• aslen irlandali olan amerikali. ayni zamanda bir çiftçi ve hakimdir. ingiliz destekçilerini bulup cezalandirmayi görev edinmis düzensiz bir birligi komuta etmis ve linç kanunu olarak bilinen yasayi siklikla uygulamistir.
  • charles lynch (1736 – 1796) virginia’lı çiftçi, amerikan bağımsızlık savaşı sırasında ingilizlerden yana olanları cezalandıran düzmece mahkemenin başkanı. "linç etmek" fiili onun adından gelmektedir.

    1780 yılında birçok olayda lynch ve bazı milis komutanları virginia’da ingiliz yanlısı olduğundan şüphelendikleri insanları apar topar yakalayıp, yasadışı mahkemelerde yargılayıp kırbaçlama, malına el koyma, zorla askere alma gibi cezalara çarptırıyorlardı. lynch’in verdiği cezalar ve başkanlık ettiği mahkeme süreçleri 1782 yılındaki virgina genel meclisinin kararıyla yasal ilan edilmiştir.

    o dönem altın arayıcılığının ve bununla birlikte hırsızlığın da yoğun olduğu bir dönemdir. bu dönemde hırsızlar ve kızıldereliler için alınmış şeriflerin ve başka güvenlik sağlayanların özellikle olmadığı yerlerde yapılmıştır. zenciler bu cezalandırma sisteminden bol bol nasibini almış.

    linç, hiçbir adil yargılama olmadan insanları cezalandırma yöntemidir. linç aslında sağlıklı bir yargılamanın olmadığı gibi, bir ceza yöntemi olarak da öldürücüdür.
    (kaynak :vikipedi)
  • bir mahkeme başkanlığı yaparken acımazsızca verdiği kararlar doğrultusunda adına ait kelime üretilmiştir.
    linç
    linç etmek
  • (bkz: murat menteş) in (bkz: dublörü dileması) isimli kitabında adı geçmektedir. sayesinde öğrenmiş bulunduk.
  • "zaten, linç sözcüğünün refakatinde linç hukuku kavramıyla beraber zuhur etmiş olması, bizi irkiltmeli. kavramın
    adından türetildiği söylenen –farklı kaynaklara göre– dört
    kişiden üçü yargıçtır zaten. 1493’te irlanda’nın galway kasabasında cinayet zanlısı oğlunu mahkûm ettikten sonra evinin penceresinden sarkıtarak bizzat asan, gaddarlığıyla ünlü yargıç james lynch... amerikan bağımsızlık savaşında gerek ingiltere’ye sadık kalan “düşmanları” gerekse her adi
    suç zanlısını mahkemeye çıkarmadan, çoğunlukla kırbaçlatarak, cezalandırtan yargıç charles lynch... 16. yüzyıl sonlarında kuzey carolina’da olağanüstü sertliğiyle nam salmış
    bir yargıç, john lynch... lincin isim babası adaylarından
    yargıç olmayan, yalnızca william lynch: 18. yüzyıl sonu/19. yüzyıl başlarında pittsylvania kentinde bir haydut çetesini
    bizzat cezalandırmak üzere milis örgütleyen bir adam..."

    (bkz: tanıl bora) - (bkz: türkiye'nin linç rejimi).
hesabın var mı? giriş yap