• kuran-i kerim'deki yasalardan biridir ve fakat yasada bi bosluk vardir. asagida yazdigim sehir efsanesi tadindaki oyku bu boslugu gayet iyi anlatir.

    bektasi (kimi zaman arif sag ya da baska bir alevi ozan) her ictigi kadehe, icmeden once parmagini batirip cikarir, parmagindaki damlayi silkeler oyle icermis. bir gun sormuslar (sormasalar sasardim) "neden boyle yapiyorsunuz ki? manyaksiniz herhal.." diye. o da demis ki "alkolun zerresi haramdir buyrulmus. ben haram olan zerreyi atip gerisini iciyorum."
  • konu hakkında aşağıdaki arkadaşa katılıyorum:

    https://twitter.com/…rcek/status/852109889438720000
  • nisa suresi 43. ayet: ‘ ey inananlar, sarhoşken namaza yaklaşmayın ki ne dediğinizi bilesiniz. ‘

    ayet gayet açık olup, yoruma ihtiyaç yoktur. ayrıca hiç bir ayette ‘ haram ‘ olduğu bildirilmez. zararlı olduğu, uzak durulması gerektiği bildirilir ve uyarılır. hatta aşağıdaki ayette yararlı olduğu dahi bildirilir.

    bakara suresi 219. ayet: ‘ sana şaraptan ve kumardan soruyorlar. de ki: o ikisinde büyük günah vardır. insanlara bazı faydaları varsa da günahları yararlarından büyüktür. ‘
  • sarhoşken kimseye zarar vermiyorsam, alkol almak için kimsenin rızkını yemiyorsam neden haram mantıklı bir açıklaması var mı?
  • hayati boyunca alkol (bkz: derya)sinda yuzen insan,
    hic alkol almamis ancak alkolun haram olmadigini iddia eden insandan (bkz: eftal)dir.
    (bkz: zira) icen yalnizca (bkz: gunah)ini ceker iken, (bkz: haram) olmadigini (bkz: iddia) eden (bkz: islam)dan uzaktir.
  • doğrudur.

    zira hasan-ı basri (r.a) der ki;

    1- bir defa içki içerse kalbi kararır. şayet tevbe eder de bir daha içmezse kalbi yine eski halini alır..
    2- iki defa içki içerse melekler ondan bizâr olurlar.
    3- üç kere içki içerse cebrâil aleyhisselam kendisinden bizâr olur.
    4- dört defa içki içerse isrâfil aleyhisselam bizâr olur.
    5- beş defa içki içerse mikâil aleyhisselam bizâr olur.
    6- altı defa içki içerse denizlerdeki bütün canlılar kendisinden bizâr olur.
    7- yedi defa içki içerse bütün gökler ondan bizâr olur.
    8- sekiz defa içki içerse yeryüzündeki bütün varlıklar kendisinden bizâr olur.
    9- dokuz defa içki içerse gökyüzündeki bütün varlıklar kendisinden bizâr olur.
    10- on defa içki içerse cennet ondan bizâr olur ve cennet kapıları kendisine kapanır.
    11- onbir defa içki içerse cehennemin bütün kapıları kendisine açılır.
    12- on iki kere içki içerse arş kendisinden bizâr olur.
    13- on üç kere içki içerse kürsî kendisinden bizâr olur.
    14- on dört kere içki içerse arş’ı taşıyan melekler kendisinden bizâr olur.
    15- on beş kere içki içerse alemlerin yaratıcısı ve rabbi allah kendisinden bizâr olur.

    kaynak: müzekki’n-nüfûs /eşrefoğlu rûmî (k.s)
  • yalan-yanlıştır, hurafedir.

    eğer olay sadece alkol ise, sarhoş etmeyen ve tedavide kullanılan alkoller de vardır (bkz: mannitol). sarhoşluk vermiyorsa, haram değildir.

    meyvelerin kendileri de alkol içerir. o yüzden bir damlasının bile haram olması mantıksızdır (çürütmeye çalıştığım tez ne kadar mantıklıdır o ayrı mesele). ancak bazı meyveler vardır ki (bkz: marula), mayalanmadan, doğal hali ile bile sarhoş edebilecek kadar çok alkol içerir. o zaman marula da haramdır. bu düz mantığa göre meyve de haramdır.

    yok olay sarhoşluk ise, kimin, ne zaman, hangi şartlar altında, ne kadar alkol ile sarhoş olabileceğini tespit etmek mümkün değildir.

    "sarhoş" kelimesi "ser-hoş" yani "güzel kafa"dan gelmektedir. sarhoşluk mertebesi ise subjektif bir tanımdır. sarhoşluk ile çakırkeyiflik arasında çok ince bir çizgi vardır. ek olarak, sarhoş olan kişi asla sarhoş olduğunu kabul etmez, bunu değerlendirecek merci nedir? yani "kardeşim sen sarhoş oldun, yazdık bir günah" diyecek kimdir? kimisi sarhoş olduğunda, kelime anlamının tam tersine çok çirkin bir adam olur, kendine ve çevresine rahatsızlık ve hatta bazen zarar verir, kimisi ise gayet eğlenceli, hoş sohbet, kibar ve hatta cömert biri olur. kimseyi üzmüyorsa, yormuyorsa ve hatta iyilik ediyorsa niye haram olsun?
  • kime göre niye göre? haram falan değildir. illa haram diyorsan da benim dinime göre haram diyeceksin. benim dinime göre haram değil.

    (bkz: rakı dini)
    hasan basri ağzının tadını bilmiyor ya da içemiyor diye haram demiş.

    için.
  • konunun hemen başında yazalım ki sorun olmasın, temelden. insana zarar veren madde ne olursa olsun kullanılmamalı ve yasak olmalıdır.

    şimdi gelelim içki / alkol konusuna. kur’ an da konu ile ilgili toplam dört adet ayet bulunmakta olup, içki / alkol tanımı bu ayetlerde kullanılmamaktadır. sırası ile ayetler:

    bakara süresi 219: sana şaraptan ve kumardan soruyorlar. de ki: o ikisinde büyük günah vardır. insanlara bazı faydaları varsa da günahları yararlarından büyüktür.

    maide süresi 90: ey insanlar şarap, kumar, dikili taşlar, şans okları şeytan işi birer pisliktir. bunlardan kaçının ki kurtuluşa eriniz.

    maide süresi 91: şeytan, şarap ve kumar ile aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak istiyor. artık vazgeçtiniz değil mi?

    muhammed süresi 15: korunanlara söz verilen cennetin durumu şudur. içinde bozulmayan sudan ırmaklar, tadı değişmeyen sütten ırmaklar, içenlere lezzet veren şaraptan ırmaklar ve süzme baldan ırmaklar vardır.

    bunların dışında konu ile ilgili ayet bulunmamakta olup, hiç birinde ‘ haram ‘ olduğu bildirilmemiştir. hatta cennet içerisinde şarap ırmaklarının olduğu ve özellikle az içildiğinde faydalı olduğu da görülmektedir.
  • selim pusat'ın ruh adam'da yargılanma sahnesinde tanrıya, "çöldeki bedevinin içmesiyle bir kurmay subayın içmesi bir mi?" diyerek, dinsel dogmaların ortalama insana, nietzchenin deyimiyle sürü insanına işlediğini göstemesine aracı olan genelleme.
hesabın var mı? giriş yap