• "i prefer walking in street and thinking about god to staying in mosque and thinking about my shoes." demistir.
    turkcesi: camide olup ayakkabilarimi dusunmektense, yolda yuruyup allah'i dusunmeyi tercih ederim.
  • "i have no religion, but if i were to choose one, it would be that of shariati's" jean paul sartre
  • iranli yazar.
    fakirlik uzerine soyledikleri:
    "her yerde olan fakirlik aclik ya da aciklik degildir. fakirlik para ve altina sahip olamama da degildir. fakirlik, sahafta satilmamis bir kitabin uzerindeki tozdur.
    fakirlik, kagit imha makinasinda, gazete parcalayan bir bicaktir.
    fakirlik, arabanin camindan disariya atilmis muz kabugudur.
    fakirlik yemeksiz gecirilen bir gece degildir, fakirlik "dusunmeden" gecirilen bir gecedir."
  • "okuyun. zira mürekkebin akmadığı yerde kan akıyor"

    demis yuce sahsiyet.
  • zenci bilal'in* kalbinin fethi; endülüs kıyılarının fethiyle yanyana düşünülemeyecek kadar büyüktür, demiştir.
  • "dinler tarihi" adı ile türkçe'ye çevirilen kitabında şöyle demiş:

    "düşmanlık ile tarafsızlık dışında üçüncü bir yol var. o da fikri sorumluluktur. bu, muhtaç olduğumuz bir şeydir.
  • 'soyut bir tanrı anlayışı, egemenlerin tanrı anlayışıdır. asr-ı saadet’te din ile adalet eşdeğerdi. ama sonradan ilahî adalet diye adaleti göklere çıkardılar ki, yeryüzünde ondan söz edilmesin. bunu söyleyenler, dinin afyon tüccarlarıydı.' açıklamasıyla bizi kandırmaya çalışanları çok önceden deşifre etmiştir.
  • "içimde marx ile muhammed savaş halinde" diyen bir öğrencisine "müslüman olamıyorsanız marksist olunuz" dediğini okumam üzerine ilgimi çekmiş yazardır.
  • farklı yerlerde karşımıza çıkan fikir ve aksiyon adamı ibaresinin tam karşılığı olabilecek merhum alim.
    aslen iranlıdır ve horasanda doğmuştur. iran devriminin sosyal aktorlerinden biri olarak kabul edilir. sosyolog kişiliği ve halife dönemine dair yaklaşımları benzeri olmayan gerçekçi bir sadelik ve doğrulukta olduğundan her zaman tehlikeli addedilmiştir. bugün bile hala bir çok insan ali şeriati okumaktan korkar. cezayir ve mısırda verdiği konferanslar onu ölümsüzleştirecek fikir yapısını ortadoğuya yaymıştır. 44 yaşında zehirlenerek*öldürülmesine rağmen -bıraktıkları/yaşadığı hayatı- oranı oldukça yüksektir. saadet devri ve islami fetihlerin sorgulanması, halife seçimlerindeki yanlışlıkları ve bu süreçteki ilk başkaldırı örneği veren ebu zerr el gifari yi anlattığı eser okunmaya değerdir. fikirlerinin olgunlaşması çektiği acılara ve yattığı hapis cezalarına bile bağdaştırılabilir ki iranda 1962 yılında yakalanmasından sonra 17 ay hücrede yatmıştır. tasavvuftan uzak net ve gerçekçi bir yaklaşım içerisinde olmuştur. eserlerindeki edebi dil oldukça kuvvetli olmakla birlikte necip fazil kisakurek'e benzerlik göstermektedir.
  • bir toplulukta biraz sert konuşunca topluluktan biri üstada, "hep böyle konuşuyorsunuz, biraz da bizi rahatlatacak şeyler söyleseniz" diyor. işte benim üstadım o an, hayran olduğum o cevabı veriyor: "ben sizi rahatlatmaya değil, rahatsız etmeye geldim. ben esrar ve eroin miyim ki sizi rahatlatayım"
hesabın var mı? giriş yap