• cumhuriyet halk partisi sivas milletvekili.

    --- spoiler ---

    ali akyıldız, 1 haziran 1964 yılında divriği’de doğdu. baba adı mustafa, anne adı sümbül’dür. ziraat mühendisi; atatürk üniversitesi ziraat fakültesi ziraat mühendisliği bölümü’nü bitirdi. tarım kredi kooperatifleri sivas bölge birliği bünyesinde farklı ilçelerde ve farklı kademelerde 25 yıl görev yaptıktan sonra 2013 yılında emekli oldu. memuriyet görevinin yanı sıra uzun süre profesyonel/amatör futbol hakemliği, futbol hakem gözlemciliği ve voleybol hakemliği yaptı. türkiye faal futbol hakemleri ve gözlemcileri derneği sivas şubesi üyeliği yapıyor. 1999 ve 2004 yıllarında yapılan yerel seçimlerde divriği belediye başkanı aday adayı oldu. 2007 yılında yapılan genel seçimlerde chp’den sivas milletvekili aday adayı oldu. 25. ve 26. dönem chp sivas milletvekili 2010 tarihinden itibaren seçimlerde aday olduğu güne kadar cem vakfı sivas şubesi başkanlığı yaptı, sivas kent konseyi yürütme kurulu’nda görev aldı. atatürkçü düşünce derneği ve ziraat mühendisleri odası sivas şubesi üyeliği bulunmaktadır. evli, bir kız babasıdır.
    --- spoiler ---

    çok sevdiğim,saydığım,dünyalar iyisi bir abim. canlı yayınlarda cep telefon numarasını vererek bir derdi olan beni arasın, elimden gelen neyse yardımcı olurum diyebilen, mütevazi,kişilikli milletvekili.
  • marmara üniversitesi tarih bölümü'nden emekli olduktan sonra 29 mayıs üniversitesi tarih bölümü'nde hoca olmuş tarihçi.

    kısa biyografisi şöyle;
    --- spoiler ---

    1963’te rize’ye bağlı ikizdere ilçesinin şimşirli köyü’nde doğdu. ilkokul ve ortaokulu köyde bitirdikten sonra rize endüstri meslek lisesi elektrik bölümü’nü kazandı. 1981 yılında karadeniz teknik üniversitesi fatih eğitim fakültesi tarih bölümü’ne yatay geçiş yaptı ve 1985 senesinde buradan mezun oldu. aynı yıl, marmara üniversitesi sosyal bilimler enstitüsü yakınçağ tarihi anabilim dalı yüksek lisans programı’nı kazandı. 1987’de izmir-aydın demiryolu konulu tez ile yüksek lisansını tamamlayarak doktora programına kaydoldu. osmanlı merkez bürokrasisinde reform (1836-1856) adıyla hazırladığı ve 21 temmuz 1992 tarihinde savunduğu tezle doktor oldu. 1987-89 yılları arasında iki sene başbakanlık osmanlı arşivi daire başkanlığı’nda uzman yardımcısı olarak çalıştı. kasım 1988’de marmara üniversitesi fen-edebiyat fakültesi’nde açılan yakınçağ tarihi araştırma görevliliği imtihanını kazandı. 12 ekim 1995 tarihinde yakınçağ tarihi doçenti; 28 mart 2001 tarihinde de yakınçağ tarihi profesörü oldu. 1995’te ingiltere ve iskoçya’da araştırma ve incelemeler yaptı. aynı yıl türk tarih kurumu’nun düzenlediği yarışmada tanzimat dönemi osmanlı merkez teşkilatında reform isimli kitabıyla teşvik ödülünü aldı. 1997 yılından beri türkiye diyanet vakfı islam araştırmaları merkezi’nin çıkardığı islam ansiklopedisi’nin türk tarihi ve medeniyeti heyeti’nde müellif-redaktör olarak görev yapmaktadır.
    --- spoiler ---
    19. yüzyıl osmanlı bürokrasisi alanında sayılı isimlerden olan akyıldız, aynı döneme dair biyografi kitapları ile tanınır.
    kitaplarının tamamına şuradan ulaşılabilir.
  • abdüllatif' te sivaslı olduğu için pek yazık olmayacak mv.
  • idare hukukçusu, profesör doktor.

    matematik öğretmenliği yaparken, yeniden üniversite sınavına girerek hukuk fakültesini kazanan, memuriyet yaparken yüksek lisans ve doktora yaparak akademik hayata geçen ali akyıldız şu anda başkent üniversitesinde idare hukuku kürsüsünün öğretim üyesidir. akyıldız ayrıca ufuk üniversitesi hukuk fakültesinde de ders vermektedir.
  • tarihçilik ve yöntem üzerine kitabının beşinci bölümdeki ‘19. yüzyıl belgelerinde hicri takvim sorunu: hicri tarihler doğru zamanı mı gösterir?’ yazısı ders niteliğindedir. toplumsal tarih’in 326. sayısında da (şubat 2021) yayımlanmış (s. 50-56), oradan da okuyabilirsiniz. böyle titiz, yol yordam bilen tarihçi pek kalmadı.
  • sivas adına her zaman gurur kaynağımızsın. kendisini daha da iyi yerlerde göreceğimize eminim. seni tanıyan herkes bilir ne kalitede olduğunu. yolun açık olsun canım abim.
hesabın var mı? giriş yap