• bilinen ilk iq testini geliştirmiştir. yaygın olarak kullanılanı da hala ismiyle anılıyor (bkz: stanford binet iq test). hatta binet'nin başkanı olduğu çocuk hastanesinde jean piaget yanında çalışmış. bunlardan önce çocuklara genel bakış "yeterince bilgili olmayan/(hatta) eksik insan" şeklindeyken, binet ve piaget belirli yaş gruplarının yanlış cevaplarındaki "sistematik ve tutarlı" dokuyu farkediyorlar. işte oradan binet zeka testi geliştirmeye, piaget şema oluşturma*, bilişsellikte asimilasyon * ve ekomodasyon *a kayarak bilişsel psikolojiye açılıyor. zeka testi konusunda diğer fikir babası ve ortağı olan théodore simon'dan bahsetmememse düpedüz ayıp.

    da, bunlar beni kesmedi, bu fransız beyefendisi hakkında daha fazla şey bilmek istiyorum diyenler; koş! http://en.wikipedia.org/wiki/alfred_binet
  • 1857-1911 yılları arasında yaşamış fransız psikolog.
    öğrenme güçlüğü çeken çocukların özel sınıflarda eğitim almasını amaçlayarak (bkz: theodore simon) ile birlikte ilk başarılı zeka testini geliştirmişlerdir.
    zekayı iyi yargılama, planlama ve kritik yansıtma olarak tanımlamıştır. 1916 yılında test stanford üniversitesinde ingilizceye çevrilmiş o günden sonra hazırlamış oldukları teste stanford-binet zeka skalası adı verilmiştir.
  • eğitim fakültesi öğrencilerinin mutlaka bir gün sınav kağıdında görecekleri isimdir.
  • "insanlar yüz bin franklık düşünceleri için dört kuruşluk imgelere sahipler." cümlesinin sahibi.

    (bkz: üç kuruşluk kişiye beş kuruşluk değer vermek)
    (bkz: delikanlı dili ve edebiyatı)
  • üniversite öğrenimini paris üniversitesi'nde görmüş fransız psikolog, ruhbilimci ve fizyoloji bilginidir. ıq (ıntelligence quotient), zekâ testi (intellegence test) ve zihin testi (mental test) denilince akla ilk gelmesi gereken kişidir. üstün yetenekli ve zekâ geriliği olan çocuklar üzerinde bu testleri uygulayan binet, zekâ geriliğinin doğuştan olduğunu, takvim yaşı ile zihin yaşı arasında dengesizliklerin olduğunu ve zekâ geriliği olan çocukların takvim yaşına göre zihin yaşlarının gelişmediğini görmüş ve bu çocukların eğitilmesi için özel okullar açmayı planlamıştır. arkadaşı theodore simon ile çocukları zihin yeteneklerine göre sınıflandıracak bir test geliştirmiştir (binet-simon testi). 1908 ve 1911’de yayımlanan bu test, üç ve daha yukarı yaş grubundan çocukların genel zekâsını ölçen sorularla, bir zekâ yaşının (mental age) ortaya çıkarılmasını sağlamıştır. ayrıca (bkz: cinsel fetişizm) kavramını tanımlayan kişidir.
  • paris'teki grand guignol adlı korku tiyatrosu'nda 1901’den 1926’ya kadar bu tiyatronun baş yazarı olan “korkunun prensi” (prince de la terreur) lakaplı fransız oyun yazarı andre de lorde’nin oyunlarında en sık işlediği tema olan akıl hastalığıyla ilgili olarak de lorde ile çalışmış olan psikologdur. de lorde, çoğu delilik sömürüsü üzerine kurulu 100 civarında oyunu onun katkılarıyla yazmıştır.

    (bkz: grand guignol/@songulyabani)
    (bkz: korku tiyatrosu/@songulyabani)
  • > zeka testinin ölçebildiği yalnızca bireyin belli bir zamanda ve belli bir bağlamdaki zihinsel yetenekleridir.

    > yetenekler çok kısa zaman aralıklarında değişirler, ayrıca kişisel gelişimin bir parçası olarak uzun vadede de değişirler.

    > zekâ insanın yaşamı boyunca değişecektir.

    > bireyin zekası sabit bir nicelik değildir.

    kaynak : alfa yayınları psikoloji kitabı
  • ıq testini geliştirme süreci deneme yayılma metodu ile yapılır, ilk yapan ise aldred binet’tir.
    öğrencileri üzerinde merak ettiklerine dayalı test yöntemi geliştirir. testin tarafımca güvenli olmamasının nedeni, kültür, gelişmişlik, coğrafya gibi etmenler. ırakta savaşın içinde bir çocuk ile norveçteki bir çocuk arasında dağlar kadar fark var her konuda.
    objektif değildir. aynı şartlarda yetişen bireyler arasında bir nebze de olsa geçerliliğinden söz edilebilir.
  • yaygın eğitimden fayda alamayacak, özel eğitime ihtiyaç duyacak ölçüde öğrenme güçlüğü çeken öğrencileri belirlemek amacıyla (batı tarihinin) ilk zeka testini geliştirmiştir. (çin muhtemelen birkaç yüzyıl önce kullanmıştır zeka testlerini de haberimiz yoktur.) esas amaç üstün zekalıları veya ortalamaya yakın insanların zeka puanlarını ayırt etmek değil, dağılımın alt ucunu işaretlemektir. kullandığı maddeler (sorular) çeşitli yaş grupları üzerinde denenmiştir. maddeler kolaydan zora sıralıdır, dolayısıyla öğrenci testte ne kadar ilerlerse o kadar doğru cevabı vardır. bir öğrencinin doğru cevap sayısına denk gelen ortalamaya sahip yaş grubuna öğrencinin zeka yaşı der, öğrencinin zeka yaşını kendi yaşına bölerek intelligence quotient (iq, zeka bölümü) puanlarına ulaşır ve bunları rapor eder. bir de 100 ile çarpıp kesirden kurtarır. örneğin öğrencinin doğru cevap sayısı 12 yaşındakilerin ortalama doğru cevap sayısına eşitse ve öğrencimiz 10 yaşındaysa zeka bölümü 100*12/10=120 ediyor. kendi yaş grubunun ortalamasına eşit doğru cevabı olan öğrencilerin zeka bölümleri 100 çıkıyor. testin esas amacı en geridekileri belirlemek olduğu için orta ve üst gruba dair bir sözü yok ama alt grubu etiketlemek için idiyot, embesil ve retarded (geri zekalı) gibi terimleri kullanıyor. o dönemde herhangi bir olumsuz anlam yüklenmeyen bu kelimeler zaman içinde kültürlerde hakaret amaçlı kullanıla kullanıla artık politik olarak doğru olmayan kelimeler arasına girmeye başlıyor. günümüzde zeka bölümü de kullanılmıyor (artık sapma iq puanlarımız var), bu üç yasak kelime de... ayrıca zeka testleri skalanın her yanında ölçüm sergilemek amacıyla yapılmaya başlıyor ve ortalamayı birazcık geçen her çocuğun "aşırı zeki amcası" düzeyinde etiketlenmesinde kullanılıyor.
hesabın var mı? giriş yap