• efenim, hazır üzerinde biraz okuma yapmışken sizleri de bu konuda aydınlatmak isterim dilim döndüğünce.

    almanya aslında ekonomik olarak 1834'te alman gümrük birliği ile birleşmişti. şimdi ise sıra siyasi birliği sağlamaya gelmişti. ilk adım 1849'da gerçekleşti. bazı alman devletleri prusya kralı 4. friedrich wilhelm'e alman tacını teklif ettiler lakin kral bunu kabul etmedi. 1861'de ölümü üzerine yerine birinci wilhelm geçti ve başbakanlığa ise hepimizin aslında aşina olduğu bir ismi bismarck'ı atadı. daha önce sağlanan italyan ulusal birliğinde de kral 2. vittorio emanuele ve başbakan conte di cavour'u görmek mümkün. yani alman ulusal birliğinde de tıpkı italyan ulusal birliği gibi bir yakın kral-başbakan ilişkisi var.

    alman birliğine engel olmak isteyecek başlıca iki devlet var aslında. avusturya ve fransa. avusturya, prusya'nın önderliğinde bir alman devleti kurulmasını kendi varlığı için tehlikeli görüyordu. fransa ise her ne suretle olursa olsun, en tehlikeli sınırı olan kuzey-doğu sınırında ileride ülkeyi tehdit edebilecek bir devletin doğmasına razı olmazdı.

    ulusal birlik yolunda yaşanan ilk savaş ise bu iki devletten biri ile değildi. danimarka ileydi. schleswig, holsteinve lauenburg dukalıkları meselesi ortaya çıktı. bu dukalıkların halkının çoğu alman olmasına rağmen danimarka'ya bağlı idi ve 1848 yılında prusya ile birleşmek için ayaklanmışlardı. fakat bu ayaklanmayı danimarkalılar bastırmış ve londra'da imzalanan anlaşma ile bu dukalıkların danimarka'ya ait olduğu kabul edilmişti.

    1863 yılında tahta çıkan danimarka kralı ıx. christian, danimarka anayasasını bu dukalıklarda da uygulamak istedi. bunun üzerine prusya harekete geçti. avusturya'da prusya'yı bu yolda yalnız bırakamayacağından, danimarka'ya karşı cephe aldı. savaş, şubat 1864'te başladı. danimarkalılar bu dukalıkları gerçekten kahramanca savundular. savaş sonunda mağlup olmalarına rağmen bu savaş danimarka tarihi ve milli birlik beraberliği için bir mihenk taşı oldu adeta. 30 ekim 1864'te viyana barışı ile bu üç dukalık prusya ve avusturya'ya bırakıldı. prusya böylece hem almanlar arasında itibar elde etmiş oldu hemde ordusunu avusturya ve fransa ile yapacağı büyük savaşlar öncesinde deneme imkanı buldu.

    bismarck avusturya ile savaşı aklına koymuştu. bu sebepten ötürü fransa'nın yansızlığını ve italya'nın ise ittifakını istiyordu. iki germen devleti arasında çıkacak bir savaş fransızların işine geldi. charles louis napoleon bildiğiniz çekirdek çıtlayarak bu savaşı izleyecekti. italyanlar ise avusturya'nın elinde bulunan venedik'i istiyorlardı bu nedenle prusya ile ittifakı onayladılar. arkasına desteği alan prusya, danimarka'dan alınıp avusturya yönetimine verilen holstein'ın idaresini bahane ederek 1866'da holstein'ı işgal etti. avusturya ise alman konfederasyonu kuvvetlerini prusya'ya karşı seferber etti. böylece, saksonya, bavyera, hannover, baden gibi birçok güney almanya devleti prusya'ya karşı savaş ilan etti. prusya bu devletleri hatta devletçikleri yene yene frankfurt'a kadar ulaştı. 18 temmuz'da burayı işgal etti. asıl savaş ise avusturya ile bohemya'da yapılıyordu. königgraetz yakınlarında yapılan muharebeyi prusya kazandı. prusyalılar viyana'ya doğru ilerlemekte idiler. avusturyalılar önce macarlardan yardım istedi. fakat macarlar teklifi nazikçe geri çevirdiler. avusturya çaresiz fransa'nın yardımına başvurdu. bismarck ise fransa'nın savaşa dahil olmasını istemedi ve hemen bir ön barış anlaşması imzalandı. kısa süre sonra da prag'da bir barış anlaşması imzalandı. anlaşmaya göre prusya kuzey almanya'da bir birleşik alman devleti kuracak fakat avusturya buna ses etmeyecekti. ayrıca venedik prusya'nın müttefiki italya'ya bırakılacaktı. italyanlar, avusturyalılar ile girdikleri hemen hemen tüm savaşları kaybetmelerine rağmen, venedik gibi yağlı bir lokmayı kapmışlardı.

    böylece alman birliğinin önünde duran iki engel kalkmış oldu. bismarck bir yandan güney alman devletleri ile savunma ve saldırı anlaşmaları imzalarken diğer taraftan ise kuzeyde prusya topraklarını genişletiyor ve prusya'nın başkanlığında bir kuzey alman birleşik devleti kuruyordu (bkz: der norddeutsche bund). ilk kuzey alman parlamentosu ise berlinde 1867'de toplandı ve yeni anayasayı kabul etti.

    sıradaki düşman ise fransa idi. fakat fransa ile çıkan savaş ve bahanesi siyasi olarak oldukça saçma idi. pire için yorgan yakmış adamlar resmen. efendim savaşın çıkış nedeni aslında ispanya. ispanya'da 1868'de tahtan indirilen 2. isabella'nın yerine hala bir kral bulunamamış, geçici hükümet kurucu meclisi toplamış ama geçen iki koca yılın sonunda ne hikmet ise bir türlü bir kral bulunamamış. sonunda hohenzollern soyunun katolik kolundan olan leopold kardeş kral seçilmiş meclis tarafından. bu arada belirtmek gerek bu soy aslında prusya'da ki hanedan soyu. yani eğer leopold kral olursa, ispanya ve prusya devletleri aynı hanedan veya soy tarafından yönetilecek. durduk yere crusader kings oynadığım zamanlar geldi aklıma bunları anlatınca. neyse efenim konuya dönersek. bunu öğrenen fransızlar tabi hemen bir ültimatom veriyorlar ispanya'ya ve sonucunda leopold görevi kabul etmiyor. bundan sonra ise fransızlar prusya'ya elçiler gönderiyorlar ve leopold'u sakın bir daha aday çıkarmaya çalışmayın diyorlar. fakat prusyalılar böyle bir konuda herhangi bir şey söylemekten kaçınıyorlar hatta bismarck ertesi günkü gazetelerde fransa aleyhine uzun uzun ve kırıcı makaleler yazdırıyor. bu durum paris'te heyecan yaratıyor. leopold tahtı reddetmiş, durum tatlıya bağlanmış gözüyle bakılırken. fransa böyle ufak bir olay yüzünden temmuz 1870'de prusya'ya savaş ilan ediyor.

    savaş fiili olarak ağustosta başladı. almanlar başlarda ufak zaferler kazandılar. sonunda 1 eylülde sedan'da büyük bir meydan savaşı yapıldı ve bu savaşı ezici bir üstünlükle prusyalılar kazandı. hatta 3. napoleon esir alındı. haber paris'e ulaşır ulaşmaz 3. napoleon'un ailesi tahtan uzaklaştırıldı ve yerine 3. kez cumhuriyet ilan edildi. fakat alman ilerleyişi durmadı. almanlar paris'e kadar dayandılar. ve paris'i kuşattılar. bu sırada bana göre ilginç bir olay yaşandı. fransız içişleri bakanı gambetta bir balon içinde kuşatmayı aştı ve paris'ten kaçarak, tours'da yaklaşık 800.000 kişilik bir ordu topladı. ancak fransızlar her yerde yenilgiler almaya devam ettiler. 28 ocak 1871'de fransa teslime zorlandı.

    18 ocak'ta ise versailles sarayındaki meşhur büyük aynalı salonda alman şehir devletleri kralları ve başkanları, alman imparatorluk tacını prusya kralı 1. wilhelm'e sundular, böylece 1. wilhelm aynı isimle alman imparatoru oldu ve deutschland deutschland über alles, almanlar için mutlu son.
  • kurulmadan önce bismarck'ın kafasında şu hedefler vardı:

    1- güçlü bir ordu oluşturulması
    2- uluslararası alanda güçlü bir konum elde edilmesi ve özellikle küçük prensliklerin topraklarının yutularak toprakların genişletilmesi
    3- uygun bir fırsat çıktığı zaman avusturya ile çatışarak avusturya'nın alman birliği dışında tutulması
    4- alman birliğinin prusya önderliğinde kurulması
    5- kurulacak almanya'nın avrupa politikasının egemeni olması
  • victoria'da prusyayi alip cok guzel butun bu savaslari, anlasmazliklari oynayip yasayabilir ve alman ulusal birligi kurulabilir..birlik olduktan sonra ortaya cikan devlet tek kelime ile devasa olmakta..yani pek sasircak bisii yok o kadar gelismis bir devlet ustune bir de koloni olayinda 0 cekmisse eh haliyle avrupa'da saga sola dalar.
  • nazizm*
  • birliğe katılmayı çok isterim ancak almanya'yı hiç sevmiyorum. birliğe katılmayı çok istiyorum ama, çekiyor bir şeyler. ne güzel işte bir birlik kurulmuş. ülke değişse mesela o zaman kabulüm, almanya şart mı?
  • alman ırkından olanları bir yönetim altında toplama arzusu, öğreti diyenler de olabilir, faşistliğin ta kendisi.

    (bkz: hitler), (bkz: nazizm), (bkz: nasyonal sosyalizm)
  • otto von bismarck'ın büyük çabaları ile beraber ı. wilhelm döneminde birlik sağlanmıştır.birlik sağlanmadan önce prusya; danimarka,avusturya ve fransa ile savaşmıştır.
  • 1871'de bismarck'ın fransızları yenmesiyle gerçekleşen olay. prusya'nın önderliğinde gerçekleşen bu olay sonrasındaki dönem ikinci reich olarak bilinir.
  • sanırın 17 farklı devletin birleşiminden oluştu tabi daha önce bu devletçiklerin arasında gümrük birliği vardı.
hesabın var mı? giriş yap