• onikiparmak barsağından mideye doğru safra kaçağı olmasına bağlı oluşan gastrit türüdür. mekanizmayı basitçe açıklamak gerekirse oldukça düşük ph değerine sahip olan mideye oldukça yüksek ph değerine sahip olan safra temas ederek buradaki hücrelerde bozulmaya neden olmakta ve kimyasal tahriş sonucu gastrit tablosu gelişmektedir. tedavisi daha güçtür çünkü proton pompa inhibitörleri etkisizdir. ursodeoksikolik asit (udca) ile başarılı sonuçlar alındığı iddia edilmektedir. (bkz ursofalk)
  • özellikle sabahları midede kaynama ile uyandıran bir rahatsızlık. bazen ağıza kadar asidimsi bir tat olabiliyor. tüm günü kötü geçirebiliyorsunuz, yaşam kalitesini düşüren, yaşama sevincini yok eden reflüden daha zor olan hastalık. endoskopide midede yeşil sıvıyı görünce genel olarak azar azar ve sık yemek yenmesini önerip mide koruyucu veriyorlar.
  • pilorik sfinkterin fonksiyonunun bir şekilde yetersiz olduğu durumlarda görülür. tedavisi zordur, iflah olmayan mide yemek borusu yanmalarına neden olur.
  • (bkz: safra reflüsü)
    doktor degilim, teknik terimler kullanamayacagim.

    bir kac yildir muzdarip oldugum hastalik. geceleyin sanki tirnaklarinla kazircasina yanma ve cok siddetli kasilma, gunduz ise sadece cok siddetli kasilma seklinde kendini gosteriyor. doktorlar endoskopide midede safra gormezlerse tam teshis koyamiyorlar. bildigim kadariyla tedavisi yok. neden oldugu da bulunabilmis degil. normalde iyi gelen gaviscon ve buscopan, agri nobetleri basladiginda hicbir ise yaramiyor. bilmeyen icin amaan reflu iste diyip geciliyor ama cektigim agrilari, canimin yanmasini bi ben bilirim. dusmanimin basina gelmesin, o derece.

    tedavisi varsa ve biliyorsanız yesillendirin lutfen.

    ekleme: agrimin baslayacagini anladigim zaman hemen sari leblebi yiyorum. resmen sakinlesiyor midem. ama alacagim zamani geciktirirsem gecmis olsun. istersem 1kg sari leblebi yiyeyim bana misin demiyor.

    bir suredir, pankreoflat in da biraz rahatlattigini fark ettim. midemdeki gazin cikmasini sagliyor ve acim biraz hafifliyor.

    bir de, stres ve uzuntuden dolayi oldugunu kesfettim. en azindan bende bu yuzden agri basliyor.
  • bende de varmış bundan. tedavisi, iyi gelen birşey varsa yeşillendirin lütfen.
  • 2 aydır devam eden gaz mide ağrısı şişkinlik rahatsızlığımın sebebi bu herhalde çünkü endoskopi raporunda mide açlık safrası epey yüksek çıktı ama bu hastalık gaz ve şişkinlik yapıyor mu bilmiyorum şu anlık. benim sıkıntım sucuk yedikten sonra oldu ama maalesef çok övdüğümüz tıp bu konularda pek gelişmişe benzemiyor allah kimseyi hastanelere düşürmesin
  • alkalen reflü gastrit aslında billroth 2'ye bağlı yapılan gastrojejunostomi ameliyatı sonrası eğer braun anastomozu yapmazsak afferent ans'da biriken safranın mideye gelmesi sonucu oluşur.

    ve bu hastalarda yemeklerden sonra safralı kusmalar görülür ama rahatlamaz hastalar.

    en etkili tedavi cerrahidir. bu da billroth 2'yi roux en y gastrik bypass'a revizyon ameliyatıdır.

    edit: roux en y gastrik bypass'ı ekledim.
  • asit reflüyü ikiyle çarpın, öyle bir şey. ölmeden mezara sokar.
  • işe yaramış ama sabır gerektiren tedavi ile geldim size açılın.
    kanlı safralar kustuğum uzun bir dönemden sonra doktorumun verdiği ilaç ve diyet listesine kendi tecrübelerimi ekleyerek ilaçtan ve hastalıktan kurtuldum. ancak yaptığım şeyleri artık düzeldim diye bırakınca tekrar pençesine düştüm. o yüzden yazacaklarım etkili en az 1 ay sabredin ve bunu yaşam tarzınız haline getirin derim.
    ilk olarak kesin yenemeyecek şeyler listesi şu şekilde: yumurta, çikolata, acı, domates, portakal, greyfurt, gazlı içecek, maden suyu, turşu, kızartma asla yok. içinde yumurta olduğu için pasta, hamur işi vs de yok.
    yemeseniz iyi olur ya da arada yiyebilirsiniz diyebileceğim şeyler ise genel olarak bütün çiğ sebze ve meyveler. özellikle çiğ sebzelerden uzak durmanız lazım. dokunmayan tek sebze ve meyve kendi tecrübelerime göre salatalık ve karpuz. ama ben en ağır dönemimde bütün çiğ sebze ve meyveleri hayatımdan tamamen çıkarttım. canım çok meyve istediğinde haşlayıp, soteyip tükettim.
    peki bunları yaptık ama vücudu nasıl temiz tutacağız? büyük ihtimalle doktorunuz az az ve sık sık yiyin dedi ama çözüm değil en azından bende olmadı peki ben ne yaptım derseniz. (bkz: if) yani aralıklı oruç. aç kaldım ki vücudum safra üretmesin ve midem temizlensin. çünkü siz yedikçe vücut enzimleriniz her defasında yeniden üretiliyor ve aç kalmak vücudu her şeyden temizlemenin en güzel yolu. uzun saatler aç kalmak ilk başta zor gelse de lütfenn 1 hafta sabredin ve kahvaltıyı hayatınızdan çıkartın ilk öğünüzü en erken 12 de yiyin ben genelde 2 gibi yiyorum. bu dayanılmaz ağrıları çekmiş biri olarak mideniz boşaldığında ve vücudunuz safra üretmeyi kestiğinde yaşadığınız o rahatlamayı hiçbir şeye değişmeyeceksiniz.
    bir diğer önemli nokta ise spor yapmak çünkü spor stres seviyesini düşürüyor ve bu hastalık maalesef stresten çok etkilenen bir hastalık.
    ben bu şekilde iyileştim ve 1 2 sene sonra artık iyileştim diyerel eski hayatıma geri döndüm ancak bununla beraber hastalığım da geri döndü şimdi yine kendi kendimi tedavi aşamasındayım ve bu saydıklarım ile düzelmeye başladım.
hesabın var mı? giriş yap