• gitarda penayla, tele bir a$agidan bir yukardan vurma teknigi. cok yaygin olan bu teknigin akla ilk gelen ustalari paul gilbert, yngwie malmsteen, al di meola ve michael angelodur.
  • (bkz: sweep picking)
  • alternate teknigi, gitar calarken, aynı uzunlukta notaları(arka arkaya onaltılıklar mesela), penayı bir asagı bir yukarı vuracak sekilde tarama teknigidir. eger arkaya gelen gelen notalar, aynı uzunlukta degilse (mesela bir sekizlik ve iki onaltılık) ona göre picking ayarlanır. mesela sekizlik icin pena yukardan vurulur, asagıdan vurulması gereken pena vurulmaz beklenir, onaltılıklar gelince üstten vurularak baslanır ve devam edilir alt, üst diye. sag elin sol elle senkronizasyonundaki önemli noktalardan biridir. troy stetina' nın speed mechanics kitabı gayet güzel hadiseye deginmiştir, memleketimin metalci dükkanlarında bulunabilir...
  • john petrucci ,tony macalpine, vinnie moore bu teknigin ustaları arasındadır.
  • bu işin esaslarından biri de bu tekniği sadece tek telde değil de teller arası geçişlerde de uygulayabilmektir. örneğin üçlemeler halinde giderken si telinden bir notanın ardından mi telinden iki nota basılırken alternate pickingi uygulamak zor ve önemli bir iştir. doğru olan si teline bir alttan bir üstten vurmak ve böylece tek teldeki alternate mantığını birçok tele taşımaktır.
  • ders almadan aylarca kafama göre çaldığım ve yanlış çalmaya çok fena alıştığım için hala tam olarak oturtamadığım hede.
  • özellikle solo ağırlıklı gitar çalmak isteyenler için önemli olan pena tekniği. geliştirilmesi hız ve akıcılık için çok gerekli olan teknik.
  • john petrucci'nin rock discipline'de 'down-up down-up' olarak tarif ettiği, sürekli kullandığı teknik. her alıştırmanın başında hatırlatıyor 'down-up down-up' şeklinde. bazen 'up-down' biçiminde de yapılabilir tabii. ayrıca çok faydalı bir tekniktir. insan şaşırmadan rahatlıkla çalabiliyor pek çok şeyi bu tekniği öğrendikten sonra.
  • acemi bir gitarist olarak itiraf etmem gerekirse ilk başladığımda "eeh gereksiz" diye ciddiye almamış olsam da, zorla çalıştırıldıktan sonra gördümki eğer adam gibi oturtulabilirse hakikaten hızı/akıcı çalmayı sağlıyor, gayet efektif çalıyor insan. gitarı eline yeni alan kardeşlerim, yumulun faydasını görün.
  • genelde bütün sorun vuran elin alt tele geçerken aşağıdan yukarı vurması gereken yerde yukarıdan aşağı vurmak eğiliminde olmasından kaynaklanır. (ya da benzer şekilde bir üst tele geçerken aşağıdan yukarı vurmak istemesi). aslında burada sorun dediğimiz şey economy picking'in yap dediği şey olsa da şuursuzca yapıldığı için o teknik adına da bir fayda sağlamaz. bu şekilde olunca buna ekonomik değil sloppy picking derler.
hesabın var mı? giriş yap