• - dünyada her yıl 3,3 milyon kişi zararlı alkol kullanımından ölmekte ve alkole bağlı ölümler bütün ölümlerin yaklaşık %6'sını oluşturuyor.

    - dünya sağlık örgütü'nün raporlarına göre gelişmiş ülkelerdeki ölümcül trafik kazalarının yaklaşık %20'si (örneğin avustralya ve fransa'da bu oran %30 civarı) alkollü sürücüler tarafından yapılıyor. az gelişmiş ve gelişmekte olan bazı ülkelerde ise bu oran daha yüksek. türkiye'de de benzer bir istatistik var.

    - alkolün sigaradan en büyük farkı, masum insanlara verdiği zararın çok daha fazla olması. örneğin abd'de; trafik kazalarında ölen 0-14 yaş arası çocukların %17'si alkollü sürücüler tarafından öldürülüyor. yaralama olaylarının %27'si, cinayetlerin %40'ı, cinsel saldırıların (tecavüz, taciz) %37'si alkol etkisi (suç öncesi veya sırasında alkol alan) altındaki suçlular tarafından gerçekleştiriliyor. bu suçları işleyenler elbette ayık kafayla da bu potansiyeli taşıyan insanlar ama alkolün verdiği cesaret o an o suçu işlemesinde önemli bir etken oluyor.

    - her yıl alkol kaynaklı kaza kavga vb. olaylardan dolayı sakat kalan, ağır bir şekilde yaralanan insan sayısı ise muhtemelen ölen sayısından çoktur. kısaca alkol kullanımından dolayı masum insanların gördüğü zarar sigara ile kıyaslanamayacak kadar daha fazla ve ağır.

    - sigara, bağımlısını yavaş yavaş öldürür ama alkol bağımlılığı sadece sağlığa zarar vermez, hem iş hem özel hayatı etkiler, adamın hayatını siker. kadına-çocuğa şiddet, boşanma, iflas, işten atılma vs... bunların tetikleyicisi ya da sebeplerinden biri olabilir. yine dünya sağlık örgütünün verilerine göre dünya genelinde 300 milyona yakın alkol problemleri olan insan var.

    - işin maddi zararına girmeye gerek yok. örneğin sadece abd'de alkol kaynaklı trafik kazalarının yıllık maliyeti 45 milyar doların üzerinde.

    bütün bunlara rağmen türkiye'de sigara kullanımını azaltmaya veya özendirmeyi engellemeye yönelik uygulamalara, fiyat artışına fazla bir tepki gösterilmezken söz konusu alkol olunca, alkolü adeta ideolojik bir sembol, bir medeniyet turnusolu gibi gören tipler "layiklik elden gidiyeeah, irtica geliyeeah. belediye tesislerinde niye içki satılmiyeeah" diye alkol elçisi oluyor. bu tiplere kalsa neredeyse teşvik edilip özendirilmesi istenecek.
  • bokunu çıkardığınız herşey zararlıdır. bir oturuşta iki kilo brokoli yiyince de zarar görürsünüz. ölçülü olduğunuz sürece yiyip için, sokayım sağlık örgütüne.
  • alkol kullanan birisi olarak katiliyorum abi bu tespite. ayarinda icmeyrnler icin daha vahim durum.
hesabın var mı? giriş yap