• almanca aile birleşimi sınavı da denilen sınav.

    öncelikle "insan haklarına aykırı bu", "düpedüz ayrımcılık canım" diye bağrınmayın bi işe yaramıyor. paşa paşa girmek zorunda kalıyorsunuz yine de sınava. özellikle de almanya için.
    belli dönemlerde ayda bir bazen de ayda 2 kez yapılıyor. örneğin ben geçen hafta girdim sınava, bu ay ve mayıs'ta 2 kez yapılıyor, diğer dönemleri bilmiyorum.
    sınava girmek için iksyi arıyorsunuz önce. en yakın sınav tarihinde, kontenjan varsa randevu alıyorsunuz. 20 tl gibi bi randevu ücreti ödüyorsunuz. sonra da bankaya gidip, verdikleri hesap numarasına 160 tl sınav ücreti ödeyip, dekontuyla birlikte sınava gidiyorsunuz. ola ki sınava bikaç gün kala "ay sınav saati neydi acaba?" diye bir soru geli aklınıza, "du şu iks'yi arayayım da öğreneyim" dediniz, ek bi ücret karşılığında ancak sınav saatini söylüyorlar. hizmete gel. dolayısıyla telefoda size söyledikleri herşeyi iyi dinleyin, ne kadar sorunuz varsa da sorun.
    sınav sonucu 3-4 gün içinde, verdiğiniz adrese geliyor. ups bunun için 17 tl takıyor size.

    gelelim sınava:
    ben kurslara ne para ne de zaman harcamak istemedim. (zira kurslar yaklaşık 3 ay ve 2000 tl civarında)
    ingilizceniz varsa (süper olması şart değil), bikaç kaynak ile 1,5-2 ayda kendi kendinize sınavı geçecek kadar almanca öğrenebilirsiniz. ben öyle yaptım ve 85 aldım. (geçme notu 100 üzerinden 60)

    goethe'nin sitesinden sınav örneğine ulaşabilirsiniz: http://www.goethe.de/…j/pba/bes/sd1/mat/trindex.htm

    sınavın amacı, eşinizin yanına gittiğinizde "derdini anlatacak kadar almanca" bilip bilmediğinizi görmek. (aşağıda her bölümün detaylarını vericem.) bu yüzden dil bilgisi değil önemli olan, günlük hayatta sık kullanılan şeyleri anlayabilmek/anlatabilmek. dolayısıyla artikeller falan gözünüzü korkutmasın. sınavda der demekle die demek arasında 0,5 puan ancak oynar.

    sınav 4 bölümden oluşuyor. her bölümün puanı 15, toplam puan 60. daha sonra bu doğru orantı ile 60'ta x ise 100'de kaçtır sorusuna cevaben sizin sonucunuzu ortaya çıkarıyor.

    1. hören-dinleme: her soru 1 puan, dolayısıyla 15 soru var. bazıları 2 kez bazıları 1 kez dinleniyor. şıklardan seçiyorsunuz. ancak önemli bir husus da şu ki, soruların 3 şıkkı var ya da doğru yanlış diye işaretliyorsunuz, sallamak kolay gibi görünüyor ama konuşmaları anlamak lazım. çünkü şıkların hepsi konuşmanın içinde geçiyor. o yüzden duyduğunuzu hemen işaretlemeyin.

    3 bölümden oluşuyor.

    - 2 kişi arasında geçen konuşma:6 adet- 2 kez dinleniyor. (2 arkadaş nerede buluşacaklarını ne yapacaklarını konuşuyor olabilirler, doktor ve hastası arasında randevu belirleme olabilir gibi)
    - anonslar:4 adet- 1 kez dinleniyor. (tren garı, polis anonsu-havaalanı anonsları vs. var)
    - telesekreter mesajları:5 adet- 2 kez dinleniyor. (biri telesekretere mesaj bırakıyor ve bununla ilgili soruya cevap veriyorsunuz)

    2. lesen-okuma: yine 15 puanlık. 2 bölümden oluşuyor.

    - genelde birinin diğerine yazdığı bir mail ve onunla ilgili sorular var. 5 adet - 5 puan ve doğru-yanlış işaretlemesi yapıyorsunuz.
    - kısa reklam veya ilanlardan sorunun cevabını bulmaya çalışıyorsunuz. 2 şıklı, 10 adet toplam 10 puan.

    3. schreiben - yazma: 2 böümden oluşuyor

    - form doldurma: birileri hakkında kısa bir bilgi veriliyor ve o kişi için yine kısa bir form doldurmanız isteniyor. genelde verilen bilgi tatile giden, rezervasyon yaptıran birileriyle ilgili oluyor. 5 soru, 5 puan

    -mektup yazma: adı kadar korkunç değil. çünkü toplam 30 kelime. giriş ve sonucu da saymazsak 26 kelime. hepi topu 4 cümle yazacaksınız. bunun da yine aşağıda yazdığım kitapta kalıplarını bulabilirsiniz. 10 puan.

    bu 3 bölüm 10'da başlayıp, 11:30 gibi bitti. (daha kısa da olabilir süre, tam hatırlamıyorum) ama blok oldu.

    4. sprechen- sözlü: bu bölüm ise saat 1'de başladı. ancak 4'erli gruplar halinde salona alındığınız için size artık hangi saat denk gelirse. (ben 2'de girdim)
    benim en çok tırstığım kısımdı. çünkü kendim çalışınca doğal olarak pek konuçma fırsatım olmadı. kendi kendime ne konuştuysam işte. ama aslında bu kısım da çok kolay.
    2 bölüm diyelim buna:

    - kendini tanıtma: hangi koşullara göre tanıtacağını yazılı olarak veriyorlar. (name, alter, land, wohnort, sprachen, beruf, hobby gibi). tanıtman bitince sınav görevlisi adını veya soyadını kodlattırıyor veya cep telefon numaranı soruyor. almanca harfleri ve rakamları bilip bilmediğin ölçülüyor.

    - kartlara göre soru sorma: 2 tip kart var. 1. tipte masada ters oalrak duran kartlardan rastgele birini seçiyorsun ve yanındaki elemana, kartın üzerinde yazan kelime ile ilgili soru soruyorsun,o da cevap veriyor. 2 soru soruyorsun, 2 de ceva veriyorsun. doğru sorular 2 puan doğru cevaplar 1 puan kazandırıyor.
    2ç tip ise yine benzer ancak bu sefer kartların üzerinde resim var. resme göre ricada bulnuyorsun (yasak da olabilir) yine 2 kez sorup 2 kez cevap veriyorsun. puanlama da aynı. örneğin bana "lütfen otobüsten ininiz", "burada futbol oynamak yasaktır" gibi kartlar denk gelmişti.

    peki ya sınava nasıl hazırlanacağız?

    * ben direk bu sınava hazırlayan bi kitap aldım ve bundan çalıştım: sedat ünver - almanca aile birleşimi sınavına hazırlık bir dil bilgisi kitabı değil ama sadece bu kitapla sınava hazırlanabilirsiniz.
    * bi de sınava gelenlerden duydum, schritte de çok iyimiş ama bilemiyorum tabi.
    * youtube'dan almanca aile birleşimi sınavı/ dersleri diye arattığınızda da epeyce güzel videolar çıkıyor. baya for dummies anlatılıyor (türk hocalar tarafından).
    * tabi bi de sözlük lazım insana. ben sevdiceimin tavsiyesiyle na buradan faydalandım.

    forum sitelerinde çok bilgi bulabilrsiniz ama ciddiye almayın hepsini. çünkü insanlar yamuk yumuk almancalarıyla bu sorunun cevabı şu diye cevap vermişler. sıfır almanca ile herşey doğru gibi geliyor insana. o yüzden verdikleri cevapları çok kale almayınız.
    sınava girdiğinizde göreceksiniz, köyünden kopup gelmiş insanlar, forma daha adını yazmayı bile beceremeyenler, "holley avusturyaya sınav kalkmış" diye bağırıp sinirinizi bozan tipler olacak. sittiredin hepsini.
    sınav (en azından benim girdiğim) zor değildi. korkmayın.

    çok yazmışım. yoruldum. gidip azcık daha öpeyim sertifikamı.
  • start deutsch 1 prüfung denilen almanca sınav. internet üzerinden online hazırlanmak mümkün.
    http://teknoalmanca.com/
  • almanya'nın aile birleşimi vizesi alacaklara zorunlu kıldığı dil sertifikası için girilmesi gereken sınav.

    öncelikle belirtilmeli ki: 1 nisan 2015 tarihine kadar alınan goethe institut ve telc sertifikaları kabul edilirken bu tarihten sonra sadece goethe institut'un verdiği sertifikaları kabul etmekteler. bu konuyla ilgili karar konsolosluğun kendi sitesinde yer almakta. eğer almancayı akıcı konuşuyorsanız dil sertifikası almanıza da lüzum yok zaten. başvuru esnasında konsolosluk çalışanlarıyla yaptığınız görüşmede bunu kanıtlamanız kâfi.

    dil kursuna gitme gibi zorunluluğunuz olmadığını, herhangi bir kursa gitmeden de sınava girip sertifikayı alabileceğinizi de belirteyim. eğer kendinize güveniyorsanız, kendi imkanlarınızla çalışıp sertifikayı alabileceğinizi düşünüyorsanız hiçbir engeliniz yok. ben hazırlanırken aksini söyleyen çok oldu ama dediğim gibi kursa gitmenize gerek yok. kursa gitmeden çalışmanız için birkaç tavsiyem olacak, tavsiyelerime daha sonra değineceğim.

    sınav sadece istanbul, ankara ve izmir'de oluyor. girmek istediğiniz yerdeki goethe institut merkezini arayıp randevu alıyorsunuz. buradan gerekli iletişim numaralarını bulabilirsiniz. randevu almak için aradığınızda sınav ücretini hangi bankaya, hangi hesap numarasına, ne kadar yatırmanız gerektiğini bildiriyorlar. sınav ücreti şu tarih için 270 tl. şunu da atlamayalım: telefonda hizmet bedeli diye kredi kartıyla ödeme alıyorlar, takribi 20 lira civarı. bu yüzden aradığınızda yanınızda kredi kartınız mutlaka bulunsun. -telefonla görüşürken zaten size söyleyecekler- parayı bankaya yatırdıktan sonra tekrar arayıp dekont numrasını bildireceksiniz ve ardından istediğiniz tarihe sınav kaydınızı yapabileceksiniz. sınava giderken dekontu da yanınızda götürün, benden istemediler ama n'olur n'olmaz. sınavdan sonra sınav sonucunuz ve tabii ki başarılı olduysanız sertifikanız o sırada bina içinde bulunan ups firmasıyla adresinize yollanacak. sınav esnasında bilgilerinizi verip oraya da takribi 20 tl bayılıyorsunuz.

    gereksiz prosedürler bittiğine göre şimdi gelelim dil sınavı hakkındaki kişisel deneyim ve görüşlerime:

    ---sınav içeriği spoiler ---
    önce sınavdan bahsedelim. dört bölümden oluşuyor: dinleme, okuma, yazma ve konuşma. her bölüm 15 puan değerinde ve toplam 60 puan. geçme notu ise 60 üzerinden 36.(100 üzerinden 60 da diyebiliriz) aşağıdaki puan hakkındaki bilgilendirmeleri 60 tam puanı baz alarak anlatacağım.

    dinleme bölümü: 15 sorudan oluşuyor, her soru 1 puan değerinde.

    ilk altı soruda; iki veya daha fazla kişinin diyalogları dinletiliyor. iki kere dinletilecek ve üç seçenek arasından biri seçilecek.
    sonraki dört soruda; anonslar dinletiliyor. bir kere dinletilecek, 'doğru vs yanlış' seçeneklerinden biri seçilecek.
    son beş soruda ise; telesekretere bırakılan mesajlar dinletiliyor. iki kere dinletilecek ve yine üç seçenekten biri seçilecek.

    okuma bölümü: 15 sorudan oluşuyor, her soru 1 puan değerinde. bu bölümde kısa mektuplar, mailler veya ilanlar bulunuyor. ve bu 15 sorunun cevapları da 2 seçenek. ya 'a vs b' ya da 'doğru vs yanlış' seçeneklerinden biri seçiliyor.

    yazma bölümü: yine bu bölüm de 15 puan değerinde. 5 ve 10 puan değerinde 2 bölümden oluşmakta.

    ilk bölümde; form doldurmanız isteniyor. herhangi biri hakkında bilgiler yazılı olarak veriliyor ve buna göre formdaki boşlukları doldurmanız isteniyor. isim, adres, telefon, posta kodu vs gibi bilgiler. otel rezervasyonu formu olarak düşünülebilir.
    ikinci bölümde; mektup yazmanız isteniyor. birkaç kısa bilgi veriliyor ve bununla alakalı en az 30 kelimelik bir mektup yazmanız isteniyor. webde biraz araştırma yaparsanız çok kolay olduğunu göreceksiniz. korkulanın aksine en kolay bölümlerden biridir. bilgi olarak verilen cümlelerle biraz oynamanız bile kâfi gelebiliyor.

    konuşma bölümü: bu bölüm de 15 puan değerinde ve iki bölümden oluşuyor diyebiliriz. dipnot olarak belirteyim inanın en kolay bölüm. dinleme, okuma ve yazma bölümlerini tek seansta sınıf ortamında veriyorsunuz. bu bölümü ise daha önceden belirlenmiş farklı bir saatte 4'erli gruplar halinde yapılıyor. genelde ilk üç bölüm sabah, konuşma bölümü ise öğleden sonra yapılıyor.

    birinci bölümde; eline bir kart veriliyor ve bu kartta seninle ilgili bilgiler isteniyor yani kendini tanıtmanı istiyorlar. kartın üstünde "name*, alter*, land*, wohnort*, muttersprachen**, beruf*, hobby*" vs yazıyor ve burda yazılanlara göre kendini tanıtıyorsun. ardından ya adını kodla diyorlar (harf-harf adını söylüyorsun) ya da telefon numaranı soruyorlar, teker teker rakamları söylüyorsun. bunu, harfleri okuyabilme ya da rakamları okuyabilme bilgini ölçmek için soruyolar. bu bölüm 5 puan değerindeydi.

    ikinci bölüm; grup olarak diyalog kurma olarak isimlendirebiliriz. genelde dört kişi olarak girilen konuşma bölümünün bu aşamasında karşılıklı soru-cevap yapılması isteniyor. toplamda dört kart çekiliyor, bu kartların ikisinde kelime ikisinde resim var. 4 kartı ard arda çekmiyorsunuz tabii, sırayla çekiliyor. 1. şahıs kartı çekip soru soruyor 2. şahıs bu soruya cevap veriyor, ardından 2. şahıs çekip 3.ye soruyor, 3. şahıs 4.ye soruyor ve 4. şahıs da 1.ye soruyor ve cevap alıyor. her soru 1,5 puan her cevap 1 puan değerinde.

    kartların ikisinin üzerinde kelime, ikisinin üzerinde resim olacaktır. kelimelerle alakalı soru soruyorsun, resimlerle alakalı ricada bulunuyorsun. webde araştırtığınızda bununla alakalı da bolca örnek bulacaksınız.
    --- sınav içeriği spoiler ---

    kişisel görüşlerime gelecek olursak; sınava gelen insanlar her kesimden oluşuyor. 60 yaşında amca, hüngür hüngür ağlayan kızlar falan gereksiz gerilim yaratabilirler. ben sınava girmeden önce bir kız oturup ağlıyordu, heyecan yaptım girmek istemiyorum sınava falan diye. iyice gerilmiştim. ama içeriye girince gereksiz yere panik yaptığımı farkettim. sınavı yapanlar türk çalışanlar, olabildiğince yardımcı olup hataları görmezden gelmeye çalışıyorlar. sınav bölümleri arasında en rahat olacağınız bölüm konuşma bölümü, tam puan aldığım tek bölümdü ve almanca konuşabilen biri de değilim. sınava gireceklerdeki ikinci fobi mektup, bu da çok kolay. forumlarda falan pratik yolları, bolca örnekleri mevcut. konuşma ve yazma bölümünü yaparsanız zaten 30/60 alıyorsunuz, diğer bölümlerden de artık 10 puan falan alırsınız.

    sınava kendi kendine hazırlanacaklar için bir kaç tavsiyem olacak;

    -goethe institut'un örnek sınavlarına buradan ulaşabilirsiniz.
    -kitap olarak hindirella'nın tavsiyesi üzerine "sedat ünver - almanca aile birleşimi sınavına hazırlık" kitabını almıştım ve gayet işime yaradı. çok basit ve sade, faydalı olabilir.
    -sözlük olarak pons faydalı olabilir.
    -sıkılmadan çalışabileceğiniz, eğlenceli iki öneri. duolingo ve memrise bunların hem bilgisayardan çalışabileceğiniz web sitesi hem de akıllı telefon ya da tabletinize indirebileceğiniz uygulamaları mevcut. memrise daha çok kelime haznesi geniş, kelime öğrenme odaklı bir çalışmaya hizmet etmekte. duolingo ise daha çok günlük konuşma, gramer yapısı gibi temel bilgileri vermekte. ancak duolingo'nun memrise'a oranla kelime haznesi biraz dar. a1 sınavı için çok kelime bilmenize de gerek yok zaten, duolingo'nun kapasitesi fazlasıyla yetecektir.
    -youtube'da konuşma bölümü için birkaç örnek mevcut: 1 2 3
    -ve son olarak, çalışma tarzınızı siz belirleyin. nasıl daha rahat, daha eğlenceli öğreniyorsanız o şekilde hazırlanın. ister kursla, ister yalnız. bir an gaza gelip daha sonra soluk soluğa kalmayın.

    sertifikayı aldığınızda yelkenleri suya indirip aşağı yatmayın. ulusal vizeye başvururken kısa ve basit almanca konuşmak istiyorlar sizinle. ufak ufak tekrarınızı esirgemeyin. bi zararı olmaz, almanya'da lazım olcek zati.

    çaylaklar için not: çaylakların herhangi bir sorusu olursa entry'yi favlasınlar mesaj olarak geri dönüp iletişim için mail adresimi veririm. sözlük'le alakası olmayıp şans eseri burayı görenler ve sorusu olanlar bi zahmet üye olup favlasınlar. elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

    ekleme: çaylaklara mesaj atılamıyormuş. iletişim için nopeyz@gmail.com

    ekleme 2: mesaj atamayıp e-mail ile ulaşmaya çalışan arkadaşlar: çok özür diliyorum hepinizden, uzun süredir mail hesabımı kontrol etmesim. günlük mail adresim olmadığı için takip edemedim. ama bundan sonra rahatlıkla yazabilirsiniz, takip edeceğim maillerimi.
  • anadolu lisesi ingilizcesi, almancam.de, goethe.de siteleri, duolingo ve tabiki nişanlımın yardımları ile 61 alarak tek seferde geçtiğim sınavdır.

    sınav sabahı ben 2. ye giriyorum, ben 4. ye giriyorum, 7 kere giren bile varmış sözleri işitebilirsiniz. gerilmenize gerek yok. yukarıdaki entrylerde de tavsiyeler var. bunlara uyarsanız 1 seferde geçmek oldukça kolay.

    3 aya kadar kısmetse almanyaya yerleşiyorum. 18 yıllık okul hayatı sonucu 2050 lirayı beğenmiyorsan başka bir yerde çalışabilirsin sözüne istinaden bir de almanya da deneyeceğim sansımı.
  • kursa gitmeden, kitaplardan ve çeşitli kaynaklardan çalışarak 88 puan ile geçtiğim sınav. üstte arkadaşlar detaylı olarak anlatmışlar zaten ama gene de bilgi almak isteyen varsa yeşillendirsin. elimden geldiğince yardımcı olurum.
  • almanca a1 dil sınavı için goethe ınstitute'un sitesinde a1 sınavına özel kelime listesi mevcut.
    listedeki her bir kelime için örnek cümle verilmiş.

    das brot kelimesi için verilen örnek şöyle : nimm noch ein paar brote für die fahrt mit.
    bu cümlenin türklerin almanca'ya katkıları olduğunu düşünüyorum :)

    https://www.goethe.de/…f/tr/a1_sd1_wortliste_02.pdf
  • ilk seferinde yanlızca youtube'dan çalışıp, sınava ait kelime listesini ezberleyerek 86 aldığım sınavdır. iyi bir türkçe dilbilgisine sahipseniz, üstüne birde ingilizce'niz varsa çok ama çok rahat geçersiniz. sınava giren diğer adaylar ise gözünüzü asla korkutmasın. dördüncüye girenler, ağlayanlar, heyecandan doğum tarihini yazamayanlar vb. gibi bir çok insan var ama doğru bir çalışma ile garanti olarak geçilen sınavdır.
  • almanya'da yaşamak için almanca biliyorum demenin ilk basamağı olan sınav diye bilmeme rağmen sanırım sadece aile birleşimi yapack olanlara uygulanan sınavmış. bilen yeşillendirsin lütfen
  • geothe nin yaptığı bu sınava girecem tavsiyelerinizi bekliyorum ayrıca kurs tavsiyesi de alabilirim
  • 600 tl nedir hocam masallah
hesabın var mı? giriş yap