• çekoslovakyada komünizmi reforme etmeye kalkınca prag baharı adı verilen olaylarla görevinden alınmış olan çek sosyalist parti lideri. olaylardan sonra öldüğü 1992 yılına kadar pragda bir tramvay deposunda bekçi olarak çalışmıştır.
  • prag bahari'ndan sonra cekoslovakya buyukelcisi olarak ankara'ya surulmustur.
  • prag'da, kalenin yakınındaki meydanda heykeli dikili mühim şahsiyet. tur rehberleri kendisi için "o da çekoslavakya'nın atatürk'üydü işte" gibi bir benzetme yaparlar, kalırsınız öyle...
  • türkiye'de kendini kelimenin tam anlamı ile liberal demokrat adleden, sağ veya sol cenaptan olsun,herkesin kahramanı olması gereken çekoslovakyalı siyasi parti lideri.komünist ideolojinin eksikliklerini görüp reform sürecine doğru cesur bir adım attığında başına demir yumruğu yiyen ama ömrünün sonuna kadar yılmayan demokrasi kahramanı...kızıl ordu tarafından önce çekoslovakya'nın türkiye büyükelçiliğine atanan daha sonra ise bir orman ürünleri fabrikasında görevlendiren kimse...prag'da "communism walk" adı verilen tura katıldığınız da uzun yıllar kızıl ordu hakimiyeti altında yaşamış yaşlı amcaların onu anlatmaya çekindiklerini ama siz sorduğunuzda gözlerinin parladığını görürsünüz...
  • genel ağırlığı çek'li olan çekoslovakya kominist partinin slovak lideridir. ilk slovak lideridir. çekoslovakya'yı sosyal demokrat bir yapıya sokarken prag bahar'nı başlatmıştır. güler yüzlü sosyalizm adlı değişim paketi ile baya hayran bulmuş ama başarılı olamamıştır...
  • 1970'de komunist parti'den atilmistir. 1989-1992 arasinda federal çekoslovak meclisinin baskanligi gorevini yurutmus ve çekoslovakya'nin ayrilmasina karsi cikmistir.
  • aydın insan. 1968 yılında, parti sekreteri olarak atandığında “sanatsal ve bilimsel yaratıcılık önündeki her türlü engeli kaldırmak zorundayız” dedi .

    böylece çekoslovakya’da prag baharı başlıyordu. kendi deyişiyle “insan yüzlü sosyalizm” isteyen dubcek bir dizi reform yapılacağını ilan etti. bunlar arasında sansürün kaldırılması ve yurttaşlara hükümeti eleştirme hakkı verilmesi vardı.

    ne dersiniz günümüz türkiye'sinin de bir dubcek'e ihtiyacı yok mu ?
  • gerçek, örnek alınası bir dünyalı. "güler yüzlü sosyalizm" bakışı yine sscb tarafından derdest edilmiş, çek ve slovak halklarının birbirinden ayrılmaması için mücadele ederken dünyadan ayrılmıştır. edindiğim bilgilere göre iyi ve güzel için mücadele eden az sayıdaki tarihsel kişiliklerden biridir.
  • 20. yüzyılın en önemli ve en etkili çekoslovak siyasi şahsiyetlerden birisidir. 1968 yılındaki meşhur prag baharı onun sayesinde yaşanmıştır. prag baharı nedir diye merak edenler için, roger garaudy'nin "prag 1968 -doğmayan hürriyet" adlı eserini tavsiye ederim.
  • çekoslavakya'da 1967 yılında ortaya çıkan 'insancıl komünizm' hareketinin lideriydi. bu hareketin yegane amacı moskova'nın himayesinden çıkmak değildi aslında. daha yetkili bir basın ve sansürün kaldırılması, özel mülkiyet ve hür teşebbüs istikametinde alınan yeni tedbirler, açık ekonominin temellerinin atılması, parti ile devletin birbirinden ayrılacağı (yani çok partili dönemin de planlandığı), geniş bir demokrasi çemberi içinde sosyalist bir rejimin kurulması gibi 'insancıl komünizm' kavramını özellikle o yıllarda çok güzel doldurmuş bir takım reformlar, bu hareketin ne denli büyük çapta ve vizyoner olduğunu gösteriyor. elbette sovyetler görüşme ve baskı yoluyla bu süreci engellemek istedi, ancak dubcek arkasında hissettiği yugoslavya ve romanya'nın desteğine güvenerek sovyetlere karşı kararlı bir tutum sergiledi. nitekim bu tutumun neticesinde varşova patkı üyeleri olan sovyetler birliği, doğu almanya, polonya ve bulgaristan birliklerinden meydana gelen 250 bin kişilik bir ordu 1968'in ağustos ayında çekoslavakya'yı işgale başladı. işte bu noktada dubcek, zarar görmemeleri için halkı karşı koymaya teşvik etmedi. yukarıdaki entry'lerden birinde söylendiği gibi korkmuş muydu, yoksa 1968 ruhunu yansıtan bir naiflikle mi korumuştu halkını bilmiyorum. ağustos biterken sayıları 600 bine yaklaşan varşova patkı kuvveti çekoslavakya'yı tamamen işgal etti ve 'prag baharı' denen demokratik dönem sona erdi. dubcek ise bu öykünün baş kahramanı olarak tarihin tozlu sayfalarında yerini almış oldu.
hesabın var mı? giriş yap