• uzayda ilk evayi gercekle$tiren kozmonot , voskhod 2 ve soyuz 19 gorevleri ile uzaya cikmi$ , ayni zamanda kizilordu binba$isi ve amator ressam .
  • 1965'de uzayda ilk yuruyusu gerceklestiren insan.. toru topu 10 dakika surmus bu olay ama elemanin tarihe gecmesine yetmis.. tarih dedik ama kimse leonov'un adini bilmiyo o da ayri (ki belki de yuri gagarin ve neil armstrong'la beraber ilk ucte olmali)..
    bu ilki gerceklestirdikleri (yaninda belyayev diye bi eleman daha var) ucusun donusu cok da kolay olmamis, bir suru problemle karsi karsiya kalmislar.. inisi sag salim becermisler ama ormanlik bi alanin ortasina inmisler, kurtarma ekipleri gelene kadar da bi gece gecirmek zorunda kalmislar kurtlarin arasinda..
    1975'de uzaya ikinci cikisinda da soyuz-apollo birlesmesinin kahramanlarindan biri olmus.. bu ucustan once amerika'da bi sure ingilizce vs. egitimi almis..
  • sovyet ay programı gerçekleşseydi, aya ilk ayak basacak kişi leonov olacaktı. kendisini rusların en kıdemli kozmonotu olarak niteleyebiliriz. katıldığı görevler:

    1965 - ilk uzay yürüyüşü
    1971 - salyut 1 ilk uzay istasyonu görevi.
    1967 - 1973 sovyet ay programı
    1975 - soyuz-apollo birleşmesi.
    1975 - 1989 kozmonot eğitim programı başkanlığı.
  • 2010 odyssey two'da ruslarin discovery'nin akibetini ogrenmek uzere jupiter'e yolladigi uzay aracinin ismi.
  • leonov insanlık tarihinin ilk uzay yürüyüşünde dehşet verici bir sorunla karşılaşmıştır: 12 dakikalık yürüyüşünün sonuna doğru astronot kıyafeti bir tasarım hatası yüzünden uzayın vakumunda balon gibi şişer. şişerse şişsin, tek parça halinde kaldıktan sonra ne olabilir ki? şu oluyor, adam çıktığı kapıdan içeri giremiyor. kapı deyince akla rögar kapağından daha büyük bir şey gelmemeli. şişmiş uzay kıyafetiyle kontrolü iyice zorlaşmış olsa da üzerindeki bir vanaya ulaşıp kıyafetinin havasını kapıdan geçmeye yetecek seviyeye indiriyor, yani içeride neredeyse hava bırakmıyor ve o haliyle bile defalarca takılıp sıkışarak voskhod 2'ye güçlükle geri dönebiliyor.

    girmeye çalıştığı yeri canlandırmak için:
    http://www.spacefacts.de/…g/drawings2/voskhod-2.jpg

    aslında leonov'a gerektiğinde kullanması için bir intihar hapı da verilmiş (herhalde ağzında kırmak üzere hazır tuttuğu bir kapsül olmalı, başka bir çözüm düşünemiyorum) ama bu ihtimali hiç aklına getirmemiş bile.
  • ilk uzay yürüyüşünü yapan insanmış. bir kozmonot.
    18 mart 1965'te yapmış bu yürüyüşü.
  • (bkz: vremya pervyh)
  • bundan 53 yıl önce bugün, 18 mart 1965'de ilk uzay yürüyüşünü gerçekleştiren kozmonot 12 dakika süren yürüyüş sırasında uzay aracından 15 metre kadar uzaklaşmış. buyrun
  • vefat etmiştir güzel insan.

    heber
hesabın var mı? giriş yap