• trafik kurallarinin ve uygulamalarin bilimsel gerceklere dayandirilmasi gerekliliginin guzel orneklerinden bir tanesidir (aksi icin (bkz: ankara istanbul treninin raydan cikmasi)). temel muhendislik hesaplarinin duzgun yapilmasi ve yollarin, en kucuk detaya kadar, bu hesaplar cercevesinde, bilimin ongorduklerine sadik kalinarak insa edilmesi sayesinde, olmasi gereken yerde hiz siniri vardir; hiz siniri yoksa gercekten sinirlamaya gerek yoktur. insan faktoru de elbet cok onemlidir: genelde alman surucusu, 5 saniye sonra yeniden sola gecmesi gerektigini bile bile, sag sinyalini verip sag seride gecer, 'aman su kamyonu da sollayayim, oyle saga geceyim' demez; kural oyledir, o da ne kadar sikici olursa olsun uyar.
    buradan, alman otoyollarinin havaalani pistleri gibi (enine) ucsuz bucaksiz oldugu cikarimi da yapilmasin: ruhrgebietten hollanda siniri boyunca uzanan a31 iki seritli bir yoldur, ama a3'e kiyasla cok daha sakindir; sag ayaginizin canina okur*.
    bir de, bu koseden, alman otoyollarinda cilginca hiz yapmak isteyen genclere bir iki uyarimiz olsun: siz sinirsizligin tadini cikartirken, ufak bir tepe arkasinda ya da bir virajin obur yakasinda trafik herhangi bir sebeple (veya sebepsiz) durmus olabilir ve 200 km/h'den hizli seyrederken bu dinginlige ayak uydurmak gercekten zordur (bkz: eylemsizlik). alman yollari kalabaliktir, '200 km yol gitcem, bir saatte varirim' dusuncesi her zaman uygulanabilir olmayabilir. almanca sayilari (bkz: funf) ve stau ve turevi kelimeleri ogrenmeniz ve aracin teybinin trafik fonksiyonunu acik tutmaniz siddetle tavsiye edilir. bu hizla giderken, yol gercekten cabuk biter; en bastan kavsak numaralarina pur dikkat bir sekilde yol planinizi yaparsaniz mehter takimi ritminde gitmek zorunda kalmazsiniz. bir de, 200 km/h'in uzerinde, benzinin nasil akip gittigini akliniz almaz.
    alman otoyollarinda hiz siniri yoktur; bu hicbir sinirlama olmadigi anlamina gelmez. bu hiz sinirlamasi ozgurlugu, butun bireylerin ustune duseni harfiyen yerine getirmeleri sayesindedir.
    ama o siyah daireyi caprazdan (sol alttan sag uste dogru) gecen paralel uc ince cizgi seklindeki trafik isareti* vardir ki, daha uzaktan goruldugunde nabiz artar, avuc icleri terler, sag ayak uzerindeki baski arttirilir.
  • şehirlerin otobana giriş verdiği yerlerde istisnaları bulunan durum. yani arka arkaya pek çok şehrin sıralandığı bir bölgede gidiyorsanız, sıklıkla hız sınırına tabi olursunuz.

    ayrıca, almanya'da otobanlarda hız sınırının olmaması, insanların birbirine selektör yaptığı veya korna çaldığı anlamına gelmez. arkadan süratle gelen bir aracın önüne çıkmanız gerekiyorsa, sinyal vermeniz yeterlidir, hemen hızını keserek takip mesafesini alarak size yol verecektir. tabii bunun yanı sıra, sizi "sağlayanlar"a rastlamanız mümkün değildir. motosikletler bile sizi geçmeleri gerekiyorsa sağdan değil, soldan geçerler. (malum ama ben yine de milletime bir kere daha ilan edeyim ki, sağlamak yasak bir trafik hareketidir.)

    işte tüm bu ve benzer şartlar altında medenî araç kullananlar sayesinde, soldan üçüncü şeritte 130-140 km bir hızla kilometrelerce yol gidebilir, sizin solunuzdan çok daha yüksek hızla giden araçlardan rahatsız olmadan güvenle yol alabilirsiniz. en sol şerit mi? bizde de öyledir ama yine ilân etmekte fayda var ki, en sol şerit gitmek için değil, sollama yapmak içindir. he, orada giden yok mu, tabii var. ama sürücülerin tamamına yakını sol şeritten sollamayı yapar yapmaz sinyal vererek sağ şeritlerden birine geçer ve yola devam eder.

    tabii almanya'da otobanlarda hız sınırının olmamasının, otobanların muhteşemliği ile olduğu kadar coğrafya ile alakalı olduğunu belirtmekte fayda var. mesela, hollanda'da asfalt ve işaretlendirme kalitesi itibariyle otobanlar almanya'dan daha iyi olmakla beraber, coğrafî şartlarının etkisiyle ülkenin hemen hemen tamamında otobanlarda hız sınırı 100'dür. çok istisnai yerlerde 120 gibi hızlara imkân tanınmıştır.

    almanya'da porsche polis arabaları olmasının sebebi de işbu başlıktan anlaşılmaktadır herhalde...
  • ehliyet alirken bile yeterince zorlayan bir ülkede gayet normal bir uygulama.
    bu ülke insanina güveniyor cünkü, insanlari da birbirine güveniyor. 300 km/h hizla uygun yerlerde gitmene ses cikarmiyor.
    cünkü insanlar biliyor ki sol serit yalnizca sollama icin, biliyor ki sol seridi yanlislikla isgal etsen bile arkadan selektör yapan yok.
    yapsa yapsa en fazla sol sinyali aciyor arkadaki, acelem var diyor, insan gibi!
  • 180km/saat = 50m/saniye, olduğu düşünüldüğünde oldukça tehlikeli sayılabilecek bir uygulamadır.

    zevklidir ama tehlikelidir.

    yaklaşık en az bin kiloluk bir kütlenin içinde, yol ve hava koşullarına göre değişmekle beraber iyimser bir varsayımla maksimum 100 metre ilerisini görebiliyorken her saniyede 50 metre yer değiştirmek heyecan vericidir.

    bu hızın daha da üstüne çıkmak (250km/saat = 69.4m/saniye), kullandığınız araç, bu hızı yaptığınız otoban ne kadar mühendislik harikası olsa da, sürücünün insan olması, fiziksel sınırlarının (görüş açısı, mesafesi, tepki süresi..) varlığı ve bu otobanı başka insanlarla da paylaştığı düşünüldüğünde korkutucudur.

    (bkz: kıskanmak)
    (bkz: kedi uzanamadığı ciğere mundar der)
  • bu aksam tekrar dikkatimi cekti, hiz siniri 120 ise maksimum 140, 100 ise 110, 80 ise 90 gibi toleranslar dahilinde arac sürüyor alman soförleri.
    sinir kalktiginda da arabasina güvenen ve yakit masrafindan cekinmeyen, tanri ne verdiyse basiyor.
    bu hareketlerin her biri maksimum dikkat seviyesinde..
    örnegin, "siksen" sagindan gecmiyor seni bu adamlar sol seridi yanlislikla bile olsa isgal ettiginde. gecmiyor abi, öyle bi sabir var adamlarda.

    ya türkiye otobanlari? dogru dürüst sürat tabelasi mi var? yol calismasi var ise belirli bir mesafe önce bunu belirten uyari levhalari mi var? (ki bu sebepten kaza yaptim gecen ay)
    demek istedigim; almanya otobanlarinin bazi kesimlerinde, aynen bizim otobanlarimizin tamaminda oldugu gibi hiz siniri yok.
  • bu otobanlarda hiç bakım çalışması yapılmadığı, bu durumdan dolayı sol şerit daralması gibi şeylerin yaşanmadığı anlamına gelmemeli.

    (bkz: tehlike atlatmak)
  • seksi fotograflariniz, eve sizden önce geldiginde bir daha düsünün derim. zira, radarlar fotograf cekmektedir. eyaletlerde farkliliklar olabilir.
  • otoban polisi de porsche kullanır. hadi sıkıysa kaç bakalım, adamlar peşinden porsche'la geliyorlar.
  • istanbul'da otobanda 100 ile radara girmiş bana çok başka görünen uygulamadır.
    araç transporter ve sınır 99...
  • otobanların yapısı, sürücülerin olgunluğu ve eğitimi bir araya geldiğinde, türkiye'deki otobanlardan çok daha güvenli olduğu ortadadır.

    aydır-izmir otobanında maksimum 170km/saat hızla ilerlerken yaşadığım tedirginliği, köln-düsseldorf arasınra 225km/saat ile ilerlerken hissetmedim.
    hız sınırlamaları sadece otobanın yerleşim yeri yakınlarından geçtiği bölümlerinde ve ausfahrt yazılı otoban çıkış tabelalarına yaklaşırken ortaya çıkıyor. bunlar haricinde bas basabildiğin kadar. insan böyle birşeye yabancı olsa bile birkaç saat içerisinde adapte olup yüksek hızın tadını çıkarmaya başlıyor.

    aracın yol bilgisayarında 100km de 16 litre yaktığını görmek biraz üzücü olsa da, çok fazla takmıyorsunuz.

    sol şeridi farkında olmadan işgal etseniz bile kimse sellektör yapmıyor, korna çalmıyor. arkanızda aracı farkederek sağ şeride geçtikten sonra, arkanızdaki araç sizi sollarken içindeki şöför ters ters bakmıyor.

    dikkat edilmesi gereken en büyük husus, yüksek hızda ilerlerken yoldaki herhangi bir hafif tümsek yada yama, aracın dengesini bozabiliyor. yanlış bir refleks parçalarınızın almanya'nın şirin köylerinden toplanmasına sebep olabilir.

    otobanda arkanızdan ambulans geldiğinde, bütün araçlar bir anda sağ ve sol şeritlere kendini atıyor, orta şerit boş bırakılıyor. insanların yol vermek için taklalar attığını görmek, "medeniyet budur" demenize sebep oluyor.

    yol herhangi bir sebepten dolayı tek şeride düşmüş ise, o şeride geçmek için fermuar sistemi isimli bir sistem uygulanıyor. bütün şöförler bundan haberdar, ben o anda kendi kendime öğrendim. bu sistemde, her şeritten bir araba sıra ile açık şeride geçerek yoluna devam ediyor.

    hız sınırı olan bölgelerde radara yakalandığınızı, o anda çakan flash ile rahatça anlayabilirsiniz. kısa süre sonra, sadece sürücü tarafı görünen vesikalık fotoğrafınız ve ceza makbuzunuz adresinize teslim ediliyor. cezalar da oldukça yüksek.
hesabın var mı? giriş yap