• sağladığı avantajlardan dolayı alternatif akım yerine doğru akıma geçilmesini doğru buluyorum. şimdi saldırmayın bana ''nasıl olur böyle bir şey'' diye, aşağıda doğru akıma geçiş sürecini anlatmaya çalışacağım.

    mevcut kurulu ac sistemi dc ye çevirmek çok zor ama şu anda sıfırdan bir sistem kurulsa dc olarak kurmanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. aşağıda yazdığım yazıda ac den dc ye geçmenin en kolay olduğunu düşündüğüm yolu anlatmaya çalışacağım. evet, bu çok zor olsa da çok uzun vadede yapılabileceğini düşünüyorum.

    bence artık yavaş yavaş doğru akıma geçmek iyi olabilir. ilk önce evlerden başlayıp sonra dağıtım tarafında en sonunda da iletim tarafında doğru akıma geçilebilir ama bu uzun bir süreç alacaktır.

    şu anda bütün elektrik sisteminde birden (evlerde, dağıtımda ve iletimde) doğru akıma geçmek çok masraflı ve problemli olacaktır. ilk önce evlerden başlanabilir. şu anda evlerde kullandığımız çoğu cihaz alternatif akımla besleniyor ama bunu doğru akıma çevirerek kullanıyor. evlerdeki cihazları düşündüğümüzde elektronik cihazlar (bilgisayar,televizyon, cep telefonu şarj adaptörü vb.) doğru akım kullanır. aydınlatmada eski ampüller doğru ya da alternatif akımla çalışır ama son çıkan led ampüller doğru akımla çalışır. evde, içinde motor bulunan cihazlarda alternatif akım kullanma zorunluluğu var. motor kullanan cihazlar inverter üzerinden doğru akımla beslenebilir, üstelik inverter ile ac elektriğin frekansını değiştirerek hız kontrolü de yapılabilir.

    sanayide ac kullanım oranının evlere göre daha yüksek olduğunu tahmin ediyorum. sanayide motor çok kullanıldığı için ac, dc den fazla kullanılıyor olabilir. burada da inverter üzerinden doğru akımı alternatif akıma çevirerek motorlar çalıştırılabilir. bu durumda inverter ile frekansı değiştirilerek hız kontrolü de sağlanabilir.

    önce evler hem dc hem de ac kullanılabilecek şekilde elektrik tesisatı ile döşenebilir. (burada dikkat edilmesi gereken husus ac ve dc için kullanılacak prizler birbiriyle uyumlu olmayacak. bu sayede ac cihazlar sadece ac'ye takılabilecek, dc'ye takılamayacak. dc cihazlarda ac'ye takılamayacak) bunun sonucunda evlerde hem ac hem de dc ile çalışan cihazlar kullanılabilecek. bu sayede üreticiler dc ile çalışabilen cihazları da üretmeye başlayacak. zamanla dc ile çalışan cihaz oranı artacaktır. bir dağıtım bölgesindeki dc ile çalışan cihaz oranı belli bir sayıya ulaştığında o bölgede şebekeye ac'nin yanında dc hatlarda eklenebilir. yani dağıtım merkezi aldığı ac elektriğin bir kısmını dc'ye çevirerek dağıtabilir. dc oranı çok yükseldiğinde ac elektrik tamamen kesilebilir ve o dağıtım merkezi tamamen dc'ye geçebilir.

    ülke çapında dc kullanım oranı belli bir rakama ulaştığında ac iletim hatlarının yanında dc iletim hatları da eklenebilir. bütün dağıtım merkezleri dc'ye geçtiğinde de iletim de tamamen dc'ye çevirilebilir. yani üretim dışındaki bütün sistem dc olarak çalıştırılabilir. sadece ihtiyaç duyulan yerde ac'ye çevirilerek kullanılacaktır.

    şu anda sıfırdan kuramayacağımız için hazır sistemi parça parça çevirmek mümkün olabilir. parça parça çevirmenin çok uzun vadede gerçekleştirilebileceğini düşünüyorum. bu kadar uzun sürede dönüştürmenin de avantajları ve dezavantajları olacaktır. yeni çıkacak bir teknoloji bu dönüştürmeyi gereksiz kılabilir ya da tam tersi kolaylaştırabilir. yani bu dönüşüm uzun vadede çok büyük avantaj da sağlayabilir, dezavantaja da sebep olabilir. tek başına bir ülkenin bu dönüşümü gerçekleştirmesi de çok zor olabilir çünkü bir ülkede üretilen mallar bütün dünyada kullanılıyor. ama en azından evlerde hem dc hem ac'nin olduğu bir tesisat kurulması zor değil.

    edit: yazılan bazı mesajlardan sonra fark ettim ki bu fikri savunmamın asıl nedeni olan avantajlarından bahsetmemişim. en önemli avantajı dc hat kayıpları ac den daha düşüktür. ikinci avantajı ise, sistem tamamiyle dc olduğunda dönüşüm (ac/dc ve dc/ac) sayısı azalacağından verim artacaktır.

    edit 2: bazı kelime hatalarını düzelttim.

    edit 3: evlerde dc kullanılması durumunda aküler sisteme kolayca eklenebilir, kesintisiz güç kaynağına gerek kalmaz. akü kesintisiz güç kaynağının görevini yapmış olur. en kötü ihtimalle voltaj yükseltme devresine ihtiyaç duyulabilir. şu anda kullandığımız akülerin çoğu 12 volt ama evlere dc sistem kurulduğunda sistem için seçilen voltaja uygun aküler üretilecektir.
  • (bkz: tamamda neden)
  • dc'nin aktarım sorunu nedeniyle ancak ev ya da bina bazında yapılabilecek bir dönüşümdür.

    yani binaya kadar ac gelir, sonra dairelere dc dağılır ya da çift hat dağılır. priz olarak da mevcut usb türleri idealdir.

    kendim bir ev için bunu düşündüm çünkü meslek gereği çok sayıda dc ekipman kullanmak zorundayım ve ortalık adaptör cehennemine döndü. bunları tek ya da birkaç dc güç kaynağında toplamayı planladım bir süre. daha sonra da tasarladığım ama yapımına henüz başlayamadığım ev projesi için tüm eve dc hat çekmeyi düşündüm ama 2 nedenle durakladım. ilki, amperaj meselesi. ev girişindeki bataryalar (ki ev içi dc besleme bunlar üzerinden hem regüle hem ups mantığıyla olacak) ve sağlayabilecekleri güç iyi belirlenmeli. diğer sorun ise, aslında yavaştan kablosuz enerji ve şarj olayının gelişmeye başlaması. yıllar önce yine benzeri bir planla tüm evdeki odalara lan kablosu döşemiştim ama kablosuz gelince birden çoğu boşa çıktı. şimdi her yere dc döşeriz, sonra ac-dc dönüşümlü şarj podları tüm sorunu kendince çözer ve ayrıca çift hatta gerek kalmaz diyorum.

    ve saygıyla aranızdan ayrılıyorum.
  • .... çook daha önce tesla ile edison arasında da tartışılmış...

    bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamak ve burayı foruma çevirmemek için; şu konu veya benzerlerine bakılabilir...

    boşuna 'ırmaklar tersine akmaz' dememişler.
  • kontrol kalemi'nden verilen linkteki yazı daha çok üretimle ilgili. ben, üretimin ac olmasına karşı bir şey yazmadım. üretimin ac olarak devam etmesi gerektiğini düşünüyorum.

    tesla ile edison konusuna gelirsek, o zamanki teknolojide voltajı değiştirmek çok zordu. o new york resmindeki kablo sayısının fazla olmasının sebebi odur. günümüzdeki yarı iletken teknolojisiyle doğru akımda voltaj değiştirmek çok kolay ve verimli hale gelmiştir.

    ek olarak, tesla döneminde dc elektriğin uzak mesafelere gönderilememesinin sebebi de dc voltaj değişiminin (yükseltilmesi) çok zor olmasındandır.
  • belli kopyala yapıştır yazmış aynı yarrak kürek haber sitelerinin haber metnini defaatle tekralsrlmaması gibi zaten mal olduğundsn pek muhatap kabul etmeden sana diyorum ki iyi ki öğrenmişsin inverteri amk salağı vfd ile yapacsğın motor kaldırma işlerine yeni vdfler tasarla daha pratik olur sonucta vdf senin demenle inverter ki aralsrında fark var önce ac yi dcye sonra tekrar acye cevirir. neyse anlamanı beklemiyorum. kafa 1800ler ortaları.

    (bkz: inverter)

    (bkz: vfd)
  • istanbul'da eski banliyö hattı trenleri ve daha sonra izmir belediyesine gönderilen traleybüslerin motorları, dc akımla çalışıyordu bildiğim kadarıyla.
    motorlarda dc kullanabiliyor o zaman.
  • geçmişte, devir kontrolü daha kolay yapıldığı için, toplu taşıma araçlarında dc motor tercih ediliyordu. ama dijital sistemlerin ve yarıiletkenlerin geliştiği bu çağda, elektrikli araçlarda 3 fazlı asenkron motor türevleri tercih ediliyorlar. üreticiler salak mı ki dc depolayan bataryadan ac motor beslesinler. hem daha verimli, hemde bakımı daha kolay olduğu için, hem yeni nesil elektrikli araçlarda, hemde sanayide asenkron motor tercih ediliyor. yoksa kim fırçaları sürekli değiştirmek ve komütasyon denilen karın ağrısıyla uğraşmak ister. dc'deki muadili olan fırçasız dc motorların ise güç sınırları vardır.

    elektrikte dc gerilimin avantajlı olduğu yerler, kaynak işleri, kaplama sistemleri ve a noktasından b noktasına eksiz enerji iletimidir(giriş ve çıkışlarda ac'ye çevrilir.) ki bu çoğunlukla deniz altından geçen hatlarda kullanılır. dc geriliminin iletim ve dağıtımdaki verimsizliği, daha akımlar savaşında tescillendi. dc- dc çeviriciler, küçük ölçeklerde rüştünü ispatsalar da güç ve dağıtım trafolarının yerini alamıyorlar.
  • uzun uzun yaziyim da dogru oldugunu sansinlar olmus. bir tane matematiksel hesap yok.
    + ac den dc ye gecsek nasil olur?
    - ac yi dc yi siktir et kc ye gecelim.

    t: yukardaki muhabbet gibi birsey
    edit: basligi acan arkadasla konustuk soyle bir link yolladi.
    keske bu yazida yazanlari kendi basligina yazsaydi da biz de aa bi bilimsel temele dayandirmis deseydik
hesabın var mı? giriş yap