• dersimli halk ozanı mahmud baran ın oğludur. siyasal sebeplerden ötürü yurdunu terk etmek zorunda kalmıştır.1982 yılında melike demirağ, şanar yurdatapan ve bazı sendikacilarla birlikte vatandaşlıktan çıkarılmıştır, halen yaşamını almanya da sürgünde sürdürmektedir. kürtçenin kırmançki(zazaki) ve kırdaski lehçelerinde sözü ve müziği kendisine ait bir çok esere imzasını atmıştır.

    (bkz: medina min)
  • ali baran'ın "çene çene" albümü, samanyolu galaksisinde karşınıza çıkabilecek en muhteşem kürtçe albümdür. daha iyisini hiçbir yerde göremedim. şiddetle tavsiye ederim. olağanüstü ses, olağanüstü müzik, olağanüstü yorum... eline, diline, zihnine sağlık üstat.
  • diyarla birlikte dersim'in çıkardığı en mükemmel seslerden biri. kurmanci parçaları mükemmel. babası da mükemmel bir dengbejmiş.

    ayrıca genelde zazaki değil kurmanci söyler, zaten anadili kürtçenin kurmanci lehçesidir.

    dersim'liler kıymetini pek bilmezler.
  • bir dönem şivan perwer ile yakınlaştığını ve aralarında müzik açısınıdan etkileşim olduğunu düşündüğüm tarifsiz sesi olan ozan.
  • bu adam gırtlaktan söylüyor ya da ciğerden ama kesinlikle ağzından çıkmıyor o ses. hele, o, aşkın divanesi isimli türküsü yok mu, mutlaka dinlenilmeli.
  • bu isimde bir de yeni çıkmış karadenizli bir şarkıcı bulunmaktadır.. yakın zamanda adını sıkça duyuracağını düşünmekteyim..
  • ınsani mest eden, keske boyle sevenim olsa dedirten gul bahcesi parcasini seslendiren sarkici.

    elbet sevduğum bir gün senda unutulursun.
    gül diktuğun bahçeyi diken sarmiş bulursun.
    henüz naik değilken tomurcuk kadar aşka,
    sana gül bahçesini kim açar benden başka…
    gece gördüm bir rüya, sen benum idun güya
    rüyadan uyanınca hayaldum duştum suya
    henüz naik değilken tomurcuk kadar aşka
    sana gül bahçesini kim açar benden başka…
    o bahçemdeki güller sararmasun solmasın
    benden ayrı yaşamak sana nasip olmasun
    henüz naik değilken tomurcuk kadar aşka
    sana gül bahçesini kim açar benden başka…
    henüz naik değilken tomurcuk kadar aşka
    sana gül bahçesini kim açar benden başka…
  • karadeniz şarkıları söyleyen genç sanatçı. hüzünlü sesi ve şarkı sözleri ile ilerde daha da çok bilineceğini düşünmekteyim.

    şarkıları,

    * çok oldu ağladığım,
    * gözden yaş akmaz ama,
    * unutmam seni,
    * yazıktır günahtır

    gibi isimlerden mütevellittir. trajik bir aşk acısı yaşamakta ve şarkılarına yansıtmaktadır. eski sevgililere, eski aşklara ilişkin kahır dolu şarkıları nedeniyle, karadeniz şarkılarının emre aydın'ı olma yolunda ilerlemektedir.
  • yazuktur günahtur adlı şarkısını durmadan dinlediğim sanatçı. bir şarkı bu kadar güzel olabilir mi. on numara beş yıldız olmuş gerçekten.
hesabın var mı? giriş yap