• "mısır'dan sinemacı çıkmaz" sözüne inatla ortaya çıkan alex abi, the crow'daki kamera kullanımı ve dark city'i yazıp yönetmesi ile dikkat çekti. iki filmde de mekânlar karanlık, zaten dark city, şimdiden bir film noir klasiği sayılıyor. ağırdan alan bu abinin -bilinen- iki filmine rağmen bir dolu hayranı war, beklenen, özlenen, sawruk bi insan.
  • filmlerinde bolca german expressionist, science fiction ve film noir etkileri bulunan, muhteşem futuristic, ve sürreal ortamlar yaratan çok nacizane çok şahane yönetmen kişi. (bkz: neo gothic)
  • (bkz: the crow)
    (bkz: dark city)
  • "spirits of the air", "gremlins of the clouds", "the crow" and "dark city" ve "animal logic" filmlerinin yönetmeni.
  • www.mysteryclock.com sitesinde alex proyas'ın işlerini görebilirsiniz. özellikle book of dreams serisi gerçekten iyidir. alex proyas bazı rüyalarını filme çekmiş. bir defter var ve siz de rüyalarınızı yazıp siteye gönderebilirsiniz. ilgilenenlere duyurulur.
  • en ünlü yapıtı dark city de başlı başına bir rüya ve imajinasyon harikasıdır.
  • ayrica garage days adli filminde yonetmenidir.
  • isac asimov un unlu yapiti "i, robot" un da yonetmeni. film amerika da su anda gosterımdeymis.
  • yönetmen, senarist, yapimci, görüntü yönetmeni, kompozitör ve de oyuncu olarak anilan insan. australian film and television school'da jane campion'la beraber egitim görmüs, fakat 4 sene sonunda okulu bitmedigi icin yarida birakmistir. yine de burada bulundugu süre icersinde sinema kariyeri adina bir cok önemli adim atmistir. ilk senesinde henüz 17 yasindayken ilk filmi groping'i cekmis; bu film london film festival ve sydney film festival tarafindan en iyi kisa film ödülüne layik görülmüstür. hizini alamayip ikinci senesinde meaningful eye contact isimli kendi yapim sirketini kurmustur. inxs, yes, crowded house, fleetwood mac, cutting crew gibi gruplarin video kliplerini ve coca cola, nike, pepsi, swatch, philips gibi firmalarin reklam filmlerini cekmistir. su siralarda the masque of the red death uyarlamasi, riverworld isimli tv yapimi, ve bir genclik-komedi filmi üzerinde calismaktadir.
  • hala spider man veya batman serisinin basina gecmemis olmasi sektorun buyuk ayibidir. sinemada gotik kalibi basariyla kullanan sayili yonetmenlerden biri olan proyas eger dogru bir kararla spider man serisinin basina gecseydi bugun cok daha olgun ve tarihe gecmis bir ucleme izleyecektik. cunku alex proyas sadece kara film ve gotik yapilar konusunun degil bu atmosfere leziz bir mizah katmanin da ustasi oldugunu the crow filminde fazlasiyla gostermisti (o filmde derin ve yer yer tahammulu zor bir konu islemesine ragmen zeka urunu bolca espiri de vardi). ayrica batman konusunda tim burton ekolunu benimsemis kisileri bu cilgin yonetmenden baska kimse tam anlamiyla memnun edemez sinemada saniyorum. hadi batman serisi su anda bir baska usta yonetmenin elinde de, sam raimi nin maymun ettigi spider man serisini bu abiye teslim etseydiniz ya. tek bir film cekse yerle yeksan olmus orumcek adam stilini doruklara cikarir adim gibi eminim, cunku cizgi romanlarin sinemaya aktarilmasindaki en muhim eserlerden biri (bkz: the crow) ona aittir. brandon lee nin olumu sebebiyle uzun sure zan altinda kaldiysa da yetenekli adamdir, "ruyalari filme cekmek" gibi fantastik dusunceleri gercege cevirir (sitesine bakiniz). bir gun batman ya da spider man serilerinden birinin basina gecmesini hala umutla beklemekteyim.
hesabın var mı? giriş yap