• kanıtlanması mümkün görünmeyen bir tezi, aksinin de kanıtlanmasının mümkün olmamasından yararlanarak doğrulamaya çalışan bir kitap. her nasıl kutsal kitapların allah'ın kelamı olduğu ve peygamberlerin gerçekten peygamber olduğu kesin olarak bilinemiyor, dolayısıyla bunlar bir tanrı'nın varlığının kesin kanıtı olamıyorsa; kutsal kitapların ya da peygamberlerin sahte olması da tanrının olmadığını ispatlamaz.

    kitaba gelince, alıntılardan anlaşıldığı kadarıyla ortaokul din derslerinde dinlediğimiz "derenin üzerinde kendiliğinden köprü oluşur mu?" sorusu etrafına bina edilmiş hikayenin üzerine pek bir şey ekleyememiş gibi görünüyor. sonuçta bu gibi allahın ya da başka bir tanrının varlığını ispat ya da inkar etmeye çalışan tüm kitaplar boşa kürek çekmekten başka bir şey değildir, ispat ya da inkar edilebilirlik din ve inanç mefhumlarının özüne aykırıdır.

    düzeltme: şu anda silinmiş olduğu için başlık altında yer almayan ortaokul din dersi esintili alıntılar bahis konusu kitaptan değilmiş, kitapta daha ileri gidebilmiş tezler varsa bilmek isterim doğrusu.
  • insanligin ortaya cikisindan itibaren binbir sekli ile sorulmus sorulardan biri. bu sorulari sormanin veya cevap vermeye calismanin hicbir halta derman olmadigi ortadadir. bulunmus veya ispatlanmis tek bir gercek yoktur. ayni sekilde allahin varligini inkar icin sorulan sorular da gereksizdir, sacmadir. bosa enerji harcamaktir...

    kisaca:
    (bkz: sikimden asagi kasimpasa)
  • allaha inaniyorum kardesim sana ne diyemeyip, saf inanclarini yasayamayan, bir huzursuzluk, bir ispat arayan kimi kisilerin avuntusu veya kendini kandirma yolarinda sordugu ve cevabini verdigini dusundugu binlerce sorudan biri...

    inaniyorsan tamam inaniyorsun... kanita ne gerek var? yok eger kanitim var deniliyorsa ve de bu kanitlari ortaya koyup ispat yapilabiliyorsa zaten onun adi inanc olmaz.

    masturbasyon iste...
  • tipki krallik sisteminde oldugu gibi babadan ogula gecen bir inanc sistemi ile yetismis bireylerin cevabini bulmak ile mukellef olduklarini dusundukleri sacma sorulardan biri... birde kendilerine kutsal vazifeler falan bicerler... hatta oyle buyuk bir celiski icindedirler ki ayetleri falan bilimsel kanit gibi algilarlar. peh...

    ataturk ne demis?

    "ben, manevi miras olarak hicbir ayet, hicbir dogma, hicbir donmus ve kaliplasmis kural birakmiyorum. benim manevi mirasim ilim ve akildir."
    yazinin tamami icin (bkz: #7579757)

    kisaca:

    var iki taraflı yanlış:
    ikisi de insandan...
    biri yarattığı çelişkili tanrı, öbürü de ona inanan kendi aklı.
  • allah'i inkar etmemek mumkun mu gibi bir soru ile cevap verilmesi mumkun bir sorudur. sonuc olarak insanligin dogusu ile dogan bu sorulara, insanligin dogusu ile cevaplar verilmeye baslanmistir ve bu iki gereksiz soru icin de binlerce "cevap" bulmak mumkundur... sec begen al yani. ama tek gercek ortada gercek bir cevabin olmadigidir. yani bu iki soru icin cevap aramanin suya resim yapmaya benzedigi ortadadir. ama ilginc olarak kimi sahislar suya resim yaptiklarinin farkinda olmadiklari gibi birde en guzel sanat eserini otaya koyduklarini falan dusunmektedirler, komik olmaktadirlar...
  • allah'ın, bizzat kendi kitabında çok kereler mümkün olduğunu söyleyerek cevap verdiği soru.

    zaten kainatın kurgusu gereği allah'ın varlığının kabul edilmemesi mümkün olabilmelidir. allah (nasıl bir gerekçeyle bilmiyorum) inananları ve inanmayanları olan bir kainat tasarlamıştır. dini anlattıklarını zanneden denyolar farkedemeseler de müminlerle kafirleri, inananlarla münafıkları ayıran da bu imkandır.
  • ayrıca din bilgini sıfatı yakıştırılmış insanlar tarafından "bakın retorik yaptım" mahiyetinde soruldukça insanı dinden, din kültüründen soğutan sorudur da.

    gönderdiği dini anlama hususunda böylesine beceriksiz, cehennem ateşinde antrasite denk verim verecek kalınlıkta insanları, hasbelkader kendi varlığına iman ettikleri için sonsuza dek mutlulukla mükafatlandırmayı vaadeden bir tanrının cennetinden bana hayır gelmez zannederim.
  • tanrının varlığının sorgulanabilirliğini sorgulayan soru.*
hesabın var mı? giriş yap