• ebediyete intikal etmiş bir kimse için, "allah, -varsa- suçlarını bağışlasın, mağfiret etsin, merhamet etsin" anlamında bir dilek, dua...

    aynı dilek pekâla yaşayan bir insan için de söylenebilir. ancak yaşayan insanların hâlâ şanslarını değiştirme, durumlarını düzeltme imkânları vardır. oysa ölen bir kişi için artık kendi imkânıyla yapabileceği bir şey kalmamıştır. ona ancak dua edilir.
  • rahmet , yanli$ bilmiyorsam allahin bagi$layiciligi , her$eyin uzerindeki gucu ve yargilama yetkisi ile ilgili bir iyi dilek kelimecigi burada. birisi icin bunu dileyemediginize gore , ancak olulere gonderebildiginize gore , ruhlarini allaha teslim etmi$lere soylendigine gore boyle anla$ilmali diye du$unuyorum, olmu$ birisiyle ilgili entry girdigimde gavur olsun olmasin elimden geldigince rahmet diliyorum.

    (bkz: eksi sozlugun duasi kabul olsa)
  • (bkz: optik başkan)
    gerçi tüm çarşı cehenneme kombinemiz vardı ama senin mekanın cennet olsun..
  • allah geride kalanlara sabır versin, takdiri mukadderat gibi kardeşleriyle beraber taziye anında yardımımıza koşan temenni sözüdür. ilk başta , geride kalana nasıl oldu, kaçta oldu, doktor ne dedi diye sorular sormak yerine allah rahmet eylesin demek çok daha yerinde olacaktır.
  • sual: gayrimüslimlere dua etmek, rahmet okumak, istiğfar etmek caiz midir?

    cevap: gayrimüslimlere rahmet okumak ve istiğfar etmek, onların yaşarken inkâr ettikleri yüce allah’tan onlar adına af dilemek anlamına gelir. islâm inancına göre herkes yüce allah’a ve dinine inanmakla mükellef olduğu için kişinin kendi ameli esas kabul edilmiştir. bir kimse hayattayken iman etmeyip küfür üzere öldükten sonra başkalarının onun için yapacağı dualar geçersiz olur ve ona herhangi bir faydası dokunmaz.
    nitekim birçok âyet-i kerîmede inkâr üzere ölen kâfirler için af dilense bile affedilmeyecekleri belirtilmiş (en-nisâ, 4/18, 48; et-tevbe, 9/80) ve onlara istiğfar edilmesi yasaklanmıştır. diğer taraftan resûlullah (s.a.s.), amcası ebû tâlib ölüm döşeğinde iken ona ‘la ilahe illallah’ kelimesini telkin etmiş, iman etmemesi üzerine, “allah’a yemin ederim ki, senin için af ve mağfiret dilemek bana yasaklanmadığı müddetçe, senin için muhakkak allah’tan mağfiret dileyeceğim.” (buhârî, cenâiz, 80 [1360]; müslim, îmân, 39 [24]) buyurmuştur. bu olay üzerine “cehennem ehli oldukları açıkça kendilerine belli olduktan sonra, –yakınları da olsalar– allah’a ortak koşanlar için af dilemek, ne peygambere ne de müminlere yaraşır.” (et-tevbe, 9/113) âyeti inmiştir.
    başka bir rivâyette ise hz. peygamber’in (s.a.s.), münafıkların başı sayılan abdullah b. übey b. selûl’ün cenaze namazını kıldığı, akabinde ona rahmet dileyeceğini ifade ettikten sonra “asla onlardan ölen birinin namazını kılma ve kabrinin başında durma. çünkü onlar allah’ı ve resûlünü inkâr ettiler ve fasık olarak öldüler.” (et-tevbe, 9/84) mealindeki âyetin nazil olduğu belirtilmektedir (buhârî, cenâiz, 84 [1366]; müslim, fezâilü’s-sahâbe, 25 [2400]).

    ilgili âyet ve hadislerden hareketle müslüman bir kimsenin, gayrimüslim olarak ölen bir kimseye istiğfar etmemesi ve rahmet dilememesi gerektiği, böyle bir cenazeyle karşılaştığında da nezaketle taziye dileğinde bulunması ve kalanlara sabrı tavsiye edip teselli vermesinin uygun olacağı anlaşılmaktadır.

    kaynak
  • güzel söz. çok güzel söz.

    (bkz: rahmet)
  • müslümanların en büyük aptallıklarından biri allah'ın kendi tekelinde olduğunu sanmalarıdır. malum allah, islam'dan önce de vardı. sayısız semitik grup en yüksek kudret olarak "elah"ı kullanmıştır ve kullanmaktadır. söz gelimi, elohim bunların başlıcalarındandır. islam'dan eski olan hıristyanlığın araplar arasındaki tanrı adlandırması gene allah'tır. "allah al-ab"; baba (tanrı), allah al-ibn; (tanrının) oğlu anlamına gelmektedir.

    yani bu durumda gayrimüslim birinin ardından "allah rahmet eylesin" demeye kıvranmak tam anlamıyla bir cehalet örneğidir. dağdan gelip bağdakini kovuyor bir de...
hesabın var mı? giriş yap