• kendisine kadar ancak alfabesinin cıkarılabilmis oldugu soylenen noropsikoloji uzerine eserleri ile pek cok bilim adamının "ustad!", "buyuk adam" addettigi* alexander luria, yasamı boyunca yaptıgı yararlı deneylerle insan davranıslarının organik kokenlerine dair pek cok kesifte bulunmus rus bir bilimadamı. davranısların, dusuncelerin, yasantıların serebral dunyadaki karsılıkları ve karsıt isleyiste, beyin ici aktivitelerinin, degiskliklerin davranıslara olan etkileri uzerindeki arastırmalarıyla, yakın gecmise kadar salt psikolojik olarak nitelenegelmis bir cok konunun da aslında noropsikoloji dahilinde oldugunu gostermis. tıbbı, homo sapiensi organlarına, parcalara ayıran ama bir daha toplamayı beceremeyen turde bir yapıbozum adetinden kurtarma konusunda kocaman adımlar atmıs.
  • 1902-1977 yillari arasinda yasamistir.
  • umberto eco'nun kraliçe loana'nın gizemli alevi romanında hafıza kaybı yaşayan ana karakterin yaşadığı durumu örneklendirdiği lev zasetsky vakasıyla tanıdığım nörolog. hakkında üstünkörü bir araştırma yaptığımda istese oliver sacks etkisi yaratabilecek bir nörologmuş; sanırım sacks'ı da en çok etkileyen şahsiyetlerden biri. zasetsky vakası kısaca şöyle özetlenebilir: savaşta beynine aldığı kurşun darbesiyle ortaya çıkan hasar sonucunda okuma, yazma ve konuşma yeteneğinde ciddi gerilemeler yaşamış. girdiği komadan uyandıktan sonra nesneleri bir bütün olarak algılamakta güçlük çekmiş, nesneleri bir bütün olarak değil de parçalar halinde görüyordu. komadan sonra zasetsky o kadar korkunç bir karmaşanın içinde kendini bulmuştur ki dünyada kendi konumunu bile algılayamaz hale gelmiştir. eco'nun romanında tasviriyle "bazen vücudun bazı bölümlerinin değiştiğini düşünür, başının aşırı büyüdüğünü, gövdesinin aşırı küçüldüğünü, bacaklarının kafasının üzerinde olduğunu sanır." bu vakada en önemli şey zasetsky'nin korkulacak derecede olan hayran olunan azmi sanırım. yeniden okumayı öğrenir ve yazmaya başlar. uzun yıllar sonra sadece hafızasında tahrip olmuş parçaları ortaya çıkarmaz, günlük tutmaya başlar. yine eco'nun tasviriyle elin otomatizmle yazdıkları kendisinden daha akıllıdır. yazarak bir hafızaya ulaşır.
    luria hastasının günlüklerini daha sonra kitaplaştırır: the man with a shattered world: the history of a brain wound.
  • ''19. yüzyıl nörologları ve psikiyatristleri arasında çok yaygın olan o tarif etme gücü, şimdi hemen hemen bitmiştir...fakat yeniden canlandırılmalıdır.''

    the mind of a mnemonist
  • hakkındaki bir tanıtım yazısı için:

    https://www.insanokur.org/…der-luria-kimdir-hayati/
hesabın var mı? giriş yap