• ozellikle direksiyon sinavi tam sinir harbi seklinde gecer.sinavin suresi 20dk ile 40dk arasinda degisir, sehirici-disi, otoban heryerde kullandirirlar arabayi, yaptirmadiklari hic bir nane kalmaz.neredeyse hic hata payi vermezler bu serefsizler.bana, arabadan cikarken direksiyon kilidini kitlemedigim icin ehliyetimi vermiyorlardi da ogretmenim "isin bokunu cikarmayin" gibisinden bir sey soyleyince anca alabilmistim.
    birde 8 saat suren ilk yardim kursu vardir ki akillara zarar.hangi akla hizmet ben anlamadim, tum kursu tek gunde veriyorlar.
  • her turlu romork tipini, bunlarin arabaya nasil baglanacagini, yola cikmadan nasil kontrol edilecegini, hatta yokusta nasil parkedileceklerini bilmeyi gerektiren hadise. ozellikle teorik sinav, coktan secmeli sinavlarin kurdu olmus anadolu cocugunu dumura ugratir. zira testlerde alisildigi uzere bir sik degil iki, hatta yer yer uc sik dogrudur. dogrularin tumunu isaretlemezseniz patlar. bir de yolda karsilasacaginiz psikopatlarla ilgili sorular vardir ki sormayin. misal, kirmizi isikta yaniniza bir araba yanasmis, gaza basip "delikanliysan kapisalim" demis, naparmisim. secenekler de a)kapisir, eline veririm; b)"bas git bilader" der sakin sakin devam ederim. halbuki anadolu cocugu arabadan iner, krikoyu kapar, psikopati dogru acile yollar. bu soru yanlis hocam.
  • teori sınavına almanca girmek mecburi değildir. arzu eden kendi dilinde girebilir. yani almanya'ya sonradan gitmiş bir kişi için gereksiz zorluk çıkartmamaktadır alman makamları.
  • türk ehliyeti olup da değiştirmek isteyenler için alinacak pratik derslere bağlı olarak bavyerada * 500-600€ civarinda bir masrafla altindan kalkilabilen, nispeten zor is.

    ehliyet degisimi icin 3.5 yildan daha az bir zamandir surekli oturumla almanya'da bulunmaniz ve ehliyetinizi gelis tarihinden once almaniz gerekmekte. bir test usulu yazili sinav, bir de sürüs sinavini basariyla gecmak gerekiyor. yazili sinavda cikacak sorulari* kitapcik/klasor halinde onceden edinmek mumkun.

    sifirdan almak isteyenler icin, yaklasik 1000€ gibi bir masrafi ve ek olarak zorunlu alinmasi gereken teorik ve pratik dersler var.
  • birazdan sayacaklarima pratik sinav esnasinda dikkat edilmezse yapilamayacak seydir.
    gecis oncelikleri, sinyaller, hiz sinirlamalari, donuslerde aynalara ve omuz ustunden geriye bakmak, cikista direksiyonu kilitlemek, kapiyi sag elle acip arkayi kontrol ederek inmek vs vs..
  • sinavda üç kez başarısız olanlara gerizekalı belgesi verilen sistemdir.
  • eğer almanya'ya taşınmanızın üzerinden 3 yıl geçmemiş ve elinizde hali hazırda geçerli bir türk ehliyeti var ise aşağıdaki adımlar izlenmesi mümkün olan sistem;

    öncelikle aşağıdaki belgeler hazırlanır;

    - türk ehliyetinizin yeminli tercümandan almanca çevirisi (yaklaşık 10 eur) ve ehliyetin aslı
    - ehliyet sınavı için göz testi yapan -ki çoğu optik yapmaktadır- bir optikten göz testi (yaklaşık 7 eur)
    - pasaport fotokopisi
    - almanya'da ilk ikamet ettiğiniz şehirden onaylı ikametgah belgesi
    - 8 saatlik bir "acil yardım kursu" sertifikası -ki deutsches rotes kreuz'dan alınabilir- (25 eur)
    - bir ehliyet kursuna yazıldığınıza dair belge (ders almayacaksanız 75-150 eur arasında kayıt ücreti alırlar muhtemelen)

    bu hazırlanan belgeleri, ya sürücü kursu ya da siz bizzat sürücü kursunun bağlı bulunduğu kaymakamlığa (landratsamt) teslim edip 45-50 eur para yatırırsınız. iş yoğunluğuna göre kaymakamlık 3-8 hafta arasında sürücü kursuna, ehliyetinizin gerçekten geçerli bir ehliyet olduğuna ve ders almaksızın sınavlara girebileceğinize dair bir yazı gönderir. sürücü kursu size durumu bildirir ve hazır olduğunuz zaman ilk önce yazılı sınavı alabileceğinizi söyler.

    siz de elinizde bulunan 60 adet 30'ar sorudan oluşan soru kağıtlarını bitirdikten sonra, kursu arayıp sınava girmek istediğiniz tarihi söylersiniz ve sınav merkezinde yer var ise sınava kaydınızı yaparlar (86,10 eur). sınavlar tüv -alman teknik denetim kurulu- merkezlerinde yapılır. sınavda 110 puan üzerinden en fazla 10 hata puanı yapma şansınız vardır. sorular 2-3-4-5 puan olmak üzere önem sırasındadır ve her sorunun altında sorunun kaç puana denk geldiği yazar. 10 hata puanı yapıp sınavı geçememenin tek bir ihtimali vardır, o da 5 puanlık 2 soruyu yanlış yapmaktır. 5 puanlık sorular en önemli sorulardır ve genel olarak kolay sorular, o yüzden panik yapmamak lazım. bu sınavı en fazla 3 kere alma hakkı verirler eğer 3 kerede alamazsanız bütün ehliyet alma prosesi en baştan başlar.

    yazılı sınavdan geçmeniz durumunda önünüzde artık son bir engel kalmıştır. pratik sınav (205 eur). bu sınava girmeden önce bir tavsiyem, eğer türkiye'de büyük şehirlerde özellikle de istanbul'da araba kullandıysanız, yaptığınız tüm alışkanlıkları unutun ve ben yaparım diyip delikanlılık yapmayın, efendi efendi 1-2 sürüş dersi (yaklaşık 35eur/45 dakika) alın. sınava gireceğiniz bölgeyi öğrenin, zorlukları öğrenin, ve özellikle "dur" tabelasının önündeki çizgide durmayı öğrenin ve 40 km ile giderken acil fren debriyaj yapmayı öğrenin. pratik sınav 1-45 dakika arasında bir süre içinde tamamlanır. eğer yaya geçidine birileri yaklaşırken durmazsanız, kenara çek lütfen komutu ile 1. dakikada sınavınız bitebilir ya da aynı şekilde bisikletli birini 1.5 m açıktan sollamazsanız, ileride sağda müsait bir yerde komutunu duyabilirsiniz.

    pratik sınavda kesinlikle unutmamanız gereken şeyler;

    * sinyal vermeden önce aynadan trafiğin akışını kontrol etmek- sinyal vermek- doğru şeride geçmek- dönmeden yaya ya da bisikletli gelip gelmediğine bakmak ve omuz üzerinden kör noktaya bakmak- döndüğünüz sokaktaki karşıdan karşıya geçen yaya ya da bisikletli kardeşlerimize yol vermek

    * göbek çıkışlarında mutlaka sağa sinyal vermek

    * stop tabelasının önünde kesinlikle 4 tekerin sabit şekilde durması ve yol müsait ise tekrar devam edilmesi

    * kırmızı ışıkta durmadan ve yeşil ışıkta kalkmadan aynadan arkadaki trafiği kontrol etmek

    * geçiş üstünlüğü olmayan yollarda, sağdan sola geçiş hakkını unutmamak, her sokak çıkışında sağdan gelen trafiği kontrol etmek için yavaşlamak

    * otoyoldan çıkmadan 300m önce sinyal vermek ve kesik çizgiler başladığı anda sağ şeride doğru girmeye başlamak

    * kornaya basmamak

    * ara yoldan ana yola çıkarken en az 2 şerit boş olmadan trafiğe dalmamak

    bunlara dikkat etmeniz durumunda ehliyeti cebinizde bilebilirsiniz. eğer sınavları başarı ile tamamlarsanız, ya anında ehliyetinizi alırsınız ya da size bir belge verir sınavı yapan amca ve ertesi gün tüv'den alman ehliyetinizi alırsınız. hayırlı olsun.

    (bkz: çok mutluyum be sözlük)
  • almanci türkler'in "ehliyet yapmak" olarak nitelendirdigi eylem.
  • eger turkiyeden almanyaya gitmisseniz, ve turk ehliyetiniz varsa, baska yollarla da ulasabileceginiz ehliyettir. ben almanya'da okurken, estonya'da yaptigim erasmus sirasinda, 1948 geneva anlasmasina dayanarak turk ehliyetimi eston ehliyetine cevirdim, daha sonra almanya'ya geri dondugumde, bu ehliyet ile alman ehliyeti cevirisine basvurdum ve alman ehliyetimi sinavsiz dertsiz alabildim.

    diger ab ulkelerinden ehliyet aldiginiz tarihte, eger alman oturma izniniz varsa, almanya ehliyetinizi kabul etmiyor. ama bu yasa, yeni ehliyetler icin gecerli sadece, zira eger elinizdeki turk ehliyetini bir ab ulkesinde o ulkenin ehliyetine cevirirseniz, ehliyetin arka yuzunde turk ehliyetinizdeki tarih yaziyor, ve bu tarihte alman oturma izniniz olmamissa, o zaman ehliyetinizi alabiliyorsunuz.
hesabın var mı? giriş yap