• ahmet yaşar ocak'ın alevi bektaşi inançlarının islam öncesi temelleri adlı kitabında yazdığına göre, imam cafer buyruğu'nun 117. sayfasında bahsi geçen bir konu. ilgili kısım şu:

    "ve dahi sıfat hasebiyle hak teala on dört yaşında ayın on dördüncü gecesi gibi ve günün kaba kuşluk vaktinde bir güzel bakire kız suretinde göründü"

    kaynak: alevi ve bektaşi inançlarının islam öncesi temelleri, ahmet yaşar ocak, iletişim yayınları, 6. baskı, 2007, istanbul, sayfa: 160-161

    göte girmez lan!!!
  • ocak, eski türk şamanist inançların, motiflerin, ritüellerin islami bir biçim alarak devam etmesi anlamında antropofani'nin (tanrı'nın insan şeklinde görülmesi) sadece alevi-bektaşi inançlarında değil mevlana ile ilgili bir menkabede` : menakıbu'l arifin` de geçtiğini söyler. üstelik iki farklı tasavufi gelenekte de bu ortak motifin olmasını ilginç ve üzerinde düşünülmeğe değer bulur.

    imam cafer buyruğu'nda ise antropomorfi'nin şu şekillerde olacağına inanıldığını da ekler:

    " hak teala hazreti mümin ve müslim ve derviş ve sufi kullarına[abç, bunların hepsiyle kızılbaşlar kastediliyor] yedi kimsenin suretinde görünür. birinci: kendi suretinde; ikinci: üstad suretinde; üçüncü: pir suretinde; dördüncü: kendinin sevdiği suretinde; beşinci: on dört yaşında masum pak suretinde; altıncı: muhabbeti[karısı?] suretinde; yedinci: otuzüç yaşında cennet ehli suretinde görünür"

    ayrıca ahmet yaşar ocak'ın kitaplarının bir önceki aşaması olarak kabul edilebilecek, genel anlamda türklerin din ve hukuk tarihine giriş için ideal bir kitap olarak turgut akpınar'ın iletişim yayınları'ndan 1999'da çıkmış, "türklerin din ve hukuk tarihi" kitabı da önerelim naçizane.
  • göktanrı'nın kurt suretinde yere inip bir hükümdarın kızlarıyla çiftleşerek türk boylarından birini oluşturduğunu anlatan bir destanı hatırlatan olay.
  • tasavvufcuların vahdet-i şühud diye adlandırdıkları ve akılları hayli karıştıran bir mevzudur bu. imam rabbani'nin mektubatında daha feci şekilde geçer ;

    " kıymetli emirlerinize uyarak bu mektubu yüzümün karasıyla yazıyorum. dağınık, bozuk olan hallerimi titreyerek arzediyorum. bu yolda ilerlerken, allahu teala'nın ismi zahirleri o kadar çok tecelli etti ki, her şeyde ayrı ayrı göründü. hatta nisa (kadınlar) şeklinde, onların organları haline ayrı ayrı zahir oldu. "

    * imam rabbani, mektubat tercemesi, 1/6, birinci mektup, terceme, hüseyin hilmi ışık, sönmez neşriyat, istanbul, 1968.
  • tanrının göründükten sonra bekaret testi yaptırdığı olay. tarihe bu şekilde geçirdiklerine göre bir şekilde kanıtlamış olmalılar.
  • hıristiyanlar için hz meryem'dir.
hesabın var mı? giriş yap