• "ben sadece film izlemek istemiyorum, sinemayla ilgili değişik şeyler okumak, izlemek, bilgi dolmak istiyorum" diyen arkadaşlar için hazırlamış olduğum, bilgi ağırlıklı sinema siteleri ve sinema konulu youtube kanalları listesidir. madem zamanımın tamamına yakını sinema okumak-izlemek-yazmak-goygoyunu yapmakla geçiyor, neden sizinle paylaşmayayım ki? şöyle:

    ingilizce kaynaklar:

    imdb, rotten tomatoes, metacritic filan yazmayacağım tabii ki buraya, onları biliyorsunuz..

    boxofficemojo.com: abd film endüstrisi hakkında, gişe rakamları başta olmak üzere bilgi edinilebilir.

    filmsite.org: güzel bir arşiv. belli başlı filmlerin screenshot'larıyla önemli sahnelerini görebilir, en iyi film listelerine bakabilir, film türleri hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

    screenwritersutopia.com: senaryo yazımıyla ilgili bazı tartışmalar ilginizi çekebilir.

    filmscoremonthly.com: film müziğine, film müziği hazırlayanlara dair okumalar yapabilirsiniz.

    awn.com: animasyon filmlerle ilgili bilgiler, gelişmeler, örnekler, izlemeler..

    documentary.org: bunda da adı üstünde belgeselle ilgili uluslararası gelişmeler mevcut..

    cinemetrics.lv: seçtiğiniz filmin kurgu ritmini ölçen ilginç bir site, meraklıları için..

    widescreenmuseum.com: sinemaya dair teknik konular hakkında tarihsel bilgi edinebileceğiniz bir site..

    davidbordwell.net: sinemayla özellikle biçimsel olarak ilgilenen ve tamamen görsellikten anlam çıkarmaya çalışan, yeni biçimci kuramcılardan, çok değerli bir akademisyen abimizdir david bordwell.. sitesinde de güzel yazılar, makaleler bulunabilir. ayrıca, aç parantez, bu üstteki sitelerin çoğu onun film sanatı kitabından öğrenilmiştir, yeri gelmişken kitabı da önerilir.

    indiewire: film eleştirileri ve haberleri için sıklıkla takip ettiğim mecra. bazen sırf aykırı olmak sevdasıyla tuhaf yorumlar yapıyorlar ama genel olarak iyi bir yer.

    gelelim türkiye'ye. sinemayla ilgilenenler şunları bilir herhalde; filmloverss ayrıntılı güncel film eleştirileriyle, perasinema hemen hemen her konudaki film listeleriyle öne çıkan sitelerdir, bakınız ise sık sık güncellenen haber içerikleri ve iyi hazırlanmış derleme haberleriyle tercih edilebilir. bunun dışında:

    cinerituel: pek sevdiğim bir sinema oluşumu. güncel film yazılarından daha derin eleştirilere rastlanabilir. yüksek lisans, doktora düzeyinde, kaynak göstermelik incelemeleri var bence...

    sinematopya: popüler ve klasik filmler arasında bir ayrım gözetmeden inceleme yapıyorlar ve gazete eleştirisi tarzında yazılar da akademik eleştiriler de bulmak mümkün, ilgiyle takip edilesi...

    kamera arkası: sinema hakkında teknik ve kuramsal bilgi edinmenin mümkün olduğu, sade bir site...

    boxoffice türkiye: boxoffice'in türkiye sitesidir. güzel açıkladım değil mi? gönül rahatlığıyla türkiye'de en çok izlenen 100 filme bakıp delirebilir, 1989 sonrasının izleyici sayılarına dair türlü türlü verileri görebilirsiniz.

    arkapencere: haftalık online film dergisi... siyad yazarları vizyondaki filmleri yazıyorlar, bunun dışında özgün dosya yazıları da çıkıyor. önceden ali ulvi uyanık da yazıyordu, onun yazıları pek güzel oluyordu.

    sinefilin seyir defteri: filmloverss yazarı ve sosyal medyanın popüler sinefili halil ibrahim sağlam'ın blog sitesi. bazen güzel liste yazıları çıkıyor.

    film eleştirileri: güncel film eleştirilerini hakkıyla takip eden pek sinefil arkadaşımız furkan erkan'ın blog sitesi... burada, belli başlı filmlere dair güncel eleştirilerin hemen hepsi bulunabilir. kendisinin film eleştirileri isimli twitter hesabı da takip edilebilir.

    korotonomedya.net: sinemadan, sosyolojiden, felsefeden, tarihten, edebiyattan, her bir şeyden iyi anlayan ve pek erken kaybettiğimiz güzel insan ulus baker'in yazılarından oluşuyor. sinemayla ilgili derin yazılar da bulunabilir, incelenebilir (dinç kafayla okumak gerekir)...

    sinematek.tv: dijital sinema kütüphanesi... bolca zaman geçirip eskilerden nefis dergiler, yazılar, filmler bulabilirsiniz... beleş bir şekilde belgesel izleyip eski dergi okunabilir ama indirmek için üye olmak gerekir -ki destek olmak iyidir.

    tsa: sinematek gibi dolu dolu bir arşiv sitesi... yerli sinemaya dair makaleler, söyleşiler, belgeler, biyografiler, neler neler...

    yeni film: yeni film dergisinin sitesi. yazılar çok güncellenmiyor ama lezzetli eleştiriler ve söyleşiler okunabilir. tabii pek güzel sinema dergisi altyazı'nın sitesi de buraya eklenmelidir.

    zaytung sinema: aslında zaytung'un bir kategorisi ama vizyon filmlerine dair mizahi eleştirilerin yer alması ve kendine has üslubuyla film klişeleriyle dalga geçmesi, bu mecrayı da özgün bir yere koyuyor.

    sinemamuzik: sinema eleştirmeni murat erşahin hazırlıyor, hem sinemaya hem müziğe dair haberler bulunabiliyor.

    öteki sinema: kendi deyişiyle "fantastik sinema ve alt türlerine eğilerek, vizyondan bağımsız türkçe içerik üretmeyi amaç edinmiş bir 'kötü film sevenler cemiyeti' oluşturma fikrinden" doğmuştur. çok güncellenmiyor ama takip edilmeli...

    tersninja: arada güzel işlerin çıktığı bir sinema-kültür sitesi...

    şimdi de youtube kanalları

    film ölçer kerem akça: yılda 1000 tane film izleyen ve anladığım kadarıyla dünyadaki tüm festivallere gitmeye çalışan kerem akça'nın dolu dolu sinema bilgisiyle 3 dakikada film analizi yaptığı bir kanaldır.

    murat tolga şen: öteki sinema'nın da kurucularından olan murat tolga şen'in film eleştirilerinden ve sinemayla ilgilenen gençlere önerilerinden oluşan bir kanaldır bu da...

    sinemaskop: bu aslında bir tv programı ama videolarını youtube'da da yayınlıyor. popüler vizyon filmlerine dair kamera arkası çalışmalarını beğeniyorum ben.

    filme gitmeden önce: haftada 1 ya da 2 video yayınlayıp haftanın filmine ya da genel anlamda sinema sektörüne dair yorumlar yapılıyor. temiz iş yapıyorlar...

    nuri bilge ceylan: evet o da bir youtuber oldu ve videoların sonunda "kanalımıza abone olmayı unutmayın" diy... eheh, şaka şaka, filmlerinden klipleri ve özellikle kamera arkası görüntülerini izlemek pek keyifli..

    şu 3 kanalı da ben birbirlerine yakın buluyorum, muhtemelen rast gelmişsinizdir. bu birbirinden bağımsız 3 kanalın sahipleri de genelde popüler filmler ve diziler hakkında hem bilgi ağırlıklı hem de keyifli videolar kurguluyorlar. özellikle geek yapar fazlaca video çekiyor ve kamera önünde konuşan elemanlar konularındaki yeterliliğini hissettiriyor.

    kafeinsiz
    geek yapar
    ezginin kanalı

    olmaz öyle saçma şey: istanbul film akademisi'nin pek değerli amme hizmeti. sektörün deneyimlilerinden, pek naif ve birikimli insan ilker canikligil, kamera arkasındaki eski öğrencisi nazım'la film tekniğine dair muhabbet ederken goygoy yapmayı da eksik etmiyor.

    3-5 tane de yabancı kanal atıp bitireyim:

    screenprism: bir filmi, diziyi hakkıyla okumak isteyen ve biraz ingilizcesi olan herkese öneririm. görüntülü eleştiri (belki video-essay) diyebiliriz yaptıklarına. hem biçimsel hem de içeriksel bağlamda güzel incelemeler var.

    every frame a painting: bunlar da görüntülü inceleme yapıyorlar. güncel video koymuyorlar ama eskilerden güzel şeyler bulabilirsiniz.

    screen junkies: bunların da incelemeleri var ama işin biraz da eğlencesinde olan bir oluşum. özellikle honest trailer'larını izlemek ayrı keyif..

    lessons from the screenplay: adından anlaşılacağı üzere filmler üzerinden senaryoya dair görüntülü dersler veriyorlar, ilgilisine..

    cinefix: film ayrıntılarına dair listeleri pek güzel ve bir de çok yaratıcı içerikleri var. '8-bit sinema' şefin özel tavsiyesidir, bu videolarında örneğin la la land'i atari oyunu biçiminde izlemek mümkün olabilir.

    benden bu kadar, unuttuğum, kaçırdığım, bilmediğim siteler-kanallar olabilir. başlığı görenlerin önerilerini beklerim..
  • faydalı bir entry.
    listede göremedim ama en iyisi sanatlog idi. bilen bilir. maalesef kapanmış görünüyor ve dönmez ise bıraktığı eksikliğin doldurulabileceğini zannetmiyorum.
  • sonradan aklıma gelen bir site ile yeni açılan bir youtube kanalını daha önereyim dedim..

    sinema sitesi:

    taste of cinema: film listelerinden oluşan bir içerik sitesi ama öyle onedio tarzı dandirik listelerden oluşmuyor. ne bileyim 'vidi vidi filmini sevmek için 5 neden' şeklinde hazırladıkları bir yazı, madde madde yazılmış bir makale gibi olabiliyor, önerilir.

    youtube kanalı:

    sinefil kafası: takip ettiğim en sinefil insanlar arasında kerem akça'dan sonra bu ikisi gelir sanırım. daha önce de birçok sinema mecrasına yazan haktan kaan içel ve halil ibrahim sağlam birkaç hafta önce kurdukları kanalda genelde vizyon filmlerinden bahsediyor, festival filmlerini ya da önemli sinema gündemlerini de es geçmiyor.
  • alternatif mi asal mi bilmiyorum ama (alternatif demekle ne kastediliyorsa) erler film ve arzu film var youtube'da. bu firmalarin yaptigi tum filmler...yani yesilcam sinemasinin ucte ikisinden fazlasi....komple kemal sunal filmleri....
  • geç mi keşfettim, var mıydı, yeni mi yayın hayatına başladı bilmiyorum lakin on numero bir film sitesi. her şeyiyle yerli yerinde. yönetmen seçeneğinden oyuncuya kadar. aranan kan bulundu, dediydim ilk gördüğümde.

    aslında bu site için bir iki şey dahi yazmaya çekindim hafiften. o da neden? hemen söyleyeyim: ne vakit böyle güzide siteler için birkaç şey yazsam ya site errör veriyo yahut belli bir lahza sonra güm! ulan bende mi bir gudubetlik var yoksa diye düşünmeden de edemedim, ne yalan söylim. umarım bu güzide sitemiz için bu gibi menem şeyler başa gelmez.
  • sürekliliği olan güzel siteler neden yok. bazıları kapanmış bile. veya kapatılmış.
hesabın var mı? giriş yap