resmi adı da alamandır. zira osmanlı, kutsal roma olarak kendini tanımaktadır.

    allemani kabilesinin adını türkçeye alaman olarak çevirmek 20. yüzyılda ansiklopedistlerin yaptığı bir hatadır. wikipedia'ya da bu yolla sirayet ettiğini düşünmek makul olacaktır. allemanilerin hiçbir tarihte kendilerine türk fonetiğine uygun biçimde alaman dediklerini sanmıyorum.
  • (bkz: alman) halk dilinde alaman derler almanlara memleketimizde. ben de alaman demekten sapikca bir zevk aliyorum her nedense.
  • aslında telaffuz olarak fransızcası allemande olan alman kelimesine daha yakın olan halk tabiridir.
  • alaman: dağlarda gezen, eşkıya.

    özbek kökenli imami'nin daha ziyade kıpçak destanı hanname'sin de özbekleri; alaman, "dağlarda gezen, eşkıya" diye tarif eder.

    türk mitolojisi, bahaeddin ögel, türk tarih kurumu 1993, c 1, s 372
  • türk argosu sözlüğüne göre, "bütün on liralık".
  • roma'nın yıkılmasında önemli rolü olmuş bir germen kavmi. diğerleri için (bkz: saksonlar) (bkz: gotlar) (bkz: vandallar)
  • sivas'ın şarkışla ilçesinde bir köy.
hesabın var mı? giriş yap