• george r.r. martin bir röportajında*, dizideki politik ve tarihi olayların gerçek politik ve tarihi olaylarla paralelliğinden bahsediyor. önce hikayedeki birkaç kısım için materyal araştırması yaptığını söylüyor. sonra da bu parallelliklerin bilinçli olarak yaratılmadığını söylüyor. yani ne kadar istemese de, yazım sürecinde bilinçaltı gerçeklikten (modern çağ tarihi, siyaseti vs) arınamıyor (bilinçli bir şekilde yapmak istemediğini söylemesine rağmen kaynak araştırması yapmasını, ilham ihtiyacına bağlıyorum).

    mesela star trek evrenindeki teknolojik öngörüler dizinin temelini oluşturuyor gibi görünse de diziyi aslında yürüten unsurun siyasi ve tarihi referanslar olduğu (olay örgüsünde) kanaatindeyim. kaldı ki öngörülen teknoloji bile dönemin teknolojisinin gelişim sürecine dayandırılarak yaratılmış tahmini içeriklerden oluşuyor.

    benim merak ettiğim ve hep şikayetçi olduğum nokta şu: bir sci-fi ya da fantazi evreni yaratırken, algıladığımız ve içinde yaşadığımız gerçeklikten tamamen bağımsız bir evren yaratamaz mıyız? bilinçaltı, yazım sürecinde bizi her zaman deneyimlediğimiz gerçekliğin rotasına mı yönlendirecek? yapay zeka bunu aşabilir mi mesela? diyelim filmlerdeki gibi bir yapay zeka geliştirdik. buna bir evren yaratmasını istedik. talep edilen bu alternatif ve referanssız evreni yaratabilmesi, insan bilincinin bir ürünü (ya da gölgesi?) olan yapay zeka için ne derece yapılabilirdir? ya da diyelim yapay zeka kendini aştı ve bizim algılayamadığımız gerçekliği (ya da boyutu) algılamaya başladı. ancak bunun mu olması gerekir?

    biraz zorluyorum ama sanırım mevcut bilişselliğimizi aşamadan bilinçaltından bağımsız yepyeni ve bağımsız bir edebi eser yaratmak imkansız. işte bu yüzden bir an önce yapay zekayı geliştirmeli ve edebiyatta çığır açmalıyız, lol.

    * (bkz: #70029937)
  • günümüzde bilinen, artık oturmuş olan ve çeşitli ana kategoriler altında toplanabilen ve bir şekilde genel tanımlara uyan edebiyat eserlerinin dışında üretilmiş edebi değer taşıyan ürünlerin bütünü. her çağda çeşitli alternatif edebiyat akımları olmakta, lakin bir süre sonra bu alternatifliklerini yitirmektedirler.
hesabın var mı? giriş yap