• edizione speciale donanımlı, 1.5 mild-hybrid* modeline sahip olduğum araçtır. arabayı almayı düşünen arkadaşlara ışık tutmak maksadıyla yaşadığım bir servis tecrübemi aktarmak istiyorum.

    bir üretim hatası olarak, aracımın rot başlarında gıcırdama problemi vardı. bu problemi yetkili servise aracın rot başlarını yağlatarak çözmüştüm ancak sorun birkaç ay sonra tekrar edince garantiden rot başı değişimi talep ettim. gacırtı sesine dair olan şikayetimde ise araçla test sürüşüne çıkmadıkları gibi, parça değişimi konusunda da işi yokuşa sürmediler. aracın kronik bir problemi olduğu için benim beyanım yeterli oldu.

    fabrikaya sipariş verilen rot başları, italya'dan ankara'ya 3 hafta gibi kısa bir sürede ulaştı. alfa romeo'nun parçalarının ne kadar sürede tedarik edildiğine dair aklında soru işaretleri olan arkadaşlar varsa eğer, benim deneyimim bu şekilde oldu. servise rot başı değişimi için aracı teslim ettim, ikame araç olarak 2023 model jeep compass mhev verdiler.

    servise rot başı değişimi için aracımı verdikten sonra çok ilginç bir olay yaşadım. servis, rot başı değişikliğinden sonra yol testine çıktığını ve araçtan bir tıkırtı sesi duyduğunu, tofaş* ile yapmış oldukları istişarenin ardından sesin kaynağının şanzıman olduğunu düşündüklerini söylediler. aracın şanzımanını, stoklarında bulunan sandık şanzımanla değiştirmek için benden onay aldılar. benim onayımın ardından da değişimi gerçekleştirdiler. burada bir parantez açmak istiyorum; sıfır olarak aldığım önceki aracım opel astra'da, araç henüz 3500 km'deyken şanzıman sorunu yaşamıştım. bu süreç boyunca önce servise sorunu ispatlamak için uğraştım. servise sorunu ispatladıktan sonra ise servis aracın şanzımanını tamir edeceğini söyledi. tamir değil değişim istediğim konusunda opel türkiye ile baya bir cebelleştim. değişimi zorla kabul ettirdikten sonra almanya'dan 1 ay boyunca sandık şanzıman bekledim. bu süreç boyunca da tarafıma ikame araç verilmemişti ve epey burnumdan gelmişti. açıkçası, tonale'min şanzımanındaki sorunu benim bir şikayetim olmaksızın servisin kendiliğinden belirlemesi, hemen birkaç gün içinde kendiliğinden parça değişimine onay alması, parça bedeli 2023 aralık itibariyle 400 bin tl olan şanzımanı tamamen ücretsiz bir şekilde değiştirmesi ve üstelik italya'dan parça beklemeden doğrudan stokta beklettiği sandık şanzıman ile bunu yapması epey taktirimi kazandı.

    servis tecrübemi olumsuz yapan bazı faktörler de olmadı değil tabii. servis, şanzımanı mekanik olarak 3-4 günde araca monte etmesine rağmen şanzımanın yazılım konfigürasyonunu 2 haftada ancak yapabildi. gördüğüm kadarıyla alfa romeo'nun ve/veya tofaş'ın servislerin kullanabileceği türde bir süreç dokümanı/yönergesi mecvut değil veya yetersiz. her ne kadar ikame aracım olsa da bu bekleyiş sürecinin ne zaman biteceğinin belirsiz olması gayet can sıkıcıydı. bu durum, tonale'nin yeni bir model olmasından dolayı servislerin henüz tonale hakkında tecrübe sahibi olmamasıyla ilgili biraz da. benden sonra şanzıman değiştiren birinin benim kadar bekleyeceğine ihtimal vermiyorum. servis, acemiliğini benim arabayla attı da denebilir. tonale, git gide yaygınlaşan ve yollarda sıklıkla görmeye başladığım bir model. yakın zamanda bu durumun düzeleceğini öngörüyorum.

    garantiden şanzıman değiştirme konusunda ise önceki aracımdan yaşadığım tecrübelerimi aktarayım. sandık şanzıman değişimi tıpkı lego gibi, eski şanzımanın araçtan sökülüp yenisinin takılması ile yapılıyor. ikinci elde aracın değerini düşürmediği gibi (opel astra'yı satarken tecrübe ettim) aracın işleyişinde bir değişikliğe de neden olmuyor (yine opel astra'da tecrübe ettim). zamanında sanayideki ustalara sorduğumda da, bunu sorun etmeyi geçin; aksine şanzımanı bedava bir şekilde yeniliyor olduğum için gayet olumlu baktıklarını söylemişlerdi. sıfır araçta şanzıman sorunu olur mu demeyin çünkü sonuçta garanti, araçtaki üretim hatalarını gidermek için verilen bir güvence. bu da bir üretim hatasıydı ve tamire girmeden parça değişimiyle çözüldü. burada tereyağından kıl çekermiş gibi gerçekleştiğine bakmayın, garantisi devam eden bir araçta şanzıman arızası yaşamayan bilmez bu sürecin ne kadar kanser edici olduğunu.

    tonale'de alman menşeili getrag firmasının çift debriyajlı ıslak kavrama bir şanzımanı bulunuyor ve bu şanzıman, fca grubu araçlarında yıllardır kullanılan bir şanzıman. yaşamış olduğum şanzıman problemini, donanımhaber ve reddit'te benden başka yaşayan birine denk gelmedim ve bu nedenle kronik bir sorun olduğunu düşünmüyorum. sorun çıkartmasıyla ünlü italyan markanın aracındaki sorun çıkaran en büyük parçanın alman olması da epey ilginç bir ironi oldu bence*.

    aracımı, deposu tamamen dolu bir şekilde servise teslim etmiştim. servis, rot başı ve şanzıman değişimi sonrasında yol testi yapmış ve aracın deposundaki tüm benzini son damlasına kadar tüketmiş. tofaş'ı arayıp konu hakkında bilgi verip şikayet kaydı oluşturdum ve hemen ertesi gün sabah dönüş yaptılar. depomu opet'te fulleyip fişi getirirsem eğer, fişteki bedel kadar akaryakıt ücretini ödeyeceklerini söylediler. bu sabah depoyu fulleyip servise uğradım ve 2000 tl nakit elime saydılar. kendimi biraz çingene gibi hissettim yalan yok ama sadece benim beyanıma bakarak bana akaryakıt ödemesi yapan alfa romeo ve tofaş'a da buradan teşekkür etmek istiyorum.
  • alfa romeo'nun stellantis semsiyesine girdikten sonra piyasaya sürecegi ve yapisina batarya entegre edemedigi icin vazgecilen ikonik giorgio platformunu kullanmadan, transverse layout ile üretecegi ilk arac.

    bizzat ferrari mühendisleri tarafindan tasarlanmis alfa romeo giulia ve alfa romeo stelvio modellerinin ardindan, drivetrain anlaminda sportfifliginden kisilarak*, daha genel kullaniciya hitap eden bir arac olacaktir muhtemelen. aracin sportifliginden yapilacak tasarruf, daha büyük infotainment ekrani gibi olmasa da olur* tarzinda konfor odakli yönlere kaydiralacaktir.

    eger 48 voltluk, mild hybrid sistemi, vw group'un kullandigi 48 volt anti roll stabilisation tarzi bir sistemle kombinlenirse (bu konuda bir bilgi bulamadim internette), yukarida bahsettigim aciklari bir derece kapatip, araci (yapay da olsa) sportif bir kimlige büründürebilir.

    eski psa grubunun mühendislik gecmisi olmayan; fleet management tarzi sik sok alanlarda* kariyer yapmis üst düzey yöneticilerinin patir patir alfa romeo'ya managing director gibi karar verici pozisyonlara getirilmesinin ilk kanli canli sonucu olan; jeep compass'den bozma ruhsuz bir arac olmustur. otomobil gazeteciliginin objektif isimlerinin de izlenimleri hep bu yöndedir... sonuc olarak sportif potansiyeli zayif, önden cekis odakli ve agirlik dagilimi ve aks mesafesi gibi konularda basarisiz anti alfa romeo bir arac cikmistir ortaya.

    biz belki busso motoru belki geri getirirler diye bir umut beklerken, jeep'in les gibi sasisini de bu kadar sürücü odakli bir marka icin yeni model diye tanitmak da;

    (bkz: bilemiyorum altan)

    --- entry'nin bundan sonrasi sövme icerir ---

    yalniz benim deginmek istedigim baska konu var, su kutsal bilgi kaynaginin eski günlerine ithafen...

    araba modelinin hakkinda bilgi almaya geliyoruz, milletin niche bir model icin 20+ entry girmis oldugunu görünüce, ortalik sacma sapan, politize fakir edebiyatindan gecilmiyor. yok döner fiyati, yok akp genclik kollari, yok ötv, yok alamayacagimiz arabalarda bugün seklinde... canlarim benim her biri büyüyünce birer levent kirca olacak...

    sirf burasi degil, bütün internet alemi bu türk aglakligiyla doldu. 3.0 motorlu bir aracin otoban sürüs videosunu aciyorum fikir versin diye, ingilizce-almanca yorumlarin arasinda "biz bu arabayi 100 sene de almayz :(" seklinde les imla ile türkce yorum oradan bana el salliyor.

    ne bileyim instagramda "switzerland vacations" tarzinda bir kanalin paylastigi resme bakiyoruz, altinda hemen bir türk "ulan millet ne yasiyor beeeahhh :/" diye patlatmis arabesk yorumunu...

    rolls royce cullinan tantitim videosunun altinda, birim para hesabi yapanlari gördü bu gözler...

    aslinda cok basit bir gercek burada aglasanlarin anlamadigi... misir, endonezya, arjantin, pakistan gibi ülkelerdeki alt-orta sinif yasitlariniz/meslektaslariniz bu arabalara, tatillere neden ulasamiyorsa (ve ulasamayacaksa) buna sizin de ulasamamanizda iktisadi bir yanlislik yok. bu tarz arabalar hic bir zaman türkiye gibi ülkelerin orta sinifi düsünülerek tasarlanmadigi icin, eger bu aracin hedef kitlesinin oldugu ülkelere gidip ekonomik düzene katilmak gibi bir hayat amaciniz da yoksa, cok dert etmeyin derim ben...

    ve daha da aci gercege gelirsek, sizin düsen alim gücünüz ve yasa(yama)diginiz hayatlar, dünya vatandaslarinin 99.9%'unun bir tarafinda degil, iki dakika kendinize sayginiz olsun, anonim bir online platformda da olsaniz...

    2000'lerin basinda, su ortamda bir arabanin spesifik bir modelini aratinca, aracin diferansiyel yaginin, arazi kullaniminda kac dereceye kadar isindigini bile ögrenirdik; su güzelim sözlügün geldigi yere bak.

    --- sövme bitti ---
  • 3 yıl 3 ay önce ekşi sözlük’te haklında şöyle yazılmış;

    “ 2010 yılında ilk giulietta alanlardan ve hala kullanan biri olarak yıllarca gulia bekledim. malum vergi ve fiyat politikalarından dolayı alamadım. şimdi tonale bekleyim diyorum ama türkiye fiyatı en az 250.000 tl olur.”

    şu fakirleşmeye bakar mısınız. 250 bin olmadı beklenen fiyat 1,25 milyon olmuş. tam 5 kat. 3 yılda 5 kat fakirleştik.

    (bkz: #87390008)
  • fotoğraflarını görünce "güzel ama bi gariplik de var sanki" diye düşündüğüm bir arabaydı, ta ki canlısını görene kadar. şu anda canlısını görüyorum ve 10 yaşındaki bir çocuk gibi gözlerimi alamıyorum.* evet, alfa romeo bu tasarım işini biliyor.
  • önden tanım: alfa romeo'nun c segmentindeki yeni suv modeli.

    arkadan eleştri: ilk defa 2010 yılında satışa sunulan giulietta'nın dış tasarımı bu arabadan 2 gömlek falan daha iyiydi. yıllardır üzerine çalışılan bir proje, resmen rezil bir iş çıkarmışlar.

    yapacağınız atla deve bir şey değildi, altı üstü stelvio'nun biraz daha küçüğünü yapacaktınız.

    ha bir de, üzerine oturduğu, orijinali b segmenti renegade'e ait olan, daha sonra compass için bir miktar büyütülmüş ve c segmentine uydurulmaya çalışılmış platformdan dolayı ölçülerinde adını koyamadığın bir orantısızlık da var. tıpkı compass'da olduğu gibi. aks mesafesi kısa hissettiriyor, arka akstan sonraki uzunluk çok fazla, sürücü ve ön yolcu koltuğu arasındaki mesafe çok dar -ki bu da konsol tasarımını etkiliyor-. bu orantısızlıkların üstüne bir de vites topuzu aşırı klasik.

    adım kadar eminim, sürüşü çok keyiflidir, oradan taviz vermemişlerdir. ama tipten olmadı be alfa, üzdün bizim gibi alfistileri.
  • aman diyeyim otomobil hakkında önerileri vakvakçılardan almayın. aksi takdirde 2011'den beri en boşundan dolusuna bağımsız süspansiyon ile üretilen aracı(giulietta) malzeme kalitesi falan diyerek 8. jenerasyonunda hala bağımsız süspansiyonu opsiyonla veren araçla (golf) karşılaştırıldığını görürsünüz.
    fren, hızlanma, yol tutuş vs testinde tonale'in dört yıldız cupra formentorun tek yıldız alabildiği testi aşağıdaki linkten izeyebilirsiniz. üselik tonale neredeyse 300 kg daha ağır, 50lt bagajı daha büyük olmasına rağmen bunları başarıyor.
    https://www.youtube.com/…qc&ab_channel=quattroruote

    formentor de arabaların birbirine benzediği dünyada değişik tasarımlı güzel bir araba ama bayide arkadaşımla bindiğimizde kullanılan dev gibi koltuklardan neredeyse omuzlarımız birbirine deyiyordu. iç hacmi çok boğucu geldi bana. tonale bu yüzden daha heybetli daha ferah daha suv gibi duruyor. diğer dinamikleri de daha üstün.
  • şirket aracı olarak fiat egea multijet kullanmış, hali hazırda da 1.5 hybrid tonale sahibi olan biri olarak egea ile benzer teknolojilere sahip olmasının son kullanıcı için hiçbir anlam ifade etmediğini rahatlıkla söyleyebileceğim araç. direksiyon başına geçip bir viraja girin, görün bakalım egea ile aynı mıymış değil miymiş... çok ezbere konuşuyorsunuz.
  • (bkz: fiat 124)

    alt yapı olarak aynıdır. hatta uyandırayım lancia delta, fiat 131, ferrari f40 maserati, tempra falan bunlar da hep aynı. bilginiz olsun. bu bilgiyi zamanı olmadığı için ya da beyni olmadığı için araba platformlarına wikiden bakamayanlara hazır olarak veriyorum. bu kıyağımı unutmayın.

    şu an hiçbir bayiide yok. fiyat garantisi olmadan ağustosa gün yazıyorlar maalesef.
  • hayatı boyunca sadece alfa romeo arabalara binmiş, hali hazırda 1.75 giulietta'sı da olan 60+ yaşta bir büyüğümün yorumu:

    “tonale ile şehir içi, şehir dışı, hızlı, yavaş, asfalt ve bozuk yol, dağ tepe 5000 km katettikten sonra kısa bir rapor: yüksek araba kullanmak başka bir deneyim. artık alıştığımı söyleyebilirim. şehir içinde konforlu bir sürüş. kasisler ve yoldaki yükseltilere aldırmadan ilerlemek iyi bir şeymiş. max hız 225km ama konforlu değil çünkü küçük hareketlerde bile beşik gibi. konforlu yüksek hız max 160. tonale'nin de yol hakimiyeti çok güçlü. virajlarda savrulma yok. hızlı, yavaş, şehir içi, şehir dışı 9lt/100 km. kalkışları aheste beste yaptığında elektrik motoru devrede ama çok kısa sürüyor. giulietta quadrofoglio'da 12lt/100km. olan değer ancak 9'a indi. daha sakin kullanan biri bu 7'ye kadar indirebilir ama ben beceremedim. hız cezası da yedim… tonale'yi sevdim.”
  • geçtiğimiz ay (2022 ağustos) alfa romeo'nun 111 adet otomobil satmasında büyük etkisi olan ve 0 km ilanları sarı siteye düşmeye başlamış olan alfa romeo modeli.
hesabın var mı? giriş yap