• ığdır'da görev yapmış bir doktor yazmış bu kitabı.

    bu kitapla ığdır'da hastane yanında bir büfede tam da askerlik yaparken karşılaşmak ve aşinalığı farketmek tesadüf diye birşey olmadığını anlamak bağlamıştır belkide hayata beni.
  • "düz yürüyemiyorsan düzgün düşünüyorsun demektir", "bir kişiyi bulmanın en güzel yolu onu saklandığı yerden çıkarmaktır"
  • okuduğum en ilginç yerli edebi eserlerden biriydi. nasıl bu kadar gizli kalmış ve yeterince ilgi görmemiş, hayret verici. özellikle ihsan oktay anar sevenler kaçırmamalı.
  • bedenini boğaz’ ın sularına bırakmış yazarımız şöyle diyordu; “bana soracak olursanız kurgulardır gerçek olan”. bu sözü iki türlü de algılamak mümkün, hem gerçeğin karşısındaki kurgu; hem de bir kitabı roman yapan esas unsur olarak kurgu...algı kalesi kurgusuyla şaşırtan, metinlerarası okunmasıyla aynı zamanda “huzur kaçıran” ; yazarını oyuna dahil eden bir roman. bu yüzden de daha avangardist bir yaklaşımla okunması gereken bir kitap. 20. yüzyılın bitiminde roman eleştirisinde tiryaki okur dilbilgisi hatalarının izini süren yakın gözlüklerini değiştirmelidir kanımca ; eleştirinin de romanın hızına yetişmesi artık tahsin yücelvari yaklaşımı aşmakla mümkün. romanın içinde geçen çağı iyi yansıtamamasına dair gelen eleştiri bana henry fielding’ in “tom jones” ta zamanı olduğu gibi yansıtamadığı için okurdan özür dilemesini anımsattı. algı kalesi okura farklı okuma olanakları veren romanlardan biri bence. mutlaka okunmalı.
  • hakkında bu kadar az bahsedilmesi ve bilinmemesini ilginç bulduğum enfes kitap.

    hikaye ve kurgususuyla felsefi bir yolculuğa çıkarsınız ama felsefe deyince beklediğiniz ağırlık değil tam tersine müthiş bir hafiflikte ama derin bir düşünce seli çıkar karşınıza.
    keza hayatımda bu kadar kolay ve hızlı okuduğum (konusu itibariyle) başka bir kitap hatırlamıyorum.

    kitapta pek çok altı çizilesi, not alınası yer var elbette, ben de bir tanesini bırakayım şuraya :

    --- spoiler ---

    insan o boşlukla ya da o boşluğa doğar levend. varoluşun yadsınamaz gerçekliği ile kabul edilemez sınırlılığı arasında sıkışıp kalan ruhlarımızın zindanıdır o boşluk. bu zindandan çıkmanın bir yolu varsa eğer, bu yol kabullenmekten geçiyor olabilir... neden, nasıl diye sormaktan vazgeçip aldığın nefesi duyumsadığında o karanlık, gün ışığıyla yıkanır belki. herkesin gerçeği kendi algısı değil midir en nihayetinde?
    --- spoiler ---

    daha çok okunmasını, anlatılmasını ve yayılmasını isterim. tavsiye ederim, okuyun ve okutturun.
  • bir gültekin karakuş romanı. yazarın okumayı seven bir kişi olduğu ve sağlam bir bilgi birikimi olduğu anlaşılıyor. kalemine sağlık.

    --- spoiler ---

    darwin okuyan bir müderris, düşünmeye başlar ve bunu etrafta dile getirirse…levend, arkadaşının evi diye gittiği yerde geçmiş-şimdi-geleceğin tüm yazılarını içeren bir kütüphane bulursa… bu yerde bu iki kişi karşılaşırsa…

    fizik, biyoloji,felsefe ve edebiyatın harika bir şekilde harmanlandığı bir kitap olmuş. sürükleyici, sorgulayıcı ve düşündürücü. böyle bir kitabın 3. basımda kalmış olması ise çok üzücü.
    --- spoiler ---
  • kendisi az bilinen harika kitaplardan biridir. bir doktor tarafından yazılmasına rağmen harika bir hayal gücü ve olay örgüsüyle yazılmış.

    "eğer elinizde insanlık tarihi boyunca yazılmış tüm kitaplar olsaydı okumaya nerden nasıl başlardınız ? "

    konusunu çok güzel bir şekilde işlemiş. kitapta çok bariz bir şekilde ihsan oktay anar tadı aldım. kesinlikle tavsiye ediyorum.
  • " düşünsünler istedim sadece, biraz düşünsünler. gerçekten inanmak istiyorlarsa önce sorgulasınlar istedim. " diyor, romanın ana karakterlerinden biri. sadece bu cümle bile romanın bütününe yayılan düşünceleri bize verebiliyor.

    yıllarca doğru düzgün baskı yapmamış bir ilk roman. gizli bir hazine olma özelliğini hala taşıyor. ihsan oktay anar'a üslup açısından değilse de ele aldığı konular itibarıyla yaklaşan bir yazar görüyoruz. alınan edebi haz fevkalade...

    varoluşsal sıkıntılar yaşayan her bireyin kafasının içinde döndürüp durduğu soruları, karakterler üzerinden cevaplamaya çalışıyor yazar ve cevapladıkça da "ikilemler", "gizli kapılar" ve "kütüphaneler" açılıyor. bunların hepsi ve daha fazlası sizi kurmacanın dünyasına davet ediyor hem de kolay kolay hazmedilemeyen bir dünyaya.
  • türkiye.
hesabın var mı? giriş yap