• birisi söylesin de türkiye'ye gelsin. 900 € × 4.70 tl = 4230 tl.

    bu dayı antalya'da 800 tl'ye güzel bir ev kiralar, ayda 500 tl fatura ödese 1000 tl de gideri olsa fatura dışı eder toplam gider 2300 tl. 2000 tl de yanina kalir bir de üzerine tatil yapar bir de yabancılık çekmez.

    konum atsın lan biriniz dayıya.
  • sanıldığından daha yaygın olan durum.

    avrupa genelinin aksine almanya’da kirada oturmak çok yaygın ve normal. çoğu insan hayatlarını bu şekilde geçirip, emekli olduklarında ise büyük maddi zorluklarla karşı karşıya kalıyorlar.

    son yıllarda sürekli artan kiralar birçok çalışanın aylığının yarısına ya da daha fazlasına tekabül ediyor. videodaki amca hamburg’ta yaşıyormuş, ki kira bedellerinin en yüksek olduğu şehirlerden bir tanesi.
    bir arkadaşım bundan 7-8 sene önce 1+1 çatı katı dairesine yaklaşık 800€ ödüyordu.
    amcanın kirası bu kadar olmasa bile, emekli maaşının büyük bir bölümü kiraya gidiyordur, bu da geçinememesini açıklıyor zaten.
  • emekli kişi çalıştığı dönemdeki gibi yaşamaya çalışırsa tabi zora düşebilir, kendini mevcut durumuna göre hazırlaması gerekmektedir. almanya güçlü bir ekonomi olduğu için alım güçleri bizden daima çok fazla olmuştur.
    almanya'da emekli olan bir alman türkiye'ye tatile gidebilirken, türkiye'de emekli olan bir türk, kıyafet alacak parayı dahi denkleştirememektedir.
  • avrupa ülkelerinde, kira yardımı ve sosyal yardımlar var. kirasının bir kısmını devlet ödüyordur. avusturya'da asgari ücret sanırım 1100 €. bu paranın altında geliri olan vatandaşlar, kira ve sosyal yardımlardan faydalanabiliyor.

    ne kadar yardım alsanız da, avrupa ülkelerinde bu paralara geçinmek zor. kiralar yüksek, sigortalar ve ödemeler fazla. işyerlerine ulaşımı kendi imkanlarınızla yapmak zorundasınız. servis diye bir kavram yok. yemeğinizi kendiniz getirmelisiniz. kahve, çay gibi içecekleri para ile satın alıyorsunuz. bunlar ekstra masraf oluyor ister istemez.

    insanlar işe araba ile gittikleri için sigorta, yakıt, tamir, lastik vb. masraflar baş gösteriyor.
    avusturya için konuşursak; ortalama 110 beygir araba için her ay 60€ gibi bir vergi ödemesi gerekiyor. almanya'da co2 emisyon değerine göre alınıyor sanırım bu vergi.

    ısınma, elektrik, gıda, giyecek gibi masraflarıda hesap edince, geçinmek hali ile zorlaşıyor.
    tekstil ürünleri zaten aşırı pahalı avrupa ülkelerinde.

    emekli olan insanın yapması gereken, türkiye'ye dönmektir bence. daha iyi şartlarda yaşamak istiyorsa tabii ki..

    (bkz: almanya'dan siktir olup gitmek)

    (bkz: türkiye'den siktir olup gitmek)
  • (#74186019)

    ulan babanın en akıllı kızı sen misin? oldu aq yurt dışında emekli olan herkes gelsin bu ülkede yaşasın. ben daha iyi bir teklif sunacağım, gitsin venezuella da yaşasın. orada 100-200 doları olanı bile kral ilan ediyorlar aq.
  • maasinizin yetmedigini ispatlayabilirseniz devlet kiranizin bir kismini ödüyor. hatirlatmakta fayda var.
  • bütün gurbetçilerin türkiye'de en az 3 katlı evleri olduğu için çokta önemli olmayan durum. emekli olunca dön ülkeye 2 tane daireden minumum 1000? kira + 800€ emekli maaşı= 6300 ? kralsın seni 65 yaşından sonra gurbet elde tutan nedir diye sorarlar adama
  • adamların durumu o kadar kötü ki maaşları almanya'da yetmediği için gelip yazın burada en güzel tatil beldelerinde aylarca kalıyorlar. almanlara acıdığım durumdur.
hesabın var mı? giriş yap