• ing. her ne kadar, -digi halde, bununla birlikte, gerci, buna ragmen..
  • genelde cümle başında kullanılır.
  • (bkz: though)
  • kardeşleri though ve even though ile birlikte yds ingilizce sınavının ağır toplarındandır.
    zıtlık anlatan durumlarda %96.5 oranında doğru cevap budur.
  • oldo
  • bazı öğrencilerin, özellikle hazırlıkta ingilizce öğrenenlerin kullanırken güçlük çektiği bir bağlaç (ing. linker; conjuction).

    nedendir bilinmez, bir yığın örnek gösterildiği ve alıştırma yapıldığı halde, "paragraph" yazarken, bu bağlacı kullandıkları yarım cümleyi yazarak bırakıyorlar. sonra hocam "although" kullandım işte, neden not vermediniz diyorlar kendilerince haklı olarak. ama "although" cümle bağlacıdır ve iki cümle ile birlikte noktalama ve mantık dizisine (ing. logical sequence) uygun kullanılması lazım. bağlanan iki cümlenin zıt fikirler (ing. contrast) içermesi elzemdir. öteki türlü, cümleye benzeyen ama tam bir cümle olmayan, pek bir şey ifade etmeyen, anlamsız bir takım kelime öbekleri çıkar ortaya.

    noktalaması şöyledir:

    1) -------------------------------- although --------------------------------.
    2) although -------------------, --------------------------------------------.

    açıklama:

    1) ilk cümleyi yazdıktan sonra, "although" doğrudan noktasız virgülsüz yazılır ve ikinci cümleye devam edilir. sonrası nokta. iki cümle zıt (veya sürprizli) düşünceler olmalıdır.
    2) cümleye "although" ile başlarsanız eğer, ilk cümle bittiğinde mutlaka virgül koyup diğer cümleye devam ediyoruz ki bilumum oxford, cambridge, longman, chambers, macmillan ve de merriam-webster editörlerinden azar yemeyelim. tam cümle sonunda noktayı unutmuyoruz canlarım.

    örnekler:
    1) "although" ortada:

    -- he was unable to complete his course although he had made the necessary effort.
    -- i can clearly remember the first star trek show on tv although i was only 6 years old.
    -- elif shafak is a highly popular author although i personally find her books rather boring.

    2) "although" cümle başında:

    -- although his parents did not help him financially, he was able to complete his college education.
    -- although the car is very old, the engine runs smoothly.
    -- although ayşe has got a very good job now, she is still complaining.

    notlar:

    *yazarken eğer bazen vurgu yapmak istersek, although bağlacını cümle ortasında kullanırken hemen öncesine virgül atabiliriz. örnek: "you can copy down my answers, although i’m not sure they’re right." (konuşma dilinde bunu tonlama ve vurgu ile yaparız) -- bu noktalamayı emin değilseniz kullanmayın. yukarıdaki açıklamada verilen noktalama standartları genellikle yeterlidir.
    **cümlede "although" bağlacından hemen sonra virgül koymayın. yanlıştır. özensiz ve dikkatsiz bir yazar olduğunuz düşünülür.

    ek bilgi:

    a) "even though" bağlacı da aynı şekilde kullanılır. even kelimesinin işlevinden dolayı daha vurgulu bir zıtlık anlatır kısaca.
    b) bir de buna benzeyen "though" bağlacı vardır. bu da aynı anlama gelir ama daha çok konuşma diline özgü bir kullanımı vardır. syntax'ı (söz dizimi) değişiktir. örnekler:

    -- everybody says ali is not a very nice guy. i like him, though. (~everybody says ali is not a very nice guy but i like him)
    --two heart attacks in a year. it hasn’t stopped him smoking, though.

    önemli not: bu tip "dependent clause" bağlaçlarını iyice anlayıp doğru kullanabilmek için, "dependent" ve "independent clause" konularının kavranması gerekir. ama bazı öğrenciler bol miktarda alıştırma yaparak, cümle yazarak, deneme-yanılma yoluyla (ing. trial and error method) kısa sürede öğrenebiliyorlar aynı şeyleri. evet yazmak önemli. *

    okunuşunu da verelim tam olsun: although

    edit: imlâ, bilgi ve link ekleme vs.
hesabın var mı? giriş yap