• hind yarıkıtasının batı'da ses getiren ilk müzisyenlerinden biri. yehudi menuhin'in daveti ile 55'te amerika'da konserler vermiş; alistair cooke'un programına konuk olmuş. bu erken tanışıklık onu geleneksel hind müziğinin batılı formlar ve enstrümanlarla hemhâlinin mecrâlarından biri kılmış.

    aynı zamanda kayınçoluğunu yürüttüğü ravi shankar'la the master musicians of india albümünü kotaran ali ekber han'ın 2002 tarihli garden of dreams ve hind vokal asha bhosle'nin eşliğindeki legacy albümleri kendisi hakkında sayıp dökebileceklerimizden bazıları. (bkz: prayer in bhairavi)
  • ustad ali akbar khan ya da khansahb olarak da bilinen maestro. 1922'de banglades'de dogmus, 3 yasindan itibaren babasi ustad alla uddin khan ile calismalara baslamis. ilk once kalkuta'da kendi kolejini acmis, sonra da 1967 de kuzey california'da ali akbar college of music adli okulu acmis. 1991 de macarthur genius award verilmis. 2 kez de grammy'ye aday gosterilmis.

    muzik ile ailenin siki iliskiler icersinde oldugunu dusunur ve metaforlarinda kullanir. demistir ki: "bir ragayi bir saatte anlayabilir misin? bir saatte karini/kocani taniyabilir misin? karini/kocani bosayabilirsin ama raga'yi bosayamazsin"
  • "it s not a question of indian music, or american music, like that, any type of music, in tune, in rhythm, gives you food for the soul" demiş, müziğin evrenselliğine vurgu yapmış üstad.
  • gün itibariyle terki diyar eylemiş üstaddır.
  • 'eğer enstrümanınıza 10 yıl emek verirseniz kendi kendinize keyif alabilirsiniz. 20 yılın ardından sizi dinleyenlere keyif verebilirsiniz. 30 yıl sonra öğretmeninizi dahi keyiflendirebilirsiniz. gerçek bir sanatçı olmak için ise daha fazla emek harcamanız gerekir. işte o zaman yaradanı bile keyiflendirebilirsiniz' demiş sarod virtüözü.
hesabın var mı? giriş yap