• ötanazi tartışmalarını nispeten erken bir tarihte -1960'larda- başlatan türkiye'nin eluana englarosu.

    ankara büyükşehir belediyesi mezarlik bilgi sistemine göre (bkz: http://getir.net/nfh) ölüm tarihi 1969, yaşı 36 ve ölüm sebebi bronkopnomoni'dir. bu bilgilerin tamamı doğrudur ve tamamı yanlıştır. yanlıştır zira, alp 1961 yılında henüz 28 yaşındayken elektrik çarpması sonucu tıbben ölmüştür.

    durun en iyisi baştan anlatayım:

    röntgen uzmanı olan dr. alp reel, 1961 yılında ankara'da bir hastanın filmini çekerken yüksek gerilime kapılır ve kalbi durur. hemen masaj yapılarak kalbi tekrar çalıştırılır ama elektrik akımının tamamıyle zedelediği beyin, görevini yapamaz duruma gelmiştir. yani artık bitkisel hayata girmiştir. 8 yıl sürecek bir "hayat"... ölü gibi uzandığı yatağında bütün ihtiyaçlarının başkaları tarafından karşılandığı bir "hayat".... sürekli yatmaktan vücudu tahriş olan alp'ın bu şekilde yaşamasının mı yoksa ölmesinin mi daha yeğ olduğu günlerce tartışılır. hatta milletvekilleri konu hakkında önerge bile verirler.

    fakat olayın daha ilginç tarafı, alp reel'in başına gelen bu olayın adnan menderes'le ilişkisinin kurularak, ilahi adaletin tecellisi olarak yorumlanmasıdır. güya alp reel, hakaretlerle ve türlü eziyetlerle menderes'in yassıada'da röntgenini çeken kişiydi ve 9 yıllık bu bitkisel hayat, menderes'in ahının sonucuydu... ve daha türlü iddialar.

    kimbilir belki bir gün, birisi alp reel'in dramı adlı bir belgesel çeker de, yakın tarihimize ilişkin karanlıkta kalmış bu olayı da tekrardan hatırlarız.
  • bugünkü ankara üniversitesi tıp fakültesi 1958 yılı mezunları toplantısında dönem arkadaşlarının andığı, ilk entry’de anıldığının aksine radyoloji uzmanı değil, ortopedi asistanı olduğunu öğrendiğim eski doktor.

    görüyorum ki aradan geçen 60 yılda iş güvenliği konusunda neredeyse hiçbir adım atamamışız.
  • ankara'da bir ev podcast yayınında mevzuya vakıf olduğum talihsiz genç doktordur. ayrıca o dönemde böyle bir ad ve soyad kombinasyonu da oldukça ilginç.
hesabın var mı? giriş yap