• scribd.com sitesinde haksız olarak yayınlanan iki kitaptan ötürü sitenin tamamına yani milyonlarca legal belgeye türkiye'den erişimi engelleten şirket.

    bu konuda örnek kararlar var. tek bir belgeye erişimi engellemek için sitenin tamamına erişimi engellemek şart değil ama bazen avukatın kapasitesizliği bazen de müvekkilin "akılları başlarına gelsin" mesajı verme kaygısı ön plana çıktığı için pire için yorgan yakılabiliyor.

    benim tahminim birincisi. zira dilekçede "x@x.com, y@y.com ve scribd.com adresli internet sitelerine erişimin engellenmesini" talep etmişler. yani daha e-posta adresi ile web adresini bile ayırt edemeyen, "internet uzmanı" bir avukat söz konusu.
  • sansürcü yayınevi. scribd'in türkiye'de engellenmesinin sebebi.

    "sunum ve pdf gibi dokümanların paylaşıldığı online platform scribd alfa yayınevi tarafından yapılan başvuru nedeniyle mahkeme tarafından erişime engellendi. engelleme kararının nedeni telif hakları. sunum ve pdf gibi dokümanların paylaşıldığı online platform scribd alfa yayınevi tarafından yapılan başvuru nedeniyle mahkeme tarafından erişime engellendi. istanbul 12.sulh ceza mahkemesi tarafından 8 martta verilen engelleme kararının nedeni telif hakları."

    haberin linki
  • özellikle bilim dizisi şahane olan yayınevi. çok fazla göze çarpmıyor gibi görünse de harika kitaplar çıkarıyorlar. bunda da sanırım en büyük payı bilim dizisinin editörü kerem cankoçak hak ediyor.
  • alfa yayınları'nın umberto eco'dan kazandığı parayı, eco hayatı boyunca kazanmamıştır.
  • çevirmen konusunda oldukça iyi seçimler yapan yayınevi. ancak şöyle bir gerçek var ki artık kendilerinden alışveriş yapmak için böbreklerden birini satışa çıkarmak gerekiyor.

    çiğdem dürüşken'in çevirilerini çok severim. mümkün olduğunca da almaya çalışırım. spinoza'dan ethica'yı çevirmiş, alfa da gerçekten oldukça hoş bir kapak tasarımıyla basıp satışa sunmuş ama o da ne? fiyatı kendi sitelerinde (ki başka sitelerde de hemen hemen bu şekilde) şimdilik 227,50 liradan satışa sunulmuş. latince'ye ilgim olduğu için almaya sıcak bakıyorum, kendimi "ekonomi belli, 100 lira 10 lira sayılır normal aslında bu fiyat. hem latince-türkçe olduğu için aslında yabancı dilde sayılır. evet, evet öyle sayılır kıymetlimiss." şeklinde gollumvari teselli ediyorum.

    sonra bakıyorum ahmet arslan hocanın ilkçağ felsefe tarihi serisini basmışlar. yine şimdilik kendi sitelerinde 445,25 liradan satılıyor. bazı online satış platformlarında 510 liraları bulmuş durumda.

    diktatör olsam tüm halka ücretsiz dağıtıp okunmasını zorunlu kılacağım iki isim var. biri yaşar kemal, diğeri ahmet arslan. hayatı bu kadar özümseyebilen ve bunu yazıya dökebilen çok az değerimiz varken bunlara ulaşmanın bu kadar zor olması çok zoruma gidiyor.

    alfa'dan fiyat politikası nedeniyle umberto eco'nun kitaplarını almaktan vazgeçmiştim, görünen o ki yakında sevdiğim hiçbir yazarın kitabını alamayacağım. ülkede kitap okuyan insan sayısı belliyken bu kadar hızlı fiyat artışını kanıksamak da nasıl mantık çözemiyorum. tamam ülkede ucuz olan hiçbir şey yok ama kitap fiyatları artık okuyucuları müthiş zorluyor.

    okumak istiyom ben ya. indirim yapın, rica ediyorum.

    edit: dayanamadım aldım, kafamı zkym ya resmen "zam geliyor çünkü egonomi yühseliyür :')" diyen akpli dayılar gibi hareket ediyorum.
  • yapı kredi ve inkılap yayınlarından sonra sahipsiz kalan tenten dostumuzun maceralarını yeniden basıma geçiren ve biz tenten sevdalılarını sevindiren kitabevi. 2018'den beri tenten'in telifli 14 adet albümünü basmışlar ama devamının da geleceğini düşünüyor ve umuyorum (henüz kara altın diyarında ve daha sonraki albümleri göremedim). ben tüm albümleri yky ve inkılap zamanında tamamlasam da nihayet artık hediye olarak satın alabileceğim. yayınladıkları resmi tenten albümlerine şuradan ulaşabilirsiniz.

    bu arada mevzubahis alfa yayınları'nın 1980'lerde tenten çizgiromanları yayınlayan ali recan 'ın alfa yayınları ile herhangi bir bağı olmadığını ve sahibinin eski akp milletvekili mehmet faruk bayrak olduğunu tekrardan vurgulayalım.
  • everest yayınları bu yayınevinin bir alt kuruluşudur.
    bir diğer alt birimi ise vampirli kraliçeli kitaplar basan artemis yayınlarıdır.
  • 2010 ağustos ayında aldığım konu anlatımlı ales çalışma kitabı tam anlamıyla facia olmuş. bazı soruların cevapları yanlış verilmiş. kafamdaki doğrular ve kitabın doğruları arasında düşünmekten işletme yerine felsefe alanında yüksek lisans yapmayı hedeflemeye başladım. teşekkürler alfa yayınları.
  • umberto eco'nun ortaçağ serisini yayımlayan yayınevi. fiyatlar ateş ediyor tabii. şöyle ciddi bir indirim yakalasam gözünün yaşına bakmadan alacağım.

    yine antik roma, antik yunan ve 16. yy rönesans çağı adlı kitaplarını da merak ediyorum. tabii bunların hepsi oldukça fahiş bir fiyata geliyor ne yazık ki.
  • everest'te tek kitaplık öykü, alfa'da ise 10-15 kitaplık tam külliyat serileri basıldığı için, birazdan yazacağım teklifleri tüm yayınevlerine yönelik olarak, bu başlık/çatı altında sunacağım.

    öncelikle kimler basıldı, basılıyor bir hatırlayalım:

    everest: katherine mansfield (iş bankası ile aynı metin), john cheever, joseph roth (can ile farklı çeviri), oscar wilde (tam değil). alfa'da da mark twain öyküler basıldı, yanı sıra montaigne denemeler ismail yergüz çevirisi ile tam metin basıldı. philip k. dick öykü külliyatı da önümüzdeki ay 5. kitapla tamamlanıyor.

    alfa tam külliyat serisi: tolstoy ve çehov sonrasında dostoyevski duyuruldu. lovecraft öykü ve romanları 2 ciltte basıldı. turgenyev ve gorki ile devam edeceklerini düşünüyorum.

    ülkemizde kafka, rilke (cem), cortazar (can), babel (ketebe), poe (iletişim), capote (sel) , hemingway (bilgi) gibi başka yayınevlerinden de "tüm öyküler" baskıları yapıldı.

    fakat aşağıda sunacağım isimler hem öykücülüğün önde gelen kalemleri hem de onlarca farklı yayınevine dağılmış halde iki yakası bir araya gelmeyen bir külliyat söz konusu. yurt dışına baktığımızda 1400 ila 2500 sayfa arasında değişen hacimde "complete stories" baskıları söz konusu. kimler bunlar?

    ---------------------------------

    en başta maupassant. inkılap ve aka'dan engin'e, cem'den bilge'ye, oğlak'tan kırmızı kedi'ye, ithaki'den sel'e, can'dan iş bankası'na birbirinden farklı öykü kitapları basılmış fakat hangisinde ne var ne eksik, hani öykü bizde basılmamış, anlayan beri gelsin.

    ikinci olarak elbette o henry. onun durumu daha vahim çünkü kimi öyküleri diğer yazarlarla karışık kurgulanmış antolojilere yedirilmiş. tek başına yine cem, engin, bilge, inkılap, can gibi yayınevlerinden basılmış. çeviriler farklı, kimi öyküler ortak iken kimisi (mesela can lacivert klasikler) tek öykü fark ile ayrım kümesine dahil oluyorlar.

    jack london ve zweig. özellikle iş bankası'nın parça parça kısa kitaplara bölüp bir türlü tamamına erdiremediği ve ülkemizde çok satan külliyatlar. can lacivert klasikler'de yer alan "çinago" mesela ne cem seçkilerinde ne iş bankası'nda ne de 400 küsur sayfalık güney denizi hikayeleri ile can kitaplarında yer alıyor. zweig de cem'de kamuran şipal çevirisi ile "seçme öyküler" gördü ancak bir tam külliyat baskısı söz konusu değil.

    can demişken, raymond carver'in piyasada eksik olan ilk kitabını tekrar bastıklarında öykü külliyatını tamamlamış olacaklar ancak öykücülüğü ile nam salmış bu yazar da (hocalık ettikleri okulda beraber küfelik olduğu cheever kavuşmuşken) tek bir kitap ile kütüphanelerimizle buluşturulabilir.

    thomas mann ve heinrich böll: cem'de yine şipal'in öykü seçkileri mevcut ve can romanlarını basıyor ancak alman edebiyatının bu iki güçlü ismi yine öyküleri özelinde bir tam külliyat baskısına sahip değiller.

    d.h. lawrence: ingiliz edebiyatının baştan çıkaran kalemi maalesef bizde sadece romanlarıyla yer bulmuş. can'ın birkaç kısa öykü seçkisi mevcut ancak goodreads'e baktığımızda geride derya bir hazine olduğu görülüyor.

    robert louis stevenson: yine öykü ve novellaları ayrı ayrı basılmış yazar, 1000 sayfayı bulmayacak bir öykü kitabıyla tek eser halinde raflarımızda korunabilir.
    yine ada'dan "dünya görmüş" henry james (abd) ve rudyard kipling (hindistan) bu hacimle gruba eklenebilir.

    ismi satacak kalemlerden h.g. wells de 600-700 sayfalık bir derleme ile dağınık halde basılmış öykülerini tek elden bizlere ulaştırabilir.

    abd kanadından f. scott fitzgerald. yine dağınık halde basılmış öyküler tek kitapta şahane olacaktır.

    dino buzzati. rekin teksoy'un can çatısıyla dilimize kazandırdığı italyanca öyküler, başka başka yayınevlerinin katkısıyla çoğaldı ancak yine dağınık halde, pek çok kitaba yayıldılar, aralarında delidolu gibi az bilinenleri de var. set halinde basılsalar iyi bir satış grafiği yakalayacağından kimsenin şüphesi olmayacaktır.

    -------------------------------

    eser olarak da halen dilimize kazandırılmamış ve edebiyat tarihinde mihenk taşı olmuş kitaplar var.

    joseph andrews'in ona atıf bir hiciv olarak yazıldığı pamela (samuel richardson), gotik edebiyatın babaları melmoth the wanderer (maturin) ve the monk a romance (lewis), filmi de çekilmiş cold comfort farm (gibbons), uncle silas (le fanu), daha önce baskısı yapılıp tükenmiş kitaplardan the mysteries of udolpho (radcliffe), vanity fair (thackeray), villette (bronte), the scarlet letter (hawthorne) ilk aklıma gelenler.

    devam kitapları basılmamış onlarca klasik de var. mesela,

    walter scott. waverley romanlarından bizde sadece ivanhoe basılmış.

    the scarlet pimpernel serisi. orczy'nin bir düzineyi aşkın kitabından sadece seriye ismini veren kitap basıldı.

    zenda mahkumları (anthony hope). filme de çekilmiş kitap, ortanca halkasını oluşturduğu "ruritania üçlemesi"ne ait.

    allan quatermain (haggard). hz. süleyman'ın hazineleri gibi macera kitaplarının yer aldığı seride bir düzineden fazla eser var, bizde bir ikincisinin basıldığını hatırlamıyorum.

    iş kültür'ün bastığı duvarcı ustası don gesualdo (verga) iki kitaplık bir serinin son halkası (i malavoglia basılmadı).

    bir kayıkta üç kafadar (jerome k. jerome). can'ın bastığı şahane kara mizah kitabın bir de devamı var, bizde eksik kalanlardan.

    doktor dolittle (lofting). yine bir düzine kitap ve altın kitaplar tarafından sadece ikisi basılmış.

    küçük sophie. segur'un üç kitaplık serisinin takip eden iki halkası bizde basılmadı.

    madita. başka eserleri set halinde basılmış lindgren'in bu kitabının devamı da mevcut ancak bizde teki, o da uzun zaman önce basıldı. şamatalı köy de eksik bu arada, 3 değil 6 kitap var.

    kiki's delivery service (kadono). ithaki iki kitabı bastı, geride 4 tane daha var.

    oz büyücüsü (baum). iş kültür ikinci kitabı bastı ancak seride bir düzineden fazla kitap olduğunu maalesef çoğu okur (ve seyirci) bilmemekte.

    the jungle book (kipling ve robinson crusoe (dafoe) ikinci kitapları basılmayanlardan.

    çocuk kitaplarından beş afacan (nesbit) serisi üç, sirk (blyton) serisi ikisi basılmış halde üç ve le cycle de louvigny (paul berna) serisi iki ülkü tamer çevirisine rağmen dört kitapla yine eksiklerimiz arasında.

    ----------------------

    ister ticari isterse idealist düşünün, bunca eksik yüzyılı devirmiş kitaplar düşünüldüğünde, şu çağda, bunca yayınevimiz varken, gerçekten fazla. okur ve para kazanmak isteyen yayıncılarımıza duyurulur.
hesabın var mı? giriş yap