• kanyonları ile meşhur tunceli ilimizin sınırları içerisinde kalan, silsileler halindeki vadileri ali boğazı suyu doğrultusunda doğu yönüne bağlayan boğazdır. suyu, yaban hayatı ve manzaraları ile ünlenmesi gerekirken ne yazık ki haberlerde daha çok terör olayları içerisinde geçer adı. yine de gidilmeli, görülmeli; listeme ekli.
  • tunceli'nin ovacık, hozat ve çemişgezek ilçeleri arasında kalır.
    maalesef yıllar içinde şöyle bir şehir efsanesi oluşmuştur:
    - türk askerinin giremediği tek yer.
    -----------
    alıntı:
    -------------
    askerin girmemesinin sebebi ise;200-300 pkklıdan korkmak değil, ali bogazının üstünde hava boşlugu var helikopter, jet üstünden uçamıyor, karadan ise vadi çok sarp ve dar oldugundan bölgede 40-50 bin civarı mayın tahmin edildiğinde ötürür 200-300 pkklı için çok büyük zayiyat vermek istememesinden ötürü tsk tarafından operasyon yasaktır bu bölgeye
    http://www.kizlarsoruyor.com/…an-ali-bogazi-ahpanos
  • türk askeri tarafından girilip girilmediğini merak ettiğim yer
  • gece gece aklıma geldi yazayım.

    2018'de 7-8 km uzaktan dürbünle izledim burayı birkaç defa, daha fazla yaklaşmak mümkün değil zaten, yasak bölge çünkü.

    munzur vadisine çok benziyor, harika bir doğası var. hiç oraya gidip gezen bir sivil ile karşılaşmadım yakın köylerde. yaklaşık 40 yıldır zaten giriş yasakmış.

    sadece 2013 yılında çözüm sürecinde bir grup sivil girmiş, onların çektiği fotoğraflar var. sivillere vadiye girene kadar asker girdikten sonra pkk'lılar eşlik ediyor ve onlar gezdiriyor.

    vadi çok derin ve sürekli sis bulutu var üzerinde, uzaktan dibini görmek çok zor. izlediğim tepeden aşağı inenlere askerler uyarı atışı yapıyor.
    tunceli'nin zaten yarısı yasak bölge bazı bölgelere risk alıp girdim ama burası en çok merak ettiğim yerdi. girip göremedim.

    umarım bir gün girebilirim.
  • isyanlariyla meshur guzide ilimiz tunceli'nin bir baska isyan sirasinda mevcut bulunan osmanli valisinden adini alan bogaz. bolgede bir cok yerin adi kurtce veya farisi kokenliyken buranin adinin ali olmasi enteresan tabi.

    osmanli zamaninda bolgede gerceklesen bir isyan sirasinda , zamanin valisi ali bey isyani sert sekilde bastirmis. ( goruyorsunuz ki isyan bastirmak turk devletinin ata sporu olmus *) isyancilari bogazin iki yakasindan ipler gererek baglatmis ve cezalandirmis. bunu goren yerel halk o kadar korkmus ki olulerin kemikleri dahi kendi kendine dagilmaya baslayana kadar oradan indirmeye cesaret edememis.

    bugun dahi ali veya ali bey bogazi cok sarp bir yerdir ve dogasi geregince duzenli bir ordunun icine girip operasyon yapmasi cok buyuk zaiyatlara sebep olacagindan burasi genelde tsk tarafindan kusatilmis halde birakilip surekli olarak izleme gozetleme faaliyeti yapilir. ufak timlerde teror orgutunun siginaklarina ve depolarina operasyon yapar. ancak nihayetinde her turlu isyancinin sonucu yine bogazin ismiyle ayni olacaktir.
hesabın var mı? giriş yap